Mafya 2.1 trilyon doları yönetiyor en büyük 20 ekonomi arasına giriyor

Güncelleme Tarihi:

Mafya 2.1 trilyon doları yönetiyor en büyük 20 ekonomi arasına giriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2012 00:00

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan rapora göre, dünya genelindeki suç örgütleri 2.1 trilyon doları yönetiyor.

Haberin Devamı

Mafya tarafından yönetilen bu paranın, dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi arasında yer alacak kadar büyük olduğunu söyleyen BM Suç ve Uyuşturucuyla Mücadele Bürosu (UNODC) Başkanı Yuri Fedotov, “Dünya Bankası ve UNODC olarak ilk defa hesapladığımız 2.1 trilyon dolarlık rakam, dünya gayri safi yıllık hasılasının üçte birine denk geliyor.

Bu çok büyük bir sorun ve git gide büyümeye de devam ediyor” dedi. Geçmişte benzer bir araştırma yapılmadığı için suç şebekelerinin ekonomik aktivitelerinde bir yükseliş ya da düşüş olduğunu ölçme şansları bulunmadığını belirten Fedotov, “Suç örgütleri, dünyanın en büyük ekonomilerinden birini yürütüyor. Bu hem güvenlik hem de ekonomik gelişim için büyük bir tehdit” diye konuştu.

Rüşvetten 40 milyar dolar
Bir hafta boyunca sürecek, yasa dışı suçların nasıl engelleneceğinin görüşüleceği uluslararası komisyon öncesinde konuşan Fedotov şu bilgileri verdi: “Gelişmekte olan ülkelerde rüşvetin yıllık cirosu 40 milyar doları buluyor. Suç örgütleri, insan kaçakçılığından yılda 32 milyar dolar kazanıyor. İnsan kaçakçılığı nedeniyle yılda 2.4 milyon insan acı çekiyor. Bu utanç verici suç, modern kölelikten başka bir şey değil. Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin önündeki en büyük engel organize suçlar, kaçakçılık, şiddet ve yolsuzluk. Suç örgütleri kendilerine yeni kazanç kapıları açmak için oldukça esnek bir yapıya sahip.”

Haberin Devamı

Eski mafya gibi değil
Suç örgütlerinin sahip olduğu hiyerarşik düzenen, eski mafya gruplarından çok farklı olduğunu belirten Fedotov konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazı suç örgütleri, yaptıkları işleri meşru gibi göstererek fon yardımı alabiliyor. Yasa dışı bağlantılarla kendi hesaplarına para geçiren terorist gruplar, yaptıkları işi birer girişimcilik olarak görür hale geldi. Kendi doğrularını savunan bu gruplar, pek çok kişinin hakkı olan parayla suç yapılanmasının daha da gelişmesine neden oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!