Maliye’de ’vergi köstebeği’ skandalı

Güncelleme Tarihi:

Maliye’de ’vergi köstebeği’ skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:00

Maliye Bakanlığı’nda vergi dairelerinin otomasyona geçmesini sağlayan VEDOP projesinde skandal patladı. Skandal olayda, 70 ilden aralarında Cumhurbaşkanı Sezer’den Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’a ve ünlü gazetecilere kadar çok sayıda kişinin vergi bilgilerinin usulsüz ele geçirildiği belirlendi. 5 Maliye çalışanı görevden alındı.

MALİYE Bakanlığı’nda aralarında siyasiler, işadamları ile gazetecilerin de bulunduğu kişilere ait mal varlığı ve vergi bilgilerinin sorgulanması skandalı ortaya çıktı. Bakanlıkta "Temiz Eller Operasyonu" olarak da adlandırılan soruşturma sonucunda, aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile siyasetçi ve gazetecilerin de bulunduğu kişilere ait vergi bilgilerinin usulsüz olarak sorgulandığı ortaya çıktı. Yapılan inceleme sonucunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Bilgi İşlem Merkezi’ne girerek usulsüz sorgulama yapan 5 kişi görevden uzaklaştırıldı.

NASIL ORTAYA ÇIKTI: Soruşturma, CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atilla Kart’ın, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret A.Ş. için Maliye Bakanlığı’na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı. Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, bu dilekçenin ardından İstanbul Vergi Dairesi’ne bir yazı göndererek, BEM Dış Ticaret için vergi incelemesi yapılmasını istedi. Görevlendirilen 2 vergi denetmeni de, inceleme sonrasında bir rapor hazırlayarak, bakanlığa iletti. Bu raporda, BEM’in hesaplarında hukuk dışı bir işlem tespit edilmediği, herhangi bir vergi kayıp ve kaçağına da rastlanmadığı bildirildi.

VEDOP İNCELENDİ: Teftiş Kurulu bu defa medyada daha önce yer alan çeşitli bilgileri de dikkate alarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nde (VEDOP) veri güvenliği yönünden bir sorun olup olmadığı için araştırma yapılması talebiyle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a başvurdu. Unakıtan’ın 11 Ocak 2007 tarihli onay yazısının ardından Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında 6 müfettişten oluşturulan özel bir soruşturma komisyonu kuruldu.

HABERLER TARANDI: Bu süreçte, son dönemde devlet görevlileri, siyasiler ve gazeteciler hakkında medyada yer alan mal varlığı ve vergi haberleri de tarandı. Cumhurbaşkanı Sezer’in Gölbaşı’ndaki gayrimenkulü, Başbakan Erdoğan’ın geçmişteki şirket ortaklıkları ve mal varlığı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın banka hesabındaki paralar ile Maliye Bakanı Unakıtan ve oğlunun şirketleriyle ilgili haberler tek tek derlendi. Daha sonra da çalışmalar sırasında kullanılmak üzere örnekleme yöntemi ile bazı kişi ve kuruluşların bilgilerine kanun dışı şekilde girilerek, haklarında sorgulama yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi için bir liste oluşturulması kararlaştırıldı.

70 İLDEN SORGULANMIŞ: Komisyon, listenin belirlenmesinin ardından 2006 yılında bu kişilerin vergi kimlik numarası yoluyla bilgilerine girilerek, haklarında ne zaman, nerede, kim tarafından ve hangi amaçla sorgulama yapıldığını araştırdı. Yapılan inceleme sonucunda Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun yanı sıra 70 ildeki çeşitli vergi dairelerinden söz konusu kişilerin bilgilerine defalarca girildiği ve haklarında mal varlığı ve vergi sorgulaması yapıldığı saptandı.

5 KİŞİYE UZAKLAŞTIRMA: Komisyon, incelemelerinin ardından ilk aşamada Maliye Teftiş Kurulu Başmüfettişlerinden Hamza Kaçar ile Ankara-Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal, Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel, Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır ile Teftiş Kurulundaki bir bilgisayar programcısını görevden uzaklaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!