Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) manipülasyon yaparak haksız kazanç elde eden kişilere yönelik "keriz silkeleme operasyonu"nda gözaltına alınanların sayısı 29’a çıkarken, Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, soruşturma kapsamında yaklaşık 131 kişi hakkında mal varlıklarına tedbir konulması için mahkemeye başvurdu. Soruşturma kapsamında şüphelilerin telefonları yaklaşık 6 ay boyunca dinlendiği belirtilirken, kara para soruşturması kapsamında manipüle edilen şirket sayısının da 28’e çıktığı öğrenildi.
KİMLER VAR: Operasyonun İstanbul dışında da devam ettiği, dün İzmir Çeşme’de S.M isimli bir kişinin gözaltına alınarak İstanbul’a getirildiği belirtildi. Mali Şube ekipleri, manipülasyona konu olduğu belirtilen Koniteks’in Genel Müdürü Haldun Aygün de bilgisine başvurulmak üzere İstanbul Şişli Cumhuriyet Savcılığına çağrıldı. Gözaltına alınanlar arasında aracı kurum sahibi ve yöneticilerinin yanısıra borsacıların yakından tanıdığı Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mustafa Görpeoğlu, Cihan Sütşurup, Murat İlgeç gibi haklarında defalarca suç duyurusu yapılmış isimler de bulunuyor. Halit Kadir Acartürk, Erhan Yılmaz, Haldun Aygün, Refik Alsancak, Ayşegül Tuncer, Sinan İyik, Mehmet Zeki Erdem, Sefer Emanet, Can Dilmener, Ferik Aycan, Ahmet Yavuzkoç, Behçet Erdem, Tanju Kambur, Mehmet Veysel Keskin, Hasan Ütebay, Ömer Bölükbaşıoğlu, Sezgin Ayık, Hakan Buharoğlu, Hakan Işın ve Ahmet Özgür gözaltına alınan isimler arasında.
ŞEBEKE NASIL ÇALIŞIYOR: İMKB’de manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddia edilen şebekenin, milletvekili, bürokrat, bazı üst düzey emniyet müdürleri ile organize suç örgütü liderlerinin paraları ile borsaya girdikleri belirtildi. Söz konusu borsacılar, küçük yatırımcıları dolandırdıkları vurgunu şu şekilde düzenlediler: "Hisseleri yükseltilmeye karar verilen şirketler saptandıktan sonra işadamı, milletvekili, mafya üyeleri ve bürokratların bulunduğu kişilerden para toplandı. Şebeke, belirlenen şirketlerin hisselerini düşük fiyattan toplamaya başladı. Fiyatları belli bir seviyeye çıkan hisse senedinin dolaşımı sağlanarak, çetenin bir süre sonra yapacağı satış işlemlerini kolaylaştıracak suni piyasayı oluşturuldü. Şebeke bu operasyonu yaparken bazı ekomomi yayınları ile bağlantıya geçip, kağıtlarını aldıkları şirketleri, buralarda bağlantılı oldukları yazarlara söyleyip, para kazanmasını sağladılar. Manipule edilmiş hisse senedinden kazanç sağlayan köşe yazarlarının da belli bir oranda yükseltilen hisse senedinin daha da yukarılara çıkması için kağıtla ilgili olumlu yazılar yazmasını istediler."
DÖRT AYAKLI ŞEBEKE: Polisin verdiği bilgiye göre, şebeke kendi arasında dört gruba ayrılıyor. İlk grup para topluyor, ikinci grup manipülasyon yapılacak olan şirketlerle anlaşıyor. Üçüncü grup hisse alım satımı yapıyor. Dördüncü grup ise piyasada hisselerin daha iyi fiyatlara gelecek şeklinde, ekonomi gazetecileri aracılığı ile söylentiler çıkartarak, yatırımcıları ilgili hisse senetlerine yönlendiriyor.
Üç gazetecinin ifadesi alınacak
GÖZALTINA alınan 29 borsa oyuncusu olayıyla ekonomi haberleri yapan üç gazetecinin bağlantısı olduğu belirtildi. Emniyet yetkilileri bu üç gazetecinin önümüzdeki günlerde Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan’ın talimatı doğrultusunda ifadelerinin alınacağı söylediler.