Güncelleme Tarihi:
Antalya’da 2015 yılı için düzenlenen su satış tarifelerinde, otel, motel ve pansiyonlar için metreküp su birim fiyatı 2.15 liradan 3.50 liraya yükseldi. Turizmciler, su fiyatında yaşanan yüzde 62.7’lik zamma karşı idare mahkemesinde dava açtı.
İKİ MAHKEME DAVAYI REDDETTİ
Antalya 1 ve 2’nci idare mahkemeleri, ASAT Genel Kurulu’nda kabul edilen tarifeleri kanun ve yönetmeliklere uygun bularak, kurum lehine karar verdi. Söz konusu iki mahkeme kararında da ASAT’ın su satış işini karlılık ve verimlilik esaslarına göre yürütmesi gerektiği vurgulandı. Otel, motel ve pansiyon için belirlenen su tarife ücretlerinde de karlılık ve verimlilik esaslarına ve hukuka aykırı bir durum olmadığını vurgulandı.
ZAM ORANININ İZAHI YOK
Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi ise ASAT’ın su satış işini karlılık ve verimlilik esaslarına göre yürütmesi gerektiğini ancak, fiyat artışlarının makul ve açıklanabilir düzeyde, ayrıca adalete ve hakkaniyete uygun olması gerekliliğine dikkat çekti. ASAT’ın otel, motel ve pansiyonlara uygulanan tarifede makul düzeyin çok üstünde, yüzde 62.7 oranında yapılan artışın haklı sebeplerle izah edilemediğinin belirtildiği ilgili mahkeme kararında, ASAT’ın son yıllarda yatırımlarının turistik tesislerin olduğu bölgelerde yoğunlaştığı ve bu durumun maliyetleri artırdığı savını da kabul etmedi. Mahkeme, kentin genelinde bütün otel, motel ve pansiyonların su tarifelerinin bu derece yükseltilmesinin bu iddiayla açıklanamayacağına karar verdi.
SUYUN MALİYETİ 3.69 LİRA
Karar üzerine ASAT Yönetim Kurulu kararıyla konunun yatırımlar, bütçe ve gelir- gider yönünden incelenmesi için Mart ayında komisyon kuruldu. Mali Hizmetler Daire Başkanı Nesrin Bağcı başkanlığında oluşturulan komisyonun hazırladığı raporda, 3’üncü İdare Mahkemesi’nin zam oranını uygun bulmayarak idarenin yerine geçtiği savunuldu. Konuyla ilgili 2’si kurum lehine, biri aleyhine 3 karar bulunduğuna dikkat çeken komisyon, ASAT Yönetim Kurulu’na üst mahkemenin kararı beklenerek mevcut tarifenin devam ettirilmesini önerdi. Ayrıca 2014 yılı bütçe gerçekleşmesinde suyun metreküp birim maliyetinin KDV dahil 3.69 lira olarak tespit edildiğinin vurgulandığı raporda, ASAT’ın 2015 yılı 216 milyon 606 bin 760 TL olan yatırımının çoğunluğunun turizm bölgelerine olduğu belirtildi. Bununla birlikte, raporda, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da su fiyatlarının incelenmesi sonucu otel, motel ve pansiyon için belirlenen 3.50 liralık tarifenin yerinde olduğunun bir kez daha görüleceğinin vurgulandı.
ESAS KARAR YARIN
Raporu değerlendiren Faruk Karaçay başkanlığındaki ASAT Yönetim Kurulu, otel, motel ve pansiyonlar için 2015 yılında belirlenen ve 2016 yılında aynen korunan 3.50 liralık fiyat tarifesinde indirime gitti. Yönetim kurulu, ASAT Genel Kurulu’nda oylanmak üzere turistik tesislerin kullandığı tarifede 1 kuruşluk indirim yaptı ve otel, motel ve pansiyonlar için 3.49 liralık su satış tarifesi önerdi. ASAT’ın 26 Mayıs’ta toplanan genel kurulunda, teklif değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Çalışmalarını tamamlayan komisyonun Ak Parti, CHP ve MHP’den 9 üyesi oybirliğiyle turistik tesislerde 1 kuruşluk indirimi kabul etti.
İlgili komisyon raporu yarın toplanacak ASAT Genel Kurulu’nda görüşülüp karara bağlanacak. Genel kurulda raporun komisyondan geldiği şekliyle kabul edilmesi bekleniyor.
SON YILLIK ARTIŞ
Antalya’da otel, motel ve pansiyonlarda kullanılan suyun metreküp birim fiyatı son 5 yılda 2 lira zamlandı. Bu süre içinde konutlarda kullanılan su fiyatı 57 kuruş artarken, KDV hariç fiyatlarla 2012’de otel, motel ve pansiyonlar için belirlene tarife 1.50 liraydı. 2013’te bu rakam 1.72 liraya yükselirken, 2014 yılında 2.15 liraya çıktı. 2015 yılı için tarife 3.50 lira olarak belirlenirken 2016 yılı için aynı tarife ücretinin devamına karar verildi. Ancak 2016 yılı için tarifeye Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ruhsatlı 25 odayı geçmeyen otel, motel ve pansiyonlar için yeni bir tarife kalemi eklendi. Bu kategoride yer alan turistik tesisler için tarife 2.65 lira olarak kabul edildi.