Madencilikte 6 bin çalışana ulaştı, inşaata İstanbul’da 191 metrelik kuleyle girdi

Güncelleme Tarihi:

Madencilikte 6 bin çalışana ulaştı, inşaata İstanbul’da 191 metrelik kuleyle girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

Madencilik sektöründeki faaliyetleriyle tanınan Soma Grubu, Maslak’ta yer alan ilk projesi Spine ile 191 metre yükseklikten gayrimenkul sektörüne girdi. Spine’ye 150 milyon dolar yatırmayı planlayan Soma Grubu, madende 6 bin çalışana ulaştı. Tilaga İnşaat Grubu Başkanı Can Gürkan, önümüzdeki dönemde taahhüt grubu kuracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

MADENCİLİK sektöründeki faaliyetleriyle tanınan ve Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk’ta da yatırımları bulunan Soma Grubu, 150 milyon dolarlık yatırımıyla gayrimenkul sektörüne girdi. Maslak’ta yer alan ilk projesi Spine ile 191 metre yükseliğe ulaşan Soma Grubu’nun gayrimenkul sektöründeki şirketi Tilaga İnşaat, proje sayısı olarak ‘butik’ kalma yolunu izleyecek. Maslak’ta bir kaç proje daha gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Tilaga İnşaat Grubu Başkanı Can Gürkan, önümüzdeki dönemde taahhüt grubu da kurarak yükleniciliğini üstlenecekleri projelere de odaklanacaklarını söyledi.

Enerji ve gayrimenkul

Soma Grubu olarak 30 yıldır yer altı madenciliğinde faaliyet gösterdiklerini anlatan Can Gürkan, gayrimenkul sektörüne neden girdiklerini şöyle açıkladı: “Madencilik alanında 6 bin çalışanımız var. Yıllık 6 milyon ton kömür kapasitemiz var. Ayrıca Arnavutluk’ta da krom yatırımlarımız bulunuyor. Maden grubumuza ek olarak, bununla birlikte yürüyecek, bilgi birikimimizin paralel olduğu bir sektöre girmek istedik. Aslında biz inşaat sektörüne girelim diye başlamadık. Yeni sektörleri araştırdık ve enerji ve gayrimenkul arasından gayrimenkulu seçtik. Farklı sektörler de olsa yönetimsel olarak birbirlerine benziyor. 2004-2005 yıllarında sektöre girmeye karar verdik ve yatırım amaçlı araziler almaya başladık.”

Maslak’taki 22 dönümlük araziyi almalarının ardından 3 yıl içinde Spine projesine hazırlandıklarını belirten Can Gürkan, şunları söyledi: “Bölgenin yapısına uygun yüksek bir kule yapmaya karar verdik. Arazinin 12 bin metrekaresini yeşil alana ayırdık. 191 metre yükseklikte 47 kattan oluşan Spine, podyum ve kule olarak iki ana bölümden oluşuyor. Ofis üniteleri ve 70 adet dairede yer alıyor. İlk etapta 35 daireyi satışa çıkardık ve lansmandan bu yana 24’ünü sattık. Çok sınırlı bir kitleyle irtibata geçtik. Projeyle ilgili bilgileri çok fazla paylaşmadık çünkü alıcıya özel olması gerektiğini düşünüyoruz. Fiyatlar 8 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değişiyor. Konut katı 30’ncu katta başlıyor, 8 bin dolar bu katlar için geçerli. Önümüzdeki yıl satışa çıkacak olan ikinci 35’lik kısımda yer alan en tepe katlar için 12 bin dolar hedefimiz var.”

Taahhüt işleri de olacak

Tilaga’nın gayrimenkulde sayı olarak butik kalacağını ancak İstanbul’a değer katacak projelere odaklanacağını ifade eden Can Gürkan, “Gayrimenkulde taahhüt işlerine de girmeyi düşünüyoruz. Önce yurtiçinde bu tür işleri alıp daha sonra yurtdışına da açılabiliriz. Çünkü madencilik sektöründe yurtdışından çekinmiyoruz. İnşaatta da gücümüz dahilinde başlarız” diye konuştu.

Yükseklik yarışına girmedik

191 metre yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek binaları arasına giren Spine’ı tasarlarken bölgenin en yüksek binasını yapma fikrinde olmadıklarını dile getiren Can Gürkan, “Yükseklik yarışına girmedik. Yapabilecğeimiz optimum uzunluğu yaptık. Maslak’ın yapısına da uygun olsun istedik. Binayı zorlamadık. Çok daha yüksek yapabilirdik ama yapmadık” dedi.

Yeni projeler için Maslak’ı istiyor

TİLAGA’nın yeni projelerinin Maslak’ta olmasını istediklerini kaydeden Can Gürkan, şu bilgileri verdi: “Bundan sonraki projemizin de burada olmasını istiyoruz ve görüştüğümüz araziler var. Ancak Spine’nin tamamlanmasından önce önce ikinci bir projeye başlamayacağız. Bu projenin bitişine doğru yeni bir proje açıklarız.”

İMSAD: İnşaat büyümeye yüzde 7-8 katkı yapacak

İNŞAAT Malzemeleri Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) ilkini geçen yıl düzenlediği Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nin, ikincisi yarın düzenlenecek. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, zirveye 500 kişinin katılmasını beklediklerini belirterek, inşaat sektörünün önümüzdeki dönemde beklenen gelişimini, rekabetçiliğini ve katma değerini de giderek arttırarak sürdürmesi için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

4 oturum gerçekleştirilecek

Orhan Turan, zirveyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yılki zirvenin ana konusu ‘küresel rekabet ve ihracat’ oldu. Bu konuyu 4 oturumla irdeleyeceğiz. ‘İnşaat Sanayisinin Küresel Rekabet Gücü’ oturumu, İnşaat Sanayisinde Dış Pazarlar ve İhracat’ oturumu, ‘Sürdürülebilir Gelecek için İnşaat Malzemesi’ oturumu ve Rekabet edebilirlik için İnovasyon oturumları yapılacak. Zirveye yaklaşık 450-500 kişinin katılmasını bekliyoruz.

İnovasyon ve sürdürülebilirlik

Zirveyle inşaatta gelecek vizyonunun tartışılacağı bir platform yaratmayı hedeflediklerini anlatan Orhan Turan, şöyle konuştu: “Zirvede, geniş katılım kitlesiyle büyük bir bilgi alışverişinin sağlanacağına inanıyoruz. Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getireceğimiz zirve sayesinde, gelecekte önemli yeri olan sürdürülebilir gelecek ve inovasyon kavramlarına da dikkat çekeceğiz. Küresel ekonomik krizin etkilerinin ve ihracatın tartışılacağı ayrı bir oturumda ise küresel rekabetin ve potansiyel pazarların önemini vurgulayarak, Türkiye ekonomisinin büyümesi için inşaat sektörünün büyümesi gerektiğinin bir kez daha altını çizeceğiz.”

Yüzde 7-8’e yükselsin

İnşaat sektörünün büyümeye katkısının gün geçtikçe daha da arttığından söz eden Orhan Turan, sektörün gelişimiyle ilgili şunları söyledi: “Ekonomik büyüme ile inşaat sektöründeki büyüme arasındaki paralel gidişi gözlemliyoruz. 2010 yılının ilk yarısını yüzde 15.1 büyüyerek tamamlayan sektörün büyümeye pozitif katkısı artarken ihracat ve istihdama katkısı da gelişiyor. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkısı global krizle birlikte yüzde 4.6’ya kadar düşmüştü şimdi bu oranın 5.8 e çıktığını görüyoruz. Gelişen bu olumlu seyrin yılın ikinci yarısında da devam etmesini bekliyor ve 2011-2012 yıllarında bu oranın yüzde 7-8 civarına yükselmesini istiyoruz.”

Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan’dan Erzurum AVM’ye müşteri geliyor

KAPILARINI 2009 yılında açan Erzurum Alışveriş Merkezi, bir yılda 7.5 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlarken, özellikle kış döneminde Rusya, Gürcistan ve Azarbeycan’dan gelen turistlerin de uğrak noktası oldu. Erzurum’un çevre illerden önemli bir ziyaret trafiğine sahip olduğunu söyleyen Erzurum AVM Genel Müdürü Hakan Altın, Erzurum AVM açılmadan önce özellikle bölgeye kış turizmi için gelen turistlerin vakitlerinin tamamını otellerinde geçirdiğini ve Erzurum’un kentsel ekonomisi için herhangi bir katma değer yaratmadığını, oysa Erzurum AVM ile birlikte, özellikle kış turizmi için Erzurum’a gelen turistlerin vakitlerini alışveriş merkezi içerisinde değerlendirdiklerine, alışveriş yaptıkları ve dolayısıyla Erzurum’a katma değer sağladıklarını ifade etti. Altın, Erzurum AVM’nin bölgenin ilk ve tek alışveriş merkezi olması nedeniyle ilgi çekici özelliğe sahip olduğunu ve AVM’ye Erzurum’un ilçeleri başta olmak üzere, Erzincan, Kars, Ağrı, Artvin, Bayburt, Iğdır, Ardahan illerinden de önemli sayıda ziyaretçi geldiğini belirtti.

Varyap Grand Tower’dan randevu ile ev alınacak

İSTANBUL Batı Ataşehir’de inşa edilen, LEED kayıtlı Türkiye’nin ilk yeşil karma konut projesi Varyap Meridian’ın 61 katlı yeşil gökdeleni Varyap Grand Tower’ın gördüğü yoğun ilgi nedeniyle görüşmeler randevu sistemi ile yapılacak. Peşinat, 3 bin TL’den başlarken, uygulanan yüzde 0.44 faiz oranı ile Türkiye’nin en düşük faizli konut kredisi imkanı sunuluyor. Daire bedelinin yüzde 1’i oranında peşinat veriliyor. Varyap Grand Tower’da, dairelerin satış fiyatları 307 bin TL’den başlıyor. 2010 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Türkiye’nin En İyi Mimarisi, Türkiye’nin En İyi Yüksek Bina Mimarisi, Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Web Sitesi, Avrupa’nın En İyi Mimarisi ve Avrupa’nın En İyi Yüksek Bina Mimarisi olmak üzere, beş kategoride birden ödül alan Varyap Meridian, 27 Kasım’da Londra’da yapılacak “dünyanın en iyileri”nin seçileceği turda, “En İyi Mimari” ve “En İyi Yüksek Bina Mimarisi” olmak üzere, iki kategoride Avrupa’yı temsilen yarışacak.

Soyak Park Aparts’ın 3’te biri satıldı

SOYAK, 2 bin 200 konutluk Soyak Park Aparts projesiyle döndüğü İstanbul’da ilk hafta sonunda projenin satışa sunulan ilk 2 etabının üçte birini sattı. Soyak Park Aparts’a gelen yoğun ön talebin proje lansmanından sonra hızla satışa dönüştüğünü belirten Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, yoğun satış temposu yüzünden satış ekibi ve internet altyapısının desteklendiğini belirterek, ilk hafta sonunda ulaşılan hızlı satış grafiğinin devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Madencilikte 6 bin çalışana ulaştı, inşaata İstanbul’da 191 metrelik kuleyle girdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!