Madene 5 milyar dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Madene 5 milyar dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2009 16:47

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü (MİGEM) Mehmet Hamdi Yıldırım, son yıllarda madencilikte her alanda önemli mesafelerin kat edildiğini belirterek, 2003-2008 yılları arasında 5 milyar dolar yatırım yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, Konya Sanayi Odası'nda düzenlenen “Madencilik sektörünün içinde bulunduğu sorunlar” konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda, sektörün son durumu hakkında bilgiler içeren bir sunum yapan Yıldırım, maden sektöründe önemli bir yere sahip olan birçok ilde düzenleyecekleri bu toplantılarla Maden Kanunu ve sektörün sorunlarını masaya yatıracaklarını belirtti.

Yıldırım, son yıllarda madencilik alanında önemli atılımlar gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Üretim, ihracat, istihdam, yabancı yatırım, sondaj, maden ruhsatlarında, maden sondajlarında ve ihale sayısında önemli artışlar yaşandı. Son yıllarda madencilikte her alanda mesafe kat ettik. 2003-2008 yıllarında 5 milyar dolar yatırım yapıldı” dedi.

Son 5 yılda 5 bin adet yeni işletmenin açıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Maden ihracatı 2002 yılı sonu itibariyle 683 milyon dolar iken 2008 yılı sonu itibariyle 3 milyar doları aştı. Sektörde 2002 yılından sonra ilave 620 bin istihdamla 1 milyon çalışana ulaştık. Duble yollar, barajlar, demir yolları, limanlar, köy yolları gibi alt yapı geliştirme faaliyetlerinde kamu kurumlarına bir günde işletme ruhsatı veriyoruz. Özel sektör için bu süre biraz daha uzun olabiliyor ancak onlara da gereken kolaylıkları sağlamak için azami çaba sarf ediyoruz.”

Yıldırım, sondaj sayılarında da önemli artışlar olduğunu belirterek, “60 yılda 1 milyon 600 bin metre sondaj yapılırken, 5 yıllık dönemde 400 bin metre sondaj gerçekleştirildi. 2002 yılından bugüne sondaj sayısında 20 kat artış yaşandı. Sondaj madencilik sektörü için çok önemlidir. Biz, 'ne kadar sondaj o kadar maden' deriz” diye konuştu.

Bor madeninin üretim ve satışında dünya birincisi olduğumuzu hatırlatan Yıldırım, altın, mermer, bentonit, magnezyum, krom, perlit gibi birçok madende de dünyada söz sahibi olduğumuzu ifade etti.

Yıldırım, Konya'da yapılan kömür arama çalışmalarında 1 milyar ton kömür rezervinin görünür rezerv haline dönüşmesini beklediklerini, bu potansiyelin bir veya iki termik santrali besleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!