Güncelleme Tarihi:
Mado markasıyla faaliyet gösteren Kahramanmaraşlı dondurmacı Yaşar Dondurma ve Gıda Sanayi, uzun süredir planladığı yurt dışı yatırımını hayata geçirdi.
Daha önce yurt dışına mağazalar zinciri açan Mado, böylece üretimini de ilk kez yurt dışına taşımış oldu. Bulgaristan'ın Plovdiv şehrine fabrika yatırımı gerçekleştiren firma buradan ilk ihracatını da Almanya'ya gerçekleştirdi.
5 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu fabrika saatte 1 ton dondurma üretimi yapıyor. Fabrikada ayrıca, tatlı ve pasta çeşitleri de üretilecek.
Varna ve Plovdiv'e 2 adet Mado Kafe açan firma önümüzdeki aylarda bu ülkede 10 kafe açmayı planlıyor.
Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, Avrupa pazarının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Türk kültürüne yakın olan bir ülkeyi tercih ettiklerini ifade eden Kanbur, “Şimdi Türkiye'de bize şunu söyleyebilirler. Neden Bulgaristan'a yatırım yaptınız? Birincisi Avrupa'lı Türkiye'den süt ve süt ürünlerini direkt olarak almıyor. Bize dolaylı olarak kota uyguluyorlar. Biz ne yaptık? Kültürümüze de yakın olan ve binlerce vatandaşımızın yaşadığı Bulgaristan'ı tercih ettik. Amacımız Avrupa. Türk dondurmasını Avrupa'nın bütün şehirlerine girdireceğiz. Bundan 10 yıl önce hayal olan şeyleri başarıyoruz. Bizim için hiç te kolay olmadı ama çok çalıştık, çok istedik ve oldu” şeklinde konuştu.
Bulgaristan'dan ilk ihracatı Almanya'ya yaptıklarını belirten Kanbur, fabrikada 75 kişiye de istihdam sağlandığını ifade etti.
Yıllık 10 milyon dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Kanbur, şöyle konuştu:
“Büyük düşünüyoruz. Çünkü küresel dünyada sadece iç dinamikleriniz yeterli olmuyor. Ürettiğinizi mutlaka dışarıya satmak zorundasınız. Biz büyürsek ülkemiz de büyür. Biz kazanırsak Türk insanı da kazanır. Yatırımlarımızın çok büyük kısmı zaten Türkiye'de. Dolaylı olarak 15 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 'Kriz var' diyerek bir kenara çekilip oturmuyoruz. Bizi biz yapan unsurlardan biri de Ar-Ge. Araştırma ve geliştirmeye milyonlarca dolar harcıyoruz. Kime nasıl sunum yaparız onu düşünüyoruz.”