Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2002 01:38
Malatyalı Metehan Bektaş, Obaçay markasıyla sektöre iddialı bir giriş yaptı. Çay sektöründeki firmaların çoğunun Rizeli olduğunu belirten Bektaş, ‘‘Çay işine sadece Rize'den bakılıp dünya çay gerçeğinin araştırılmaması nedeniyle, Türk çay sektörü yeterince gelişemiyor’’ dedi.
Memlekette çay var sloganı ile Obaçay'ı çay sektörüne sokan Malatyalı Metehan Bektaş, Karadenizliler'in hakim olduğu çay sektöründe iddialı. Çay üreticisi ve satıcısı şirketler arasında Rizeli olmayan tek çaycı Bektaş, Türkiye'nin çay ihracatı konusunda önemli bir potansiyeli olduğunu söyledi. Bektaş, sadece Almanya'da yılda 15 milyar adet poşet çay tüketildiğine dikkat çekerek, dünya çay tüketiminde başı çeken Avrupa'nın hedef pazar seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya çapında marka yaratan bir Türk çay şirketinin bulunmamasından yakınan Metehan Bektaş, ‘‘Türkiye'de yılda 200 bin ton çay üretiliyor bunun yaklaşık yüzde 90'ı ilaç kullanılmadan organik yollarla üretiliyor. Çay üretmeyen İngiltere bile yılda 600 milyon dolarlık çay ihraç ediyor. Türkiye'nin markalaşma sorunu var. Markalaşarak yıllık 4 milyon
dolar olan ihracatımızı, 200 milyon dolarlara çıkarabiliriz’’ dedi.
Dünyada organik çayların kabul gördüğünü, doğal olarak organik çay üreten Türk çay üreticilerinin üretimlerini sertifika ile belgelendirmedikleri için ihracat pazarına yönelemediklerini vurgulayan Bektaş ‘‘Çaykur'un sertifika konusunda bir çalışması var. Uluslararası firmalara sertifikayı onaylatarak ihracattımızı arttırabiliriz’’ diye konuştu.
SUDAN ÇAYA
Çayla babasının Rize'de Cumhuriyet Savcılığı yaptığı dönemde tanışan Bektaş, ortakları ile birlikte Flora sularını pazarladıkları su sektöründen çaya geçiş yapıyor. Bektaş, çay sektöründe faaliyet gösteren firmaların sahiplerinin tamamının Rizeli olduğunu belirtirken, çay işine sadece Rize'den bakılıp dünya çay gerçeğinin araştırılmaması nedeniyle Türk çay sektörünün yeterince gelişemediğini söyledi.
Dünyada çay konusundaki gelişmeleri takip edip uluslararası sempozyumlarda firmasını ve Türkiye'yi temsil etmeye çalıştığını belirten Bektaş, Obaçay'ın Dünya Çay Birliği'ne üye tek Türk çay şirketi olduğunu söyledi. Bektaş, büyük bir pazar olarak nitelendirdiği Avrupa'ya açılmak için, 6 aydan beri Obaçay'ın 'Demitürk' çeşidini İngiltere'de satışa sunduklarını belirtti.
Türkiye'de tek tip çay üretilmesi nedeniyle çay çeşidinin fazla olmadığını Bektaş, ‘‘Türk çay üreticisinin korunması amacıyla çay ithalatının önüne yüzde 145'lik gümrük vergisi gibi büyük engeller konuluyor. Bu durum Türkiye'de üretilen çayların başka çaylarla harmanlanıp çeşitlendirilmesini engelliyor. Türkiye'de paketlenen çayların çeşitlendirilebilmesi için çay ithalatının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor’’ diye konuştu.
Bektaş, Türk çay sektöründe özel çay firmalarının da faaliyet göstermesine rağmen Çaykur'un tekel konumunda olduğunu, Çaykur'un özelleştirmesi ile birlikte çay tüketicilerinin daha ucuz çay içeceğini söyledi.
Türk çay sektörünün gelişmesi için araştırmalar ve çalışmalar yaptığını belirten Bektaş, Obaçay'ın Türkiye'de hipermarket zincirlerine özel markalı ürün üreten ilk çay şirketi olduğunu söyledi.
ÇAYSİAD'ı kurdularMetehan Bektaş, tüketicilere ve yetkililere dünya çay gerçeğini anlatabilmek için Çay Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ni (ÇAYSİAD) kurduklarını söyledi. 20 üyeli bir dernek olan ÇAYSİAD'ın Başkanlığını Ayhan Ruşen üstlenirken, Başkan vekilliğini de Bektaş yürütüyor. 2001 yılı Kasım ayında Mesut Yılmaz'ın başkanlığında Ankara'da bir çay kurultayı düzenleyen ÇAYSİAD, 2'nci Çay Kurultayı'nı Haziran ayında Mesut Yılmaz'ın başkanlığında Rize'de yapacak. ÇAYSİAD'la sektörün sorunlarına eğilmeyi hedeflediklerini belirten Bektaş, Türkiye'de bir çay borsasınının bulunmamasından yakınarak, ‘‘ÇAYSİAD çok önemli misyonlar üstlendi. Papua Yeni Gine'de bile çay borsası varken Türkiye'de yok. Bir çay borsası kurulması için ilk adımlar atıldı. Yıl sonuna kadar çalışmalar bitecek. İhracatçı için bu çok önemli. Üretim ve kalite kontrol altına alınacak. Bu gelişmeler tüketicinin lehine olacak’’ diye konuştu.