Güncelleme Tarihi:
Erzincan Barosu'na kayıtlı avukatlardan Bahadır Pir'in, ortağı olduğu akaryakıt istasyonuna tahakkuk edilen elektrik faturasında, "dağıtım", "iletim", "kayıp", "PSH sayaç" ve "PHS" bedeli adı altındaki kalemlerin yasa dışı olduğu iddiasıyla Erzincan Tüketici Mahkemesi'ne açtığı dava sonuçlandı.
Mahkeme, 10 Mart tarihinde sonuçlandırdığı davada, söz konusu bedellerin yasal dayanağı olmadığına karar vererek, davaya konu faturadaki kesinti bedellerinin iadesine ve bundan sonraki faturalarda bu kalemlerin çıkarılmasına hükmetti.
Pir, mahkeme kararına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelen elektrik faturalarında yer alan ödeme kalemlerine ilişkin araştırmaya içine girdiğini ve daha önce Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından alınan bir karardan yola çıkarak, haksız olduğunu düşündüğü ödeme kalemlerinin iptali ve iadesi istemiyle dava açtığını belirtti.
Mahkemenin yaklaşık 1 yıl süren yargılama sonucunda, gerekli araştırmalar ve bilirkişi raporları alınarak, iddiaya konu olan ödeme kalemlerini yasa dışı bularak iadesine ve bundan sonraki faturalarda yer almamasına karar verdiğini anlatan Pir, şunları kaydetti:
'KARAR EMSAL OLACAK'
"Tüketici mahkemesinin verdiği bu karar, tüm tüketicilerin faydalanacağı bir karar oldu. Bu kararla vatandaşlar haklarını arayarak, bir yılda ödediği fatura bedeli emsalinde, 10 yıllık yasal olmayan başlıklar altında kesilen miktarları dağıtım şirketlerinden alabilecekler. Bu kararın, vatandaşlara yol gösterici olacağı ve diğer davalar için emsal olacağı düşüncesindeyiz."
Pir, vatandaşların ödediği fatura bedeli 3 bin 480 liranın altında olması halinde İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, 3 bin 480 liranın üzerinde olaması halinde ise Tüketici Mahkemelerine dava açarak, haksız kesintilerin iadesi ve iptalini isteyebileceklerini sözlerine ekledi.