Güncelleme Tarihi:
MOBİLYA sektöründe yüzde 30-40 daralma yaşanmasının ardından, gelen KDV indiriminin sektörün eski canlılığı ve dinamizmini yakalamasında büyük önem taşıdığını ifade eden Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, yüzde 8’lik KDV indiriminin sektörü içinde bulunduğu daralmadan çıkarıp eski hacmine geri getireceğini söyledi. Ayrıca konut sektöründeki teşvik ve indirimlerin de mobilya sektörüne olumlu olarak yansıyacağına dikkat çeken Gürcan, “Ekonomik daralmadaki durumdan önceki aktif duruma geri geleceğiz. Daha önceki KDV indirimi neticesinde satışlarımızda yüzde 35’lik bir artı kaydedilmişti. KDV indirimini uzun zamandır bekliyorduk. Satışlarımızın canlanması için de iç piyasada bu dinamiğe ihtiyacımız vardı” dedi.
SABİT OLMALI
Yıl sonuna kadar bu sürenin uzatılmasının sektör için can suyu olacağını ancak yüzde 8 KDV’nin sabit olmasını istediklerini dile getiren Gürcan, “Sektörümüze can suyu olduğuna inandığımız ve sabit olmasını istediğimiz KDV indirimiyle satışlarımızda rahatlıkla yüzde 10’luk bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Mağazalarımızda da yüzde 20’lik bir hareketlilik söz konusu. Özellikle sektörümüzde durağan geçen bu aylar için KDV indirimiyle, enflasyonla topyekûn mücadele programının bir araya gelmesi satışlarımıza yansıdı. Ancak belirtmiş olduğumuz gibi geçen dönemde de satışlarımızda yüzde 35’lik bir artış sağlayan KDV indiriminin kalıcı olmasını istiyoruz. Oturma grubu ortalama fiyatını 30 bin TL olarak düşündüğümüz zaman, şu an MOBSAD üyeleri olarak enflasyonla topyekûn mücadele kapsamında yüzde 10 indirim uyguladığımız için fiyatımız 27 bin TL şu anda. KDV’nin yüzde 8’e düşmesiyle birlikte ortaya çıkan yüzde 10’luk indirimi de fiyatlarımıza yansıttık. Böylece 30 bin TL’lik bir oturma grubu 24 bin TL’ye alınabilecek. Bu da yüzde 20’lik indirim anlamına geliyor. Bu da mobilyasını yenilemek isteyen insanlar için bir fırsat. Genel sektör rakamlarına baktığınız zaman ise şu anda KDV ve enflasyonla topyekün mücadele kapsamında en ucuz oturma grubunu yaklaşık 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla satın alabilirler” diye konuştu.
3.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
İhracat kısmında ise sektörün çok kuvvetli olduğuna vurgu yapan Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılını 2 milyar 700 milyon dolar ihracatla kapatırken, 2018 yılını ise 3 milyar 500 milyon Dolar ile kapatmaya hazırlanıyoruz. Türkiye’de her yıl 600 bin çift evleniyor. Her ne kadar kadınlar çeyiz hazırlığını aylar, yıllar öncesinden yapsalar da ev kiralama/satın alma, mobilya gibi satın almalar düğün tarihi yakınlaştıkça yapılıyor. İki bireyin ortak bir mülkiyette yaşaması yeni bir düzeni de beraberinde getiriyor. Örneğin; bekarken tek kişilik yatak, gardırop gibi tek tek ürün alma yerini, yatak odası takımına bırakıyor. Bir aile olan çiftler, her iki tarafın da sevdiği ve misafirlerini daha rahat ağırlayabilecekleri mobilyalar tercih ediyorlar. Evliliklerde ortalama 40 bin TL’lik bir mobilya harcamasının olduğunu söyleyebiliriz. Bir de işe boşanmalar tarafından bakacak olursanız da her yıl ortalama 130 bin çift boşanıyor ve boşanmalar da 15 bin TL’lik bir mobilya harcamasını gündeme getiriyor.”
ALIM YAPMAK KOLAYLAŞTI
MOBİLYA sektörünün yeni pazarlara ulaşması için yoğun olarak çalıştıklarını belirten İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün en temel beklentisinin KDV indiriminin kalıcı hale gelmesi olduğunu söyledi. Geçen yıl bu uygulama sayesinde iç pazarın yüzde 30’dan fazla büyüdüğünün altını çizen Güleç, sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu ve istihdam, yerel kalkınma, üretim, ihracattaki başarısıyla bunu kanıtladığını belirtti. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nın öngördüğü en az yüzde 10 indirimle birleşen KDV indirimi sayesinde mobilya alımının kolaylaştığını söyleyen Güleç, “Bugün 2 bin 500 TL’lik bir koltuk 1.500 TL’ye alınabiliyor. Bu önemli bir indirim. Dolayısıyla, bu kararın kalıcılaştırılmasının çarpan etkisi düşünüldüğünde Türkiye ekonomisine büyük ve kalıcı bir katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, Federasyon ve İhracatçı Birliği olarak hazırlamakta olduğumuz Orta Ölçekli Mobilya İhtisas Üsleri projesi ve Pazar Seni Bekliyor – 6.000 İhracatçı projelerimize devletimizin hususi desteklerini beklemekteyiz. Bu iki proje sektörümüzün hem ölçeğinin kurumsal ölçeklerinin büyütülmesi hem de 2023 ihracat hedefine ulaşmasında büyük adımlar anlamına gelecektir” dedi.
SATIŞLAR YÜZDE 40 ARTTI
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu da, mobilya sektöründe uygulanan KDV indiriminin sektörü canlandırdığını belirterek, “İndirim işlerimizi canlandırmaya başladı. Satışlarımız geçen aya göre yüzde 30-40 artmış durumda. Bu ay, yeni yıl alışverişlerinin de başlamasıyla daha fazla hissedeceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı. Türk mobilya sektörünün hem iç pazar hem de uluslararası arenada hızla büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Mutlu, Türk üreticilerin üretim kalitesi, fiyat avantajı ve hızlı teslimat imkanı ile birçok ülke tarafından tercih edilir hale geldiğini kaydetti. İşlerin açıldığını kaydeden Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Vergi indirimi kararı, tam zamanında alınmış ve bizler için can suyu niteliğinde bir karar oldu. Piyasalardaki durgunluktan öncelikle etkilenen ve lokomotif görevi gören sektörlerin desteklenmesi, bizleri çok mutlu etti. Yaşanan süreçte kamu ve özel sektörün, sorunları birlikte tespit edip çözüm üretmesi de ayrıca önemli bir nokta. Bu şevkle çalışmaya, üretmeye, istihdam yaratmaya ve ekonomimize katkıda bulunmak için elimizden gelen çabayı göstermeye devam ediyoruz. Mobilya sektörü için bahar ve yaz ayları çok daha önemli bir dönem. Bu bakımdan indirimin 2019 yılı Haziran ayına kadar uzatılması yönündeki talebimizi de dile getirmeden edemeyeceğim.”