Mahallenin muhtarı olmak için 450 trilyonluk yarış

Güncelleme Tarihi:

Mahallenin muhtarı olmak için 450 trilyonluk yarış
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2004 01:56

Yarın yapılacak yerel seçimlerde yarış, belediye başkan adayları kadar muhtar adayları arasında da kıran kırana geçti. Türkiye genelindeki 53 bin muhtarlık için adayların yaptığı harcama 450 trilyon liraya ulaştı.

HAREKETLİ ve renkli propaganda dönemi sonrasında kapıya dayanan yerel seçimlerin en renkli kısmı, kamuoyunun çok gözü önünde olmasa da muhtarlık seçimlerinde yaşandı.

Türkiye genelinde, 2002 yılı Haziran verilerine göre 35 bin 124'ü köy olmak üzere tam 52 bin 929 noktada muhtarlık seçimleri yapılacak. Bu 52 bin 929 muhtarlık için en az 176 bin adayın yarışacağını ortaya koyuyor. Yine tahminlere dayanılarak yapılan hesaplar, sadece şehirlerde muhtar seçilmek için yola çıkan adayların, en az 450 trilyon lira harcadıklarını gösteriyor.

KÖYLERDE DÜŞÜK

Yerel seçimler sonrasında muhtarını seçecek olan 35 bin 124 köyde yapılan seçim harcamalarının şehirlerdeki harcamalara göre çok düşük olduğu tahmin ediliyor.

Köylerde muhtar adaylarının, aday başına 250 milyon lira düzeyinde harcamanın normal olduğu, ancak ortalama alındığında çok sayıda köyde muhtar adaylarının 50-100 milyon lira arasında harcama yaptığı bu nedenle de ortalama harcamanın 100-150 milyon lira düzeyinde olduğu öngörülüyor.

Ayrıca yine köy muhtarlığı seçimlerine şehirlere oranla her bir muhtarlık için daha az adayın yarışacağı da tahminler arasında yer alıyor. Böylelikle yapılan hesaplarda her bir köy muhtarlığı için 2.5 adayın, her birinin 100 milyon liralık harcama yaptığı tahmin ediliyor. Sonuçta da köy muhtarlıkları için harcanan toplam paranın 8-10 trilyon lira arasında kalacağı hesaplanıyor.

Köy muhtarlık seçimlerindeki harcamalar son derece düşük olmasına rağmen, en iyi tahminlerle bile şehirlerdeki harcamaların en az 400 trilyon lirayı bulacağının tahmin edilmesi nedeniyle, muhtarlık seçimlerinde harcanan toplam paranın da 450 trilyon lirayı bulabileceği hesaplandı.

Rakamlarla muhtarlık seçimi

52.929 muhtar seçilecek.

En az 176.835 bin aday yarışacak.

35.124 köy muhtarı seçilecek.

Her köyde ortalama 2-3 muhtar adayı var.

Köylerdeki muhtar adayı sayısı 87.810 civarında.

Her köy muhtar adayı ortalama 100 milyon harcadı.

17.805 köy dışı muhtar seçilecek.

Köy dışı ortalama aday sayısı 5 sanılıyor.

89.025 kadar kişi köy dışı muhtarlık için aday.

Köy dışı muhtar adaylarının ortalama seçim harcaması 5 milyar lira.

20 milyar harcayan da var.

Halkalı mahallesi muhtar adayı Hanife Kurt seçimler için 20 milyar liraya yakın masraf yaptı.

38 bin nüfuslu Bağcılar Merkezde 6 aday yarışıyor. 4 dönemdir muhtarlık yapan Cavit Turna seçim çalışmaları için 700 milyon lira harcadı.

31 bin kişinin yaşadığı Acıbadem Mahallesi'nde iki dönemdir seçilen Ersoy Uğur seçim için 2 milyara yakın harcama yaptı. Muhtarın aylık geliri yaklaşık 2 milyar 300 milyon lira.

5 bin nüfuslu Fatih Mollaaşkı Mahallesi'nin muhtarı Kamil Çimen bu işten zarar edenlerden. Muhtarlığı devlete karşı bir görev olarak gördüğü için bırakmadığını belirten muhtar masrafları karşılayamadığı için zaman zaman emekli maaşından harcama yapmak zorunda kalıyor.

36 bin nüfuslu Bakırköy Osmaniye Mahallesi'nin 10 yıllık muhtarı Osman Karakuş seçim için 5 milyar liralık harcama yapmış. Muhtarlığın aylık geliri yaklaşık 5 milyar lira.

17 bin kişinin yaşadığı Bahçelievler muhtarı Mehmet Şerif Tüzün'ün aylık geliri yaklaşık 3 milyar lira.

Maaşı 102 milyon, aylık geliri 6 milyar lira

DEVLETTEN her ay 102 milyon lira sabit maaş alan muhtarlar, mühür tasdik işlemleri için de valilikler tarafından belirlenen sabit ücretler alıyorlar. İstanbul'da ikametgah ve nüfus cüzdanı örneği, kimlik bildirim formu, tapu işlemleri ve diğer tüm işlemler için 2 milyon lira alan mahalle muhtarları muhtarlık kasasına giren para ile kendi sigorta masrafları da dahil olmak üzere muhtarlığın giderlerini karşılıyorlar.

Örneğin 100 bin kişinin yaşadığı Bağcılar İnönü Mahallesi'nde günde ortalama 125 kişiye işlem yaptığını belirten muhtarın kasasına ayda en az 6 milyar lira giriyor. Diğer taraftan nüfusu yüz kişi ile sınırlı olan bazı mahalle muhtarları sigorta primlerini ödeyemiyor ve sonunda Bağkur ile icralık olacak kadar zarar edebiliyor.

Ak: Siyasetin ilk adımı muhtarlık

TÜRKİYE'de 52 bin muhtarlık için yarışan yaklaşık 200 bin muhtar adayı olduğunu belirten İstanbul Muhtarlar Derneği Başkanı Akif Ak, aday sayısındaki artışın, mahalledeki nüfus yoğunluğu ve yaşayanların gelir düzeyi ile orantılı olduğunu söyledi. Ak, İstanbul'da muhtarlık için en çok ilgi gören mahallelerin Başakşehir, Ataşehir, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Halkalı gibi bölgelerde olduğunu belirtti.

İstanbul Muhtarlar Derneği Başkanı Akif Ak muhtar adaylarının nüfusun az olduğu mahallelelerde zarar edeceğini bile bile şeçime girme nedenini muhtarlığın, siyasete atılan ilk adım olması ile açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!