Güncelleme Tarihi:
TÜBİTAK, maden kazalarında hızlı müdahale ederek can kaybını azaltacak uzaktan kontrollü robot üretti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında imzalanan proje ile arama-kurtarma sırasında yaşanan yaralanma, gaz zehirlenmesi gibi tehlikeli durumların ortadan kaldırılmasının amaçlandığını kaydetti. Maden kazalarından sonrası arama-kurtarma çalışmalarında, madenin ve galerilerin kazadan sonraki mevcut durumun bilinememesinin kayıp riskini artırdığına işaret eden Ergün, “Arama-kurtarma ekipleri doğrudan madene girip olası gaz sızıntısı tehlikesine karşın ellerindeki gaz dedektörleri ile ölçüm yapıyor. Ancak ölçülen gaz seviyesi tehlikeli değerlere ulaştığında arama-kurtarma ekibi kendini tehlikenin içinde buluyor. Robotla müdahale ile bu risklerin en aza indirilmesi hedefleniyor” dedi. Ergün, TÜBİTAK’ın arama kurtarma robotu ile ilgili şu bilgileri verdi:
EKİM AYINDA KULLANILMAYA BAŞLANACAK
“Ekim ayı itibariyle kullanılmaya başlanacak robot; göçük, yangın ve gaz sızıntısına karşı arama ve kurtarma ekibinden önce madene girerek üzerindeki video ekipmanları ve sensörler sayesinde kaza bölgesinde mevcut durumu gösterir verileri arama-kurtarma ekibine aktaracak. Kurtarma ekipleri, robotlardan gelen bilgilere göre kaza yerine ulaşıp müdahale edecek.
Can kayıpları azalacak
NİHAT Ergün, şöyle konuştu: “Kaza sonrası insanların hayatını kaybetmemesi veya yaşanan acıları asgari seviyeye indirmek için kazalara hızlı müdahale gerekiyor. TÜBİTAK’ın geliştirdiği robotlar devreye girerek can kaybını azaltabilecek. Bu robotların ülkemizde tasarlanıyor ve üretiliyor olmasını çok önemsiyoruz. Maden kazalarının ülkemizde olmasını hiç istemeyiz ama kamu olarak yaşanabilecek kazalara karşı da gerekli her türlü koruyucu ve önleyici tedbiri almak zorundayız.”