Mali disiplindeki gevşeme onarılamaz seviyeye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mali disiplindeki gevşeme onarılamaz seviyeye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 10:01

Ekonomideki istikrarın emniyet sübabı olarak görülen 'mali disiplin' son 2 ayda çıkartılan kanunlarla iyice gevşetildi. Piyasa oyuncularında bunun sonuçlarına dair kaygılar başladı.

Haberin Devamı

Siyasi kargaşa nedeniyle kamuoyunun gözünden kaçan seçim ekonomisine ilişkin kararlar, seçim sonrası dönemi, hatta önümüzdeki yılları ipotek altına alacak boyutlara ulaşmaya başladı. Daha önce ekonomide yaratılan güvenin en önemli gerekçesini “mali disiplin” oluştururken, içeride ve dışarıdaki piyasa oyuncuları da artık gözlerini mali disiplini bozan kararlara çevirmiş durumda.

2007 yılının ilk 5 ayında açıklanan bütçe rakamları mali disiplinde zaten belirli bir gevşeme işareti verirken, gevşemenin, piyasaların normal karşıladığı “seçim sonrası onarılabilecek seviye”yi aşmaya başladığı gözleniyor. Son 1 ayda Meclis'te kabul edilen kanunlar ve Bakanlar Kurulu kararlarını mercek altına almaya başlayan piyasa oyuncuları, seçim sonrası dönem için maliye politikalarında dengelerin tekrar yerine oturtulması ihtimalinin giderek güçleştiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

KİT dengesi kötüleşti

Bütçe rakamlarındaki bozulmanın yanısıra, geçen yıldan başlayarak KİT dengesinin de giderek kötüleştiğine dikkat çeken piyasa oyuncuları, seçim öncesi bazı yatırımların bütçeden yapılamayınca belediyeler kanalıyla yapılmaya başladığını hatırlatırken, belediyelerin kamuya olan borçları için yapılan kesintilerin kaldırıldığına dikkat çektiler. Bunun yanısıra, elektrik zamlarının geciktirilmesi başta olmak üzere, KİT dengesindeki bozulmanın da bütçeye yük olacağının altı çiziliyor.

Mali disiplindeki bozulmanın boyutları, sadece bütçedeki bozulma ya da seçim ekonomisi uygulamaları nedeniyle artırılıp önümüzdeki yıl faturası ödenecek harcamalarla da sınırlı değil. Kamu Mali Yönetim Kanunu, kamu ihale sistemi ve kamu bankaları görev zararları konusunda yapılan reformlardan geri adım atıldığına ilişkin işaretler, gelecek döneme ilişkin mali disiplin konusunda endişeleri artırıyor.

2 ayda 68 kanun çıktı

TBMM’de 1 ayda ortalama 10 kanun kabul edilirken, son 2 ayda toplam 68 kanun kabul edildi. Bu kanunların önemli bir kısmının mali disiplini bozucu ve kamu açığını artırıcı yönde kanunlar olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada bazı kanunlar çıkarılarak, yapılmış olan reformlardan geri adım atıldığına de dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Piyasa oyuncuları, özellikle de banka iktisatçıları, mali disiplinle ilgili tehdit oluşturan bu kanunları ve yapacağı etkileri de mercek altına almaya başladı. Bir bankanın son 2 ayda kabul edilmiş olan kanunların mali disipline etkilerini inceleyen araştırması, mali disiplindeki gevşemenin seçim ekonomisi sınırlarını aştığını ortaya koydu.

YENİ DÜZENLEMELERNE GETİRİYOR
Geçici işçilere kadro200 binden fazla çalışan kadrolu oldu
Ödeme gücü olmayanların tedavi giderlerinin karşılanmasıYeşil kart kapsamında tedavi yardımı verilenler ücretli tarifeden muaf tutuluyor.
Tütünden vazgeçip alternatif ürüne geçenlerin desteklenmesiDestek miktarını Bakanlar Kurulu belirleyecek
Ziraat Bankası'nın verdiği tarım kredisinde yeni düzenlemeZiraat Bankası tarım kredilerindeki teminatlar zayıflatılıyor
Demiryolları çalışanlarına fazla mesai ödenmesiPersonelin maaşlarında ücret artışı sağlanıyor
YÖK Kanunu'nda değişlik17 yeni üniversitenin kurulmasına izin verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!