Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE genelinde onlarca şirket, yaşadıkları mali darboğazı aşamayınca konkordato talebinde bulunuyor. Değişik sektörlerden bir dizi firma hali hazırda bu mekanizma sayesinde haciz baskısından kurtulurken, işçi maaşları ile ilgili yasada önemli bir ayrıntının yer aldığına işaret edildi.
Ankara merkezli Özalp Law and Economic Consulting kurucu ortağı Ali Rıza Özalp, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ücret Garanti Fonu, 4447 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin; konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası, iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında oluşturulmuş bir fondur” dedi.
GEÇİCİ MÜHLET VERİLDİKTEN SONRA…
İflas erteleme mekanizmasının yürürlükten kaldırıldığını belirten Ali Rıza Özalp “Konkordato yasası ile ‘geçici konkordato mühleti’ adı altında yeni bir kurum oluşturuldu. Sürecin bu aşaması, geçici olduğu çıkarımıyla, bu dönem içinde maaş alacağı bulunan işçilerin Ücret Garanti Fonu’ndan yararlanamayacağı düşünülüyor. Ancak; değişen İcra İflas Kanunun 288. Maddesine göre ‘geçici mühlet’ kesin mühletin sonuçlarını doğurur deniyor, Bu çerçevede konkordato mühleti aldığı kabul edilen şirketin işçileri; ödenmeyen aylara ait ücretlerinin 3 aya kadar olan kısmını Ücret Garanti Fonu’ndan talep edebilirler” şeklinde konuştu.
ŞAHSEN BAŞVURULUYOR
Özalp, anılan fondan yararlanabilmek için ise şu bilgileri verdi “Konkordato geçici mühleti verildiğine dair mahkeme kararı yada gazete ilanı ile işçinin hangi aylara dair ne tutarda alacağı olduğunu gösterir konkordato komiserleri imzalı matbu form belgeleri ile bölgesinde ki Türk İş Kurumu’na şahsen başvurmaları gerekiyor. Yine bu konuda yanlış bilenen bir husus olarak fonun 3 aylık ücret ödeyeceği düşüncesi olup, fon yönetmeliğine göre konkordato mühlet kararından önce işçinin 3 aylık alacağına kadar ödemedir yani işçinin bu döneme isabet eden 1 aylık ücret alacağı varsa, fon burada işçiye sadece 1 aylık ödeme yapar.”
Özalp açıklamasının devamında ise "Konkordato talep eden şirketin davasından feragat etmesi yada ,konkordato süreci içinde konkordato davasının mahkemece reddi durumlarında Ücret Garanti Fonu'ndan davacı şirketin işçilerine ödenen tutarlar, o zamana kadar işlemiş faiziyle şirketlerden geri isteniyor dedi.