Maliye 800 bin lira harcadı 1.2 milyar ilave vergi topladı

Güncelleme Tarihi:

Maliye 800 bin lira harcadı 1.2 milyar ilave vergi topladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2013 00:00

‘Dünya Yalan Kira Vergisi Gerçek’, “Risk Almaya Değmez” reklamlarını gören vergi ödemeye koştu. Kira vergisi tanıtım için 800 bin lira harcayan Maliye, 766 bin yeni mükellef ile 1.2 milyar lira ilave vergi kazandı.

Haberin Devamı

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşın vergi dairelerine gelmeden, internet üzerinden mükellef olabilmesi ve vergisi ödeyebilmesi için her türlü kolaylığı sağladıklarını, duvarsız vergi daireleri oluşturduklarını söyledi. Şimşek, yapılan kanun değişikliğinden sonra sahte belge düzenleyenler için çok ağır yaptırımlar geldiğini vurguladı.

Maliye Bakanı Şimşek, 25 Nisan’da beyanname verme süresi dolan 2012 yılı kira vergisi sonuçları ile sahteciliği karşı teminat uygulamasına ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Mart 2012’den itibaren ilk kez beyanname veren mükellef sayısının 766 bin kişiye ulaştığını açıklayan Şimşek, beyan edilen kira gelirinin ise yüzde 65 artarak 26 milyar lirayı aştığını söyledi.

“RİSK ALMAYA DEĞMEZ”

Vatandaşın, vergisini zahmetsizce ödeyebilmesi için internet üzerinden hem mükellef olabilme hem de beyanname verebilme kolaylığı sağlandığını bildiren Şimşek, Maliye olarak teknolojiye çok büyük önem verdiklerini, ciddi bir teknolojik alt yapıya kavuştuklarını söyledi. İş süreçlerinin elektronik ortama taşınmasının bir yandan hizmetin  kalitesini bir yandan da Bakanlığın verimliliğini artırdığının altını çizen  Şimşek, proaktif bir yaklaşımla da vergiyi vatandaşa tanıttıklarını belirtti. Alışveriş merkezlerinden sosyal medyaya, gazetelerden dizilere, yarışma programlarına; kısa mesajdan mektuba kadar çok yönlü bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirdiklerini anlatan Şimşek, reklamlar için 800 bin lira harcadıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

"Risk almaya değmez" temalı ilanların oldukça etkili olduğunu belirten Şimşek, sistemin hayata geçtiği Mart 2012'den bu yana ilk kez beyanname  veren mükellef sayısının 766 bin kişiye ulaştığını belirterek şöyle konuştu:

"2013 Mart ayında toplam 1 milyon 511 bin kişi kira geliri  için beyanname verdi. Kayıt dışılıkla mücadele konusu gündeme geldiğinde,  'Siz var olan mükellefler üzerine çalışıyorsunuz' diye argümanlar üretilir. Bu  rakamlar çok açık ve net. Son 2 yılda mükellef sayısı ikiye katlanmıştır. Bu çok  başarılı bir uygulama. Beyan edilen kira geliri önceki  yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar lirayı aştı. Dolayısıyla bir yandan 766 bin yeni mükellef kazandık, bir yandan da ödemeleri gereken vergi tutarı 3,6 milyar liraya ulaştı. Bu  rakam, bir önceki yıla göre 1,2 milyar liralık vergi artışı anlamına  geliyor.”

Haberin Devamı

SAHTEKARLAR AÇIKLANACAK

2010'dA Türkiye'ye yeni bir sistemle tanıştırdıklarını,  özellikle KDV iadesi risk analiz modelini uygulamaya koyduklarını anımsatan Şimşek, bu modelle devletten haksız yere, sahte faturayla KDV iadesi almaya  çalışan çok sayıda firmayı tespit ettiklerini söyledi. Böylece bu tür firmaları çok kısa sürede belirleyerek, haksız yere vergi iadesi almalarının önüne geçtiklerini aktaran Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz sahte belge işi için  kurulmuş şirketleri tespit ediyoruz ve gerekli tedbirleri alıyoruz ancak bunların  hemen başka bir ad altında yeni bir mükellefiyet tesis etmelerini, bu sahte belge  işine devam etmelerini engelleyemiyorduk. Vergi Usul  Kanunu'nda yaptığımız son değişiklikle sahte belge düzenleyen firmalara, bunların yönetici ve  ortakları ile muhasebecilerine yönelik teminat istenmesi uygulamasını hayata  geçiriyoruz. Yani artık bu işe bulaşanlar, yargı sürecini beklerlerken, tekrar  gidip başka şirket kurup bu faaliyetlerini devam ettiremeyecekler. Bu sahte belge  ticareti yapan kişiler, yeni mükellef olma talebiyle vergi dairelerine  geldiklerinde, 'Önce tüm birikmiş vergi borçlarını ödeyin, sonra da 75 bin  liradan az olmamak kaydıyla bize teminat verin' diyoruz.”

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, benzer şekilde sahte belge düzenledikleri raporla tespit edilen kişilerin  yeni bir şirkete ortak veya yönetici olmak veya şirketleri devralmak istemesi  durumunda da yine birikmiş tüm vergi borçlarının ödenmiş olması ve teminat  verilmensin isteneceğini vurguladı. Ayrıca tamamen sahte belge düzenleyenlerin bu fiillerine  iştirak ettikleri kesinleşen muhasebeci ve mali müşavirler hakkında 3 yıl  meslekten alıkoyma cezasını getirildiğini anımsattı. Şimşek, tüm bu kararların sahteciliğin önüne geçmek açısından devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.

“VERGİ BARIŞI DEĞİL, VARLIK BARIŞI”

Bakan Şimşek, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere yurtiçinde faaliyet gösteren işadamlarının varlık barışının yurtdışının yanı sıra yurtiçini de kapsaması taleplerine ise net bir yanıt verdi. İçeriye yönelik kesinlikle bir düzenleme düşünmediklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Bu varlık barışıdır, vergi barışı değildir. Tek amacımız var üreticilerimizin 70’li 80’li yıllarda ekonomik, siyasi istikrarsızlık kaygısıyla yurtdışına park ettiği kaynakları ülkemize kazandırmak. Onun dışında içeriye yönelik olarak bir vergi yapılandırması hiçbir şekilde gündemimizde değildir. Nihai kararımız yurtdışı kaynaklarla sınırlandırılması şeklindedir” dedi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!