Güncelleme Tarihi:
Bor hariç olmak üzere kamu elindeki maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine sunulması sağlanacak. Rafine bor ürünlerinin geliştirilmesi ve sanayiye uygulanması konusunda çalışmalar yapılacak. Turizmde dış tanıtım için yeni bir yapılanmaya gidilecek.
2008-2012 dönemine ilişkin Eylem Planı'na göre, sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacıyla, Türkiye'deki bor kaynaklarından ekonomik olarak daha fazla yararlanılabilmesi için sanayiye yönelik yeni ürünlerin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Bor hariç, kamu tarafından öncelikli görülmeyen ve verimli şekilde işletilemeyen maden sahaları tespit edilecek. Halihazırda TKİ, TTK ve EÜAŞ uyguladığı şekilde maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine açılması çalışmaları sürdürülecek.
Sanayi hammaddeleri, petrol, doğal gaz ve jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek. Rezervi tükenmekte olan metalik maden ve endüstriyel hammadde aramaları yoğunlaştırılacak. Buna ilave olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek.
Enerji alanında ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ağırlıklı olarak denizlerde yapılacak petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam edilecek. Yurt dışı aramalarda da Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerle işbirliği sürdürülecek.
Madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının etkinlik ve verimliliği artırılacak.
ETİ Maden İşletmeleri, dünya pazarlarında rekabet edebilme yetenekleri açısından hızlı kararlar üretebilen, dinamik ve kendini yenileyebilen bir organizasyon yapısına kavuşturulacak.
İSTANBUL MARKASI
Turizm sektörü hizmetlerinde niteliğin yükseltilmesi sağlanacak. Dış tanıtım stratejilerinin belirlenmesi, uygulamanın izlenmesi, denetimi ve finansmanına turizm işletmelerinin de katılımını sağlayacak yeni bir oluşum ihtiyacından hareketle, dış tanıtım için yeni bir yapılanmaya gidilecek.
Tanıtma ve pazarlamada İstanbul Markası yaratılması sağlanacak. Dinamik, profesyonel ve mali yönden güçlü bir tanıtım yapılabilmesini sağlamak üzere bu faaliyetlerin finansmanına turizmden doğrudan ve dolaylı gelir elde eden kesimin ve ticaret erbabının da katılımı sağlanacak.
2010 yılına kadar İstanbul için hazırlanan turizm gelişim projelerinin hızla hayata geçirilmesi sağlanacak.
İç kısımlarda ve gelişmemiş yörelerdeki turizm faaliyetlerine uygun teşvikler getirilecek.
Gelişmiş yörelerde kamu arazisi tahsisi alacak firmalara, gelişmede öncelikli yörelerde de tahsis alarak yatırım yapma zorunluluğu getirilecek.
DİĞER TEDBİRLER
Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacına dönük diğer tedbirler şöyle:
“-Türkiye genelinde ürün güvenliği anlayışının yerleştirilmesine ve aynı zamanda Türk ürünlerinin AB piyasasına teknik engellerle karşılaşmadan girişinin sağlanmasına yönelik çerçeve mevzuattaki eksiklikler giderilecek.
-Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü İhracat Stratejisi hazırlanacak.
-2010 yılına kadar Demir-Çelik Sektörü Ulusal Yeniden Yapılandırma Programı çalışmaları sonuçlandırılacak ve program uygulanacak.
-Plan döneminde etkin işleyen bir uygunluk değerlendirme, piyasa gözetim ve denetim sistemi oluşturulacak.
-Geleneksel sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lere uygun koşullu yatırım kredisi sağlanacak.
-Yerli savunma sanayi çağdaş yöntemlerle geliştirilecek. (İhracat teşvik mekanizması, ihracat eylem planı, savunma sanayi destekleme fonundan kaynak tahsisi, uluslararası fuarlara katılım)
-Savunma sistem ihtiyaçlarının yurt içi karşılanma oranı artırılacak.
-Türkiye'nin bölge ülkeleri içinde, uluslararası bilgi teknolojileri firmaları için üretim ve operasyon merkezi niteliğini kazanması, sektörde yer alan küçük ölçekli firmaların uluslararası firmaların bölgesel ağlarını kullanarak yurt dışına açılımlarının sağlanması, bilgi teknolojileri alanında dış yatırımın ülkeye çekilmesi, sektörde yer alan yerli firmaların iş yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla Bilişim Vadisi kurulacak.
-Eximbank kaynakları artırılarak bankanın kullandırdığı finansman araçları çeşitlendirilecek; orta, uzun vadeli kredi, sigorta ve garanti programlarına ağırlık verilecek.”