Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00
Malezya’da mali açıdan zorda olanlara illegal olarak kredi sağlayan ve tefeci gibi çalışan ’Borç Balinaları’ kriz döneminde artan tahsilat sorununu çözebilmek için güzel kadın silahına sarıldı.
Kredi musluklarının kapanması nedeniyle giderek daha fazla borçlunun başvurduğu tefecilerin bu yeni planı kapsamında kadınlar, borçluyu ikna etmek için dişiliklerini kullanmıyor. Borçluları ofislerinde veya evlerinde ziyaret eden güzel kadınlar, paranın ödenmesini sağlamak için evin penceresinden megafon ile aşağılayarak borç sahibinin özgüvenini yerle bir ediyor. Borçluların kapıyı açmaması durumunda ise kadınlar kapının önünde olay çıkartarak göz korkutma yoluna gidiyor.
10 bin kişi borçluGeçtiğimiz yıl 15.5 milyon
dolar borç dağıtan ortalama bir tefecinin bu sene dağıtacağı bedelin daha da artması bekleniyor. Bu da ülkede iş kayıplarının son aylarda yüzde 67 artış göstermesinden kaynaklanıyor. Ülkede 10 bin kişi ödeme güçlüğü nedeniyle tefeciler ile anlaşarak hayatını sürdürme çabası veriyor. Malezya’da daha önce bu konuda uyarı niteliğinde ve halkı bilgilendirmek için yapılan diziler bile bulunuyor. Ancak daralan krediler nedeniyle halkın bu yola başvurmasının önüne bir türlü geçilemiyor.
Telefon kulübesine reklam
Tefecilerin müşterilerine ulaşmak için en fazla tercih ettikleri tanıtım yeri telefon kulübeleri oluyor. Üzerilerinde telefon numarası bilgilerinin yazılı olduğu kart ve afişlerini yapıştırdıkları bu telefon kulübeleri aracılığıyla ’hızlı’ para isteyenlere ulaşabiliyor. Bankadan kredi istenmesi durumunda bunun en az 3 ay sürdüğünü ve kabul edilmeme riskinin büyük olduğunu bilen Malzezyalılar da, daha yüksek faize rağmen bu yolu yeğliyor. Tefecilerin uyguladığı haftalık faiz hattalık yüzde 10 seviyelerine kadar çıkıyor. Başvuru geçtikten yaklaşık 10 dakika sonra para hesaba yatmış oluyor. Tefeci ile borçlunun birbirlerini görmesi bile gerekmiyor.
Polis bile borç alıyorKriz döneminde tefecilerin neredeyse hiçbirinin ödenmeyen borçlar için şiddet kullanılmadığı ifade ediliyor. Kredi kullanmak için bu yola başvuranlar arasında ise küçük işletmeler, doktorlar, avukatlar ve hatta polisler bile bulunabiliyor. Kendisini Loh adıyla tanıtan bir tefeci ise müşterilerinin kriz nedeniyle ödemeleri zamanında yapamadığından yakınıyor ve "Düzgün ödeyenler bile en azından borcu vadesinden sonra kapatabiliyor. Birkaç günlük bu sapma da borç miktarını önemli ölçüde artırıyor" diyor.
100 bin ringgit aldı 11 milyon geri ödediTEFECİLER ile ilgili yüksek faiz hikayeleri de sıkça konuşuluyor. Küçük miktarda borcu olan Güney Koreli bir iş kadının bir tefeciden aldığı 100 bin ringgit (Malezya para birimi) borcun yüklenen faizler sonucunda 11 milyon ringgit’e çıkmış olması bu faiz sorunun en büyük örneği olarak göze çarpıyor. Genellikle küçük başlayan borç bir kez ödenmediği takdirde katlanarak artıyor. Tefeciler de bu durumu kar topu etkisi olarak tanımlıyor.