Güncelleme Tarihi:
Madrid'de yatırım ve iş olanakları, Türk gazetecilere yapılan bir davetle tanıtıldı.
Madrid'deki yatırım alanları otomotiv, finans, lojistik, biyoteknoloji, eğlence, turizm ve yaşlı bakım evleri gibi alanlar olarak öne çıkarken, İspanyol firmaların da Türkiye'de özellikle haberleşme, altyapı projeleri ve özelleştirmelere ilgi gösterebileceği belirtiliyor.
Madrid'de istihdam, sosyal sigorta primlerinden indirim yapılarak teşvik edilirken, kadrolarına kadın işçi dahil eden firmalar daha avantajlı hale geliyor.
Davet kapsamında basın mensuplarına Madrid'in ekonomik potansiyeli hakkında bilgi veren Madrid Sanayi ve Ticaret Odası Genel Direktörü Miguel Garrido De La Cierva, İspanya'ya yapılan yatırımların yüzde 43'ten fazlasının Madrid bölgesine yapıldığını, İspanyol yatırımlarının yüzde 75'inin de Madrid bölgesinden çıktığını, Madrid'in geçen yıl 6 milyondan fazla ziyaretçi kabul ettiğini söyledi.
Madrid'in Türkiye'ye şu anda çok büyük bir ilgi ile baktığını, Türkiye'de istikrarlı bir ekonomi ve idare olduğunu belirten Cierva, "İspanyol firmalar için bu bakış açımızın oluşmasında, Türkiye'nin AB'ye aday ülke olarak açıklanması da önem teşkil etti" dedi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6,5 milyar avroya ulaştığını söyleyen Cierva, "Türk yatırımcısından beklediğimiz yatırım alanları özellikle eğlence sektörü, turizm, finansman, yaşlı bakım evleri gibi hizmet veren yatırımlar" dedi.
Türkiye'deki liberalleşme ve özelleştirme prosedürlerinin Madrid firmaları tarafından kaçırılmaz ve değerlendirilmesi gerekin fırsat olduğunu söyleyen Cierva, İspanyol firmaların da Türkiye'de özellikle haberleşme, altyapı projeleri, özelleştirmelere ilgi gösterebileceğini kaydetti.
İspanya'dan dışarıya yapılan yatırımların tutarının 60 milyar avro olduğunu, bunun 43 milyar avrosunun Madrid bölgesinden yapıldığını ifade eden Cierva, Türkiye'nin bu yatırımlardan aldığı payın 400 milyon avro olduğunu belirterek, "Türkiye ile hem direk yatırımları hem de ticareti gözle görülür şekilde artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Cierva, Türkiye'nin turizm sektörünün de çok canlı olduğunu ve gelecek vaat ettiğini, Türkiye'nin turizm yatırımcılarını çekeceğine inandığını vurguladı.
Cierva, İspanya'nın petrol faturasını turizm gelirleri ile ödediğini ancak petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı şu anda bunu karşılayamadıklarını belirtti.
Madrid'in bütün firmalara kapılarını açık tutup herkese dost görünmek istediğini söyleyen Cierva, Madrid'in Güney Amerika ülkelerine sıçrama taşı teşkil ettiğini de kaydetti.
"İKİ ÜLKE ARASINDA KARŞILIKLI TURİZMİ TAVSİYE EDERİM"
Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat da, İspanya'nın turizm pazarının doyduğunu ve Türkiye'yi keşfetmeye başladığını ifade ederek, "İspanya'nın turizm sektörü Türkiye'yi keşfetti ve Türkiye'de otelcilik yatırımlarına başladılar. İstanbul'da 3-4 otel aldılar. İstanbul, Antalya ve Ankara'da beş yıldızlı otellerin peşinde koşuyorlar. Bu giderek daha da artacak" diye konuştu.
İspanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 236 bin olduğunu, bunun 350 bine çıkacağını, Türkiye'nin rüzgar enerjisi ülkesi olan İspanya'ya rüzgar pervanesinin pervane kanatlarını sattığını, Beko'nun, Vestel'in İspanya'da çok iyi iş yaptığını ifade eden Arat, Türk firmalarının İspanya'yı Güney Amerika'ya atlama taşı olarak görebileceğini söyledi.
Ender Arat iki ülke arasında yapılacak işbirliği alanlarını ise şöyle sıraladı:
"İki ülke arasında karşılıklı turizmi tavsiye edebilirim. Burada festivaller yaşanıyor, Türkiye'nin de temiz denizi ve mavi yolculuğu var. Çimentoda, demir çelikte ortaklıklar kurulabilir. Türkiye'nin potansiyeli çok büyük. Bizim hükümetimizle buradaki hükümet arasında bir kimya oluştu, Medeniyetler İttifakının girişimcisi oldular. Bu sinerjiden iş aleminin yararlanacağını zannediyorum."
Arat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 100'ün üzerinde iş adamı ile İspanya'ya resmi bir ziyarette bulunacağını, Medeniyetler İttifakı Forumu öncesinde yapılacak bu ziyaretin iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde patlama noktası teşkil edeceğini vurguladı.
Çabalarının İspanyol KOBİ'lerle Türk KOBİ'ler arasında evlilikler olduğunu söyleyen Arat, "İspanyollar Türkiye'ye Avrupa'nın yakınındaki Çin diyorlar. Türkiye'ye giden İspanyol firmalar, Türkiye'den daha kaliteli ve ucuz mal alıyorlar. Ortaklık kurmak istiyorlar. Bunun için teması artırmak lazım" dedi.
Ender Arat, İspanyol firmaların Türkiye'deki köprülerin özelleştirilmesi ile ilgilendiğini, Halk Bankası'nın özelleştirmesine 2-3 İspanyol bankasının teklif verdiğini belirtti.
Arat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 12-13 Aralık'ta Türkiye'de düzenleyeceği toplantıya 22 İspanyol firmasının katılacağını da bildirdi.
Madrid Uluslararası Fuarcılık (IFEMA) Direktörü Carlos Gonzalez Garcia De La Barga da, IFEMA fuarlarına Türk firmalarının katılımında önemli artış olduğunu, şu ana kadar fuarlara katılan Türk firma sayısının 97'ye ulaştığını söyledi.
Barga, Türkiye'den İspanya'ya gelen firmaların vize konusunda yaşadığı sorunları takip edeceklerini taahhüt ederek, "Dışişleri Bakanlığı ile yaptığımız toplantılarda bu mesajları ileteceğiz. İspanya'da şu anda 6 milyon yabancı bulunuyor. Göçmenlerle yabancı yatırımcı arasındaki farkı bulup onlara gereken yardımı vermemiz lazım" diye konuştu.