Güncelleme Tarihi:
Malezya hükümeti, ülkenin para birimi Ringgit'in sabit kura bağlanması politikasını sürdürmeyi savunurken, Amerikan yatırımcılar, küresel ekonominin yavaşladığı bu zamanda, ihracatta rekabet gücünün artırılması için dalgalı kura geçilmesini istiyor.
Malezya'da faaliyet gösteren 500 Amerikan şirketini temsil eden Amerikan-Malezya Ticaret Odası Nicholas Zefferys, Dow Jones Haber Servisi'ne açıklamasında, sabit döviz kurunun uzun vadede yerinden oynamalara neden olduğunu belirtip, ekonomiye dair temel verilerdeki ve komşu ülkelerin para birimlerinin değerlerindeki değişiklikler nedeniyle, sabit döviz kurunu sürdürmenin zorluğuna işaret etti.
Zefferys, Malezya'nın döviz rejimini değiştirmesinin hiçbir aciliyeti olmamakla birlikte, yetkililerin, özel sektörü bundan sonraki değişimlere hazırlamaya başlamasının zorunlu olduğunu söyledi.
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, bölge ülkelerinin para birimlerinin yüzde 20 oranında değerlenmesi ya da değer kaybetmesi halinde, döviz kurunu değiştirmeyi düşünebileceklerini, şimdilik, bunun harici bir risk olduğunu söyledi.
RİNGGİT YÜZDE 1.2 ORANINDA DAHA DEĞERLİ
Bazı ekonomistlerin Merkez Bankası'nın hesaplamalarına dayanarak yaptığı tahminlere göre, Melezya'nın para birimi Ringgit'in değeri olması gerektiğinden yüzde 1.2 oranında daha değerli.
Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Rafidah Aziz, yerli sanayicilerin, 1 dolar-3.80 ringgitt olan paritenin yeniden ayarlanmasını desteklemediklerini söyledi. Asya mali krizi sırasında ülkeden mali sermaye kaçışını önlemek için Eylül 1988'de 1 dolar 3.80 ringgitt'e çıpalanmıştı.
Bu ülkenin Haziran 2000'de 34.5 milyar dolara çıkan döviz rezervleri Mart ayı ortasında 28.7 milyar dolara, Mart ayı sonunda da 27.2 milyar dolara indi. (Kuala Lumpur-aa)