Madrid’le Barcelona 16 milyar Euro’luk kumarhane için kapıştı

Güncelleme Tarihi:

Madrid’le Barcelona 16 milyar Euro’luk kumarhane için kapıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

İspanyol futbolunun iki ezeli rakip kenti Barcelona ve Madrid şimdi de Amerika’nın multimilyarder ünlü iş adamı Sheldon Adelson’ın açacağı mega kumarhane için savaşıyor.

Haberin Devamı

İspanyol yetkililere göre 16 milyar Euro değerindeki otel ve kumarhanelerden oluşan ‘Eurovegas’ projesi, 200 bin kişiye istihdam yaratacak. Ekonomisi zor durumda ve işsizlik oranı çok yüksek olan bir ülke için bu teklifin oldukça cazip olduğu belirtilirken, Adelson’ın bu dev yatırım planı için masaya bazı şartlar koyduğu söyleniyor.
Yarışı hangi şehir kazanacak
Madrid ve Barcelona’nın dünyanın 14’üncü en zengin iş adamının yatırım yaptığı şehir olmak için girdiği yarışın, İspanya’daki El Clasico derbilerini anımsattığı yorumları yapılıyor. Bir tarafta Katalonya’nın başkenti, sahilleri ve büyük yolcu gemilerinin uğradığı limanlarıyla ünlü Barselona, diğer tarafta ise daha büyük bir kent olması ve hava yoluyla daha kolay ulaşılabilmesi gibi artılarıyla İspanya’nın başkenti Madrid bulunuyor. Las Vegas ve Macau’da kumarhane sahibi olan iş adamı Adelson, üç yıl önce Singapur’da alışveriş, otel ve kumarhanelerden oluşan bir kompleks açmıştı.
Sigaraya kısmi izin
Sheldon Adelson’ın Las Vegas Sands adlı şirketinin yetkililerine göre, bu projeyle 260 bin kişiye istihdam yaratılabilir. İspanya’nın turizm devi Ignacio Fernandez’e göre ise istihdam oranı 200 bin civarında bulunuyor. Fernandez, yüzde 23 işsizliğe sahip İspanya’da çok büyük istihdam yaratabilecek bu proje İspanyol halkının çıkarları için mutlaka imza atılması gerektiğini söylüyor. Adelson’un İspanyol politikacılar ile pazarlılar sırasında turizm yetkililerinden bir takım isteklerde bulunduğu, işçilere ödeyeceği sosyal sigorta oranının değişmesini ve yurtdışından işçi getirmesinde kolaylık sağlanması için göçmen kanunlarının yumuşatılmasını talep ettiği belirtiliyor. Turizm yetkilileri, Adelson’ın sigara yasağının yumuşatılıp kumarhanelerin içinde belirli yerlerde sigara içilmesine izin verilmesini istediğini de belirtiyor.

Haberin Devamı

Barcelona yarışta arayı kapatıyor

SHELDON Adelson’ın şirket yetkilileri İspanyol politikacılardan olumlu yanıt alınmadıkça ülkeye yatırım yapmayacaklarını açıkladı. Ancak bu görüşmeler İspanya’nın sol çevrelerinde, ülkenin düşük vergi cenneti konumuna gelmesi endişesiyle büyük tepkilere yol açtı. İspanya’nın Birleşik Sol Partisi’nden Gregorio Gordo, projenin ana amacının İspanya’da işsizliği azaltmak olduğunu ancak Adelson’ın yurtdışından kolay işçi getirebilmek için kanunlarda kolaylıklar istemesine dikkat çekiyor. Katalan Başbakanı Artur Mas, bölgesinin şimdiye dek Madrid’in gerisinden geldiğini kabul ediyor ancak son haftalarda arayı kapattıklarını dile getiriyor. Yerel yetkililere göre Barcelona, Madrid’den daha güzel ve deniz kenarı avantajına sahip. Ancak Madridli yetkililer Adelson’ın projesi üzerinde daha uzun zamandan bu yana çalışıyor. Nihai kararı verecek olan İspanyol Hükümeti, Madrid ve Barselona arasındaki mücadelede objektif olacağını taahhüt etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!