Güncelleme Tarihi:
3. ÇOCUK HEYECANI
Geçen yıl ikiz kız çocukları olan Şimşek ailesi yeni bir bebek bekliyor. Üçüncü kez baba olmaya hazırlanan Mehmet Şimşek, bu sefer erkek babası olacak. İkiz kızlarının adı Azra Esma ile Sara Nur olan Şimşek, erkek çocuğunun ismini belirlemek için henüz erken olduğunu söyledi. Şimşek, “İkizlerin bakımı bayağı zor ama kızlar çok tatlı” dedi. Hükümetin çocuklar için vereceği desteklere dikkat çeken Şimşek, “Bayağı teşviklerimiz var ama henüz uygulamaya girmedi” dedi. Eşi Esra Şimşek ise Bakan Şimşek’le evlenmeden önce kendisinin de çalışan bir kadın olduğuna dikkat çekerek, “Ben de sağlanan desteklerden yararlanmak istiyorum. En doğal hakkım. Ancak ikiz doğum tek doğum olarak kabul ediliyor” dedi.
MALİYE, YABANCI YAZLIKÇI PEŞİNDE
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancıların Türkiye’de aldığı yazlığı daha sonra yurtdışına günlük kiraladığını belirterek, “Bunu da kayıtdışı olarak yapıyorlar. Ticari faaliyette bulunan vergisini ödemeli. Bunun üzerine gideceğiz” dedi.
YABANCILARIN Türkiye’de yazlık aldığı daha sonra da yurtdışına günlük kiraladıkları anlaşıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ege ve Akdeniz bölgesinde konut alıp kiraya veren yabancıların üzerine gideceklerini söyledi. Turizmcilerin kendisini ziyaret ettiğini ve yabancıların turizm bölgelerinde konut alıp daha sonra internet üzerinden ya da kendi ülkelerindeki yerel gazetelere ilanla buraları kiraya verdiğini aktardığını anlatan Şimşek, “Bunu da kayıtdışı olarak yapıyorlar ve haksız rekabete yol açıyor. Haksız kazanç var. Kim bir ticari faaliyette bulunuyorsa, yerlisi yabancısı olmaz, ayrım da yapmayız. Ticari faaliyette bulunan vergisini ödemeli. Kayıtdışı faaliyette olanın üzerine gideriz. Bu kadar basit ve net” dedi.
HEDEF 30 MİLYAR LİRA
Şimşek bir grup gazeteci ile yaptığı sohbette, geçtiğimiz günlerde açıklanan kayıtdışı ekonomi ile mücadele eylem planını açıkladıklarını, plan sonu olan 2018’de kayıtdışılık oranının 5 puan ineceğini söyledi. Böylece 100 milyar liralık ekonomik aktivitenin kayıt altına gireceğini anlatan Şimşek, bunun da 29-30 milyar liralık vergi anlamına geldiğini kaydetti. Kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında yeni bir sistem oturtacaklarını ifade eden Şimşek, 2016’dan itibaren yazarkasa ile POS cihazının entegre olduğu yeni bir kayıt sistemine geçileceğini aktardı.
KONUTTA ÇAPRAZ KONTROL
Şimşek, konut alım satımlarının gerçek değeri üzerinden gösterilmesinde sorun olduğunu dile getirerek, giderek daha çok insanın kredi kullanarak ev aldığını söyledi. Maliye’nin çapraz denetim uyguladığını anlatan Şimşek, “Konut aldığınız tapuda 100 lira gösterdiğiniz. Konutu finanse etmek için aldığınız kredi 200 lira ise Maliye bir saniye 100 lira beyanda bulundun ama 200 lira kredi aldın farkı öde diyor. Fiilen yapılan bir şey” dedi. Kayıt dışılığın kayıtdışı kalana en büyük zararı verdiğini dile getiren Şimşek, “Ekonomiyi aşağıya çekiyor. Ülkenin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birisi. Resmin tamamını görmek açısından kayıt dışılık ölçeğin küçük kalması finansmana erişemememe demek rekabet edememe demek, verimliliğin düşük kalması demek” şeklinde konuştu. Şimşek, gayrimenkullerin gerçek değerinin gösterildiği bir sistem olursa tapu harçlarının da daha makul olabileceğini kaydetti.
DAMGA VERGİSİNDE SINIRLAMA OLABİLİR
MALİYE Bakanı Şimşek, damga vergisine ilişkin bir çalışma başlattıklarını da belirterek, “Öncelikle Vergi Usul Yasası üzerinde değişiklik yapılacak, damga vergisi de arkasından gelecek” dedi. Yeni Tüketici yasası ile artık çok sayıda sözleşme imzalanacağı için sözleşme sayısının artabileceğine dikkat çeken Şimşek, “Çok sayıda sözleşmede kayıtdışılık var. Damga vergisini sözleşmelerin her nüshası için alıyoruz ancak belki bunu bir ya da iki nüsha ile sınırlandırırız. Sözleşmelerde değerine ilişkin farklılaştırma yapılabilir” diye konuştu. Maliye bürokratlarının geçtiğimiz günlerde Yabancı Sermaye Derneği (YASED) ile bir araya geldiklerini ifade eden Şimşek, “Çok uluslu şirketler için transfer fiyatlandırması önemli. Ana şirket başka ülkede oluyor ve o şirketin şubesi burada. Şirket ile şirketin kolu arasındaki alışverişlerde kar transferi oluyor. Gelin bizimle anlaşma yapın, peşin fiyatlandırma anlaşması yapın dedik. Sahadayız, TOBB, MÜSİAD ve TÜSİAD’la da bir araya geleceğiz. İş aleminden kopuk değiliz. Maliye, bir anlamda hissedarı olduğu şirketlerle yakın ilişki içinde” dedi.
PEŞİN ÖDEMEK İÇİN SON 20 GÜN
BAKAN Şimşek, vergi borcu ve ceza yapılandırmasında sonuçlarının iyi olduğunu belirterek 2 Şubat itibariyle 43 milyar liranın yüzde 7’sinin ödenmiş durumda olduğunu açıkladı. Şimşek, “Hem taksit hem peşin bu ay başı ödenmesi gereken miktara göre performans yüzde 73. yılbaşından itibaren 1,2 milyar lira, Aralık’ta 1,8 milyar lira. Toplam tahsilat 3 milyar TL” dedi. Bakan Şimşek, yapılandırmada peşin seçeneği tercih etmelerine rağmen ödeme yapmayanların yüzde 1.40 zamla Şubat ayı sonuna kadar ödemelerini gerçekleştirebileceğini kaydetti. ‘Tek Vergi Dairesi’ diye yeni bir uygulamaya geçtiklerini anlatan Şimşek, “Pazartesi günü Eskişehir’de pilot uygulamayı başlatıyoruz.Sonra tüm Türkiye’ye yayacağız. Artık mükellef, herhangi bir vergi şubesine giderek işlemini yapabilecek. Şu daire bu daire diye ayrılmayacak. Bunun yanında ATM benzeri vergi şubelerini artıracağız” diye konuştu.
FIRINCI ‘BEN’ OLUNCA FİŞ VERİYOR
ŞİMKEK, “vergimizi indirirsen daha çok vergi toplanır” diyen sektörlere, yüzde 1 vergi alındığı halde tahsilat yapılmayan sektörleri örnek verdiğini belirterek, “Mesela ekmek. Kimse ekmek alırken fiş almıyor. Sabahları spordan sonra ekmek almaya gidiyorum. Ben olduğum için fırıncı sadece bana fiş veriyor. KDV düşük olduğu için çoğu kez fiş kesme tenezzülünde bulunmuyorlar” dedi.