Güncelleme Tarihi:
Kentte 30-31 Mart ve 1 Nisan'da yaşanan don olayı, kayısı bahçelerine büyük zarar verdi.
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, böyle bir hadiseyle ilk defa karşılaştıklarını, Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duyduğunu söyledi.
Yaşanan şiddetli soğuğa kayısı meyvelerinin dayanmasının mümkün olmadığını ifade eden Zengin, "Eğer kayısı çiçekteyse, çiçeğin içerisindeki dişicik borusunu yaktı. Yani o yumurtalık denen kısmı yaktı attı. Eğer meyvedeyse, meyveyi olduğu gibi yaktı. Hatta domurda olmasına rağmen, domur içerisindeki dişicik borusunu yaktığı için böyle bir don afeti yaşadık" dedi.
Zengin, TARSİM, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma İstasyonu yetkililerince, sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Yapılan ön tespitlerde hasarın beklentilerin çok üzerinde çıktığını dile getiren Zengin, şöyle konuştu:
"Hasarla ilgili şimdi ne dersek yanlış olur ancak 20 Mayıs'tan sonra tekrar araziye çıkacağız. O zaman belli olacak ama tahminimiz şu anda yüzde 90 civarında. Sadece barajdan bir kilometre içeriye doğru meyve görüyoruz. Diğer kısımların tamamı etkilenmiş durumda. Bir de bin 600 rakımın üstünde, o da tamamında değil yer yer domurda olmasına rağmen etkilenen yerler var."
Kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı
Don olayının ardından üreticilerin stokta bulunanlarla bu yılın ürünlerini satacağını ifade eden Zengin, gelecek seneye ise sıfır ürünle sezonu açabilecekleri vurguladı.