Güncelleme Tarihi:
ZORUNLU sigorta uygulaması başladı, maden işletmeleri sıkıntıya girdi. Yapılan incelemede 102 maden işletmesinin iş güvenliğine uygun olmadığı tespit edildi. Soma faciasından sonra yapılan düzenleme ile tüm maden işletmelerine; çalışanlarını, kaza sonucu vefat ve sakatlık risklerine karşı ferdi kaza sigortası ile sigortalama zorunluluğu getirilmişti. Bu yılın Mayıs ayında yürürlüğe giren düzenleme çerçevesinde; maden işletmelerini sigorta eksperleri denetleyecek, işletmenin asgari sigorta şartlarını sağladığının tespiti üzerine sigorta şirketi madeni sigortalayacaktı. Sigortalanmayan işletmenin ise faaliyeti durdurulacak, ruhsat aşamasında sigorta şartı aranacaktı. Yine düzenleme ile sigortanın kişi başı teminat tutarı 150 bin lira, maden işletmelerinin her bir çalışan için ödeyeceği yıllık prim de 700 lira olarak belirlenmişti.
83’Ü SİGORTALANDI
Yarıya yakını güvenli
AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, yapılan değerlendirmeler çevresinde madenlerin yarı yarıya sigortalanabilir ve güvenli olduğunu belirterek, “Madenlerin çoğu poliçe talebinde bulundu, ekspertiz sürecini başlattı. Bugün itibariyle 80’in üzerinde maden sigortalandı” dedi. Gülen, “Sigortalanmayan madenler kapanacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Madenlerin kapanma sebebi, denetim sürecinde bu poliçeyi ibraz etme şartına karşın sigortalanma için asgari koşulları sağlayamamaları olabilir. Sigortaya uygun olmayan ocakların, daha güvenli bir ortam oluşturulması için yapacağı yatırım, ekstra maliyetler olarak görülebilir.”
Sadece 83’ü sigortalı
NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, eksper ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan komitenin incelediği ve araştırma raporları olumlu çıkan 200 maden işletmesinden 83’ünün sigortalandığını belirterek, şunları söyledi: “Önemli husus, raporu olumsuz çıkan 102 madenle ilgili. Bu madenler, raporda belirtilen eksiklerini tamamlamak zorunda. Yoksa madenleri işletemeyecekler. Hasar ödemesine gelince; olası büyük hasarlarla ilgili Hazine’nin sunduğu bir koruma mevcut. Buna göre, bir işletmede, bir olayda toplam 1.5 milyon liranın üzerinde hasar gerçekleşirse bu rakamın üzerini devlet karşılıyor. Örneğin, Soma’daki olayda bu sistem olsaydı, toplam 45.3 milyon lira tazminat ödenecek; bunun 1.5 milyon lirasını sigorta şirketi, kalanını Hazine’nin oluşturduğu reasürans havuzu karşılayacaktı.”