Güncelleme Tarihi:
Makina İmalatçıları Birliği (MİB) son gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Yerli Malı Tebliği’nin, Yerli Malı Belgesi’nin (YMB) güvenilirliğine çözüm getirdiğini belirterek, Yerli Malı Tebliği’nin bir an önce yayımlanması yönünde çalışmaların sürdürüleceğine dikkat çekti. Toplantı, geçtiğimiz ay, Çerkezköy’de MES Elektromekanik Döküm A.Ş. tesislerinde, Yılmaz Redüktör San. ve Tic. A.Ş. temsilcisi ve MİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. MİB yönetim kurulu toplantısında, özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yerli Malı Tebliği’nin, makine sektörünün bugüne kadar devamlı şikayetçi olduğu Yerli Malı Belgesi’nin (YMB) doğruluğu ve güvenilirliğine çözüm getirmekte ve disipline etmekte olduğunun altı çizildi.
YMB ŞİKÂYETLERİNE DÜZENLEME
Toplantıda ayrıca YMB’lerin Yeminli Mali Müşavirler ve Bakanlıkça belirlenen bilirkişiler tarafından onaylanması, uygulama usul ve esaslarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanması ve yerli girdi maliyetlerinin hesaplanmasına ilişkin belgelerin net olarak tanımlanması hükümlerinin uygulamaya girmesi halinde, MİB üyelerinden gelen ve bir bölümü kamuoyuna da yansıyan tümüyle ithal edilen makine ve ekipmana dahi YMB düzenlendiği yönündeki yaygın şikayetlerin önüne geçilebileceği kaydedildi. Yerli Malı Tebliği taslağında, YMB’ye sahip üreticilere ve ürün bilgilerine kamu idareleriyle birlikte özel sektör firmalarının da erişebilmesine imkân verecek şekilde yapılacak düzenlemenin, her ürün için ayrı ayrı YMB düzenlenmesinin, YMB ile ilgili şikayetlerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca incelenmesinin ve sonuçlandırılması uygulamasına geçilmesinin, YMB ile ilgili şikayetler konusunda ayrıntılı düzenlemenin Makina İmalatçıları Birliği üyelerinden ulaştırılan şikayetlere çözüm getirmekte olduğu ifade edildi.
TURQUM’LA REKABET AVANTAJI SAĞLANACAK
Öte yandan TURQUM belgesini yerli imalatçılar için daha cazip hale getirmek, bu belgeye sahip olan firma sayısını arttırmak ve belgelendirme sürecinin içinde MİB’in de yer almasını sağlamak için çalışmalar yapılmasının kararlaştırıldığı açıklandı. TURQUM’un makine imalatçısına rekabet avantajı sağlaması amaçlanırken; halihazırda 33 firmanın TURQUM yeterliliği bulunuyor. MİB’den yapılan açıklamada, söz konusu firmalardan 14’ünün MİB üyesi olduğu belirtildi.