Nuray BABACAN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 00:00
Türkiye’de önemli üretim alanlarından olan zeytinyağ sektöründe sahteciliği ortadan kaldırmak için önlem alınıyor.
AKP, MHP ve DTP’li vekilleri, ortak yasa teklifi vererek, taklit marka ile üretim yapanların veya zeytinyağına atık madde karıştıranların cezalandırılmasını istedi. Yasa teklifinde bazı zeytinyağlarda "atık yağ ve makina yağı"nın tespit edildiği belirtildi.
Ortak hareket
TBMM’de kurulan ve çalışmalarını tamamlayan zeytinyağı sektörünün sorunlarını araştırma komisyonu üyeleri, sektörün en önemli sorunlarının çözümü için ortak hareket etti. AKP’li Ahmet Edip Uğur’un yasa teklifine, MHP’li ve DTP’li üyeler de imza attı. Teklife göre, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları taklit eden veya yağa başka bir madde katan firmalar, en az 1 yıl kapatılacak. Ayrıca bu firmalara 20 bin YTL para cezası verilecek. Yağların taklit ve katkı maddeli olduğunu bilerek satanlara da bin YTL para cezası kesilecek.
Makina yağı ve atık yağ
Teklifin gerekçesinde, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağ sektöründe "taklit ve karıştırılmış" yağ olayının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekildi. Gerekçede, "Karma yağların saf yağ olarak piyasada satıldığı görülmektedir. Bazı karma yağların içinde kullanılmış atık yağların bulunduğu, hatta gıda olarak kullanımı mümkün olmayan makine yağlarının karıştırıldığı görülmüştür. Halkı kandırmaya yönelik ve sağlığı tehdit eden bu tür üretimin engellenmesi gerekmektedir. Bu sebeple mevzuatımızda açıkça yaptırımı olmayan bu konunun düzenlenmesi elzemdir" denildi.
Yabanilere aşı
Yasa teklifinde önemli diğer düzenleme ise "yabani zeytinliklerle" ilgili yapıldı. Teklife göre, bozuk veya verimsiz ormanlık alanlar; korunması, aşılanması, boşluk alanlarda ormanlarda doğal olarak yetişen türlerin ekimi ve bu türlerin aşılı veya aşısız fidanlarının dikimi suretiyle imar ve rehabilite edilebilecek. Makilik alanlar ile ormanlarda bulunan yabani ve ehil zeytin ağaçları ekonomiye kazandırılmaya çalışılacak. Ağaçlandırılan ve rehabilite edilen alanlardan çıkan "odun dışı" orman ürünleri öncelikli olarak bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişilerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine veya yöre halkına belli bir ücret karşılığı verilecek.