Maliye araç satışını ve inşaatçıları online izleyecek, 7 bin kişi ile ani denetimler yapacak

Güncelleme Tarihi:

Maliye araç satışını ve inşaatçıları online izleyecek, 7 bin kişi ile ani denetimler yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2012 11:05

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kayıt dışı ile mücadelede yeni bir dönem başlattıklarını açıkladı. Kayıtdışı ile mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu vurgulayan Şimşek herkesin topyekün katkı vermesini istedi.

Haberin Devamı

 

Maliye araba alanı da, inşaat yapanı da online izleyecek. 23 milyarlık e- ticareti ise Hollanda modeliyle kayıt altına alacak. 7 bin kişilik denetim ordusuyla 81 ilde aynı anda ‘ani’ denetimler yahacak. Kayıt dışına çözümü olanı 25 bin, 15 bin, 10 bin, 7 bin 500 ve 5 bin lirayla ödüllendilerecek. Bakan Şimşek, “Birileri vergi kaçırıyorsa bize haber verin, ödülünüzü de alın” diyerek herkesi mücadeleye destek vermeye çağırdı. Bakan Şimşek, iki kuruma eleman alımında tüm sınırları kaldırdığını duyurdu.

Maliye Bakanı Mehmet şimşek, kayıt dışı ile mücadelede yeni dönemi bir basın toplantısıyla anlattı. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin en temel önceliklerden biri olduğunu belirten Şimşek, kayıtdışı ekonominin haksız rekabet, 75 milyon kişinin hukuku olan vergiyi kaçırmak, ölçeğin küçük kalması, verimliliğin, inovasyonun önüne engel olmak, finansmana erişememek anlamına geldiğini söyledi. Kayıtdışılıkla mücadelenin, terörle mücadele etmek kadar önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun için topyekun destek gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Gelir vergisinde 2002 yılında yaklaşık 1,5 milyon olan faal mükellef sayısının 1 milyon 731 bine; kurumlar vergisinde faal mükellef sayısının 352 binden 666 bine; gayrimenkul sermaye iradında faal mükellef sayısının 376 binden 1 milyon 359 bin kişiye; gelir stopaj vergisinde 1 milyon 569 bin olan faal mükellef sayısının da 2 milyon 408 bine çıktığını söyledi.

/images/100/0x0/55ea4aa3f018fbb8f8766316

Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Strateji Eylem Planı'nın güncellenerek 2011 Aralık ayında Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Şimşek, "Bu mücadeleyi çok daha etkin, çok daha farklı bir patikada götüreceğiz” dedi.

23 MİLYARLIK TİCARETE YAKIN MARKAJ

Elektronik ticaretin son yıllarda hızla artmasına karşın teknik ve hukuki altyapısı olmadığını söyledi. Bu ticarette vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için Hollanda ile bir çalışma yürüttüklerini belirten Şimşek, bu yılın sonunda elektronik ticaretle ilgili altyapıyı tamamlayacaklarını açıkladı. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye'de elektronik ticaretin 2002 yılında 262 milyon TL iken, bugün 23 milyar liraya çıktığına dikkat çekti. "İnternet üzerinden ticaretin kayıt altına alınması için mutlaka teknik ve hukuki altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

DENETİM ORDUSU AYNI ANDA SAHADA

Vergi denetimlerininbaşarılı bir şekilde devam ettiğini anlatan Mehmet Şimşek, son olarak 7-14 Mayıs 2012 tarihleri arasında önce 75 ilde, sonra 6 büyük şehirde 5 bin 551 elemanla eşzamanlı denetim yapıldığını açıkladı. 15 gün içinde 391 bin mükellefin denetlendiğini; bunun sonucunda 12 bin 680 yeni mükellef tespit ettiklerini söyledi.

Bu denetimlerin bir kerelik olmadığını, bundan sonra yılın herhangi bir döneminde bu tür ani denetimler yapılacağını vurgulayan Şimşek, “Dönem dönem 5 bin elemanımızla denetimleri yapacağız. Birkaç yıl içinde denetim elemanımızı artıracağız, gerekirse 7 bin kişiyle sahaya çıkacağız. Gerekirse sokak sokak denetimleri yapacağız, elektrik, doğalgaz, su bütün abonelere çapraz denetim yapacağız. Denetimleri güçlü bir şekilde artıracağız” dedi. Şimşek, bu yıl 1500 yeni müfettiş yardımcısı alacaklarını belirterek, önümüzdeki birkaç yıl daha bu şekilde alıma devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

İKİ ALANDA KADRO KISITINI KALDIRDIM

Kadro kısıtını iki alanda kaldırdığını, talep geldikçe kadroya izin verdiklerini belirten Şimşek, bunun vergi ve sosyal güvenlik denetim elemanı kadrosu olduğunu duyurdu.

ARABA ÜRETEN DE SATAN DA İZLENECEK

Bakan Şimşek, araçların ithal edildiği an veya üretimden çıkıp tüketiciye ulaşım safhasına kadar takibine imkan veren online  bir sistem kurduklarını söyledi. Tapu kayıtlarının TAKBİS sistemine aktarılmasının işlerini kolaylaştırdığını, şimdi de yapı müteahhitlerini, e-kooperatif sistemiyle yapı kooperatiflerini, yapı malzemeleri üreticilerini denetim altına almayı hedeflediklerini kaydeden Şimşek, “Kayıtdışılığın en yoğun olduğu alanlardan bir tanesi olan inşaat sektöründeki faaliyetlerini, Maliye Bakanlığı olarak, çok yakından izleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaat sektöründeki bütün firmaları, bütün faaliyetleri kapsayacak bir bilgi altyapısı oluşturduğunu belirterek, Maliye olarak bu altyapıyı kullanarak kayıt dışılığı azaltacaklarını söyledi.

BU YARIŞMAYA KATILIN

Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması için vatandaşın fikirlerini de alacaklarını anlatan Şimşek, bunun için bir de yarışma düzenleneceğini duyurdu.

Yarışmanın akademik ve genel olmak üzere iki kategoride düzenleneceğini ve ilk 5'e girenlere de para ödülü verileceğini söyledi. Birincilerin 25 bin lira alacağı yarışma için “Kayıtdışılığın çözümü konusunda fikri olan öğrencilerimiz, işadamlarımız, sanatkarlarımız, ev hanımlarımız; kimin fikri varsa bizimle paylaşsın. Kayıtdışı ekonomi ile mücadele konusunda yeni bir döneme giriyoruz, söyleyenecek sözü olan herkesi bize katkıda bulunmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

WEB SİTESİ

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, kayıtdışı ekonomi ile mücadeleyi toplumun bütün kesimlerine duyurmak ve vatandaşların katılımını sağlamak için “www.kayitliekonomiyegecis.gov.tr” internet sitesini bugün itibariyle hayata geçirdiklerini söyledi.

SGK'YE MESAJ VAR

Bakan Şimşek, bütçede en büyük sıkıntılarının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açık hesap çalışmasından kaynaklandığını belirtti. SGK'nin önüne ne gelirse ödediğini belirtirken, bu yılın ilk 4 ayında SGK'nin Maliye'den istediği paranın geçen yılın 1.5 milyar üzerinde olduğuna dikkat çekti. "SGK ne kadar hızlı, ne kadar güçlü bir şekilde bu yönde adım atarsa biz de o kadar memnun olacağız" dedi.

TOBB BAŞKANINA SERT CEVAP

Şimşek, TOBB Başkanı'nın e-haciz uygulamasını eleştirmesinin anımsatılmasına üzerine ise şöyle konuştu:

“TOBB Başkanımız gündeme getirmiş olabilir. Biz hiçbir mükellefimizi zora sokmak istemiyoruz. Ama hiçbir mükellefin hesabında nakdi varken, geliri varken 75 milyonun hakkını hukukunu ödememezlik içine girmesine de izin vermeyiz. Bir yandan mükellefimiz bizim başımız gözümüz üstünde, hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yaparız. Ama hesabında para var, bize parayı vermiyor... Vatandaşımıza, milletimize karşı biz hesap vermek zorundayız. Yani elektronik haciz uygulaması devam edecek. Biz Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.”

TÜRK TELEKOM İNŞAAT ŞİRKETİ

Doğru bir denetim ve analiz yapmak için mükelleflerle ilgili doğru bilgilere sahip olunması gerektiğini, oysa şu anda sicil kayıtlarında çok ciddi hataların bulunduğunu kaydeden Şimşek, şu anda sicil kayıtlarının düzeltilmesine yönelik çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Şimşek, “Size çarpıcı bir örnek vermek istiyorum, Türk Telekom kayıtlarda inşaatçı olarak görünüyor. Anladığım kadarıyla, fi tarihinde NATO'nun vericileri için bir inşaat yapmış ve o zamanlar Türk Telekom bir inşaat firması olarak sicile kaydedilmiş. NACE kodları bazında bu sicil kayıtların köklü bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bundan sonra her yıl 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında vergi idarelerine gitmeden internet vergi idaresi üzerinden bildirim de alabileceklerini kaydeden Şimşek, bu sayede doğru ve sağlıklı bir analiz yapma imkanına kavuşacaklarını bildirdi.

ayalp@hurriyet.com.tr

twitter.com/ayselalp

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!