Madenci ‘kanunsuz’ kaldı, çok acil kararname istedi

Güncelleme Tarihi:

Madenci ‘kanunsuz’ kaldı, çok acil kararname istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2010 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı geçen hafta ormanlık arazilerin yeniden madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun tasarısını Başbakanlık’a gönderdi ancak, madenciler bu sürecin uzaması halinde 2010’un madencilik sektörü için kayıp yıl olacağını söylüyor.

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın iptalleri sonucu yaklaşık 1 yıldır ‘kanunsuz sektör’ konumunda bulunan madenciler bu nedenle bir kararname ile acil ve geçici çözüm getirilmesini istiyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Yasa tasarısıyla ilgili çalışmalar hızlandı. Bu sevindirici ancak, madenci martta iş başı yapar. Eğer kanunsuzluk nedeniyle birkaç aylık gecikme yaşarsak 2010 yılı madencilik açısından kayıp yıl olabilir. Son haftalarda birçok madenin fiyatı tavan yaptı. Çünkü maden çıkarma açısından riskler oluştu” diye konuştu.
Maliyetler ve kriz
Madencinin maliyetler ve küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009’u çok kötü geçirdiğini belirten İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Şu anda mermerde İzmir, Orlando, İstanbul ve Verona fuarları için yeni hiçbir ürünümüz yok. Çünkü yeniyi çıkaramıyoruz. Bu yüzden yeni pazarlar şansımızı kaybediyoruz” dedi. Ocak ve Şubat 2010’da 2009’un aynı aylarına göre mermerde rekor ihracat artışları yakaladıklarını da belirten Kahyaoğlu, şöyle devam etti: “Bunu sürdürebilmemiz, kanunun çıkmasına ve desteklenmemize bağlı. Yoksa 2010 da tıpkı 2009 gibi kayıp yıl olacak. 2008’te toplam doğaltaş ve maden ihracatımız 3.2 milyar dolardı. 2009’da bu 2.4 milyar dolara düştü. Biz ne istiyoruz. Kullandığımız mazota; balıkçılara, TIR’cılara verilen ÖTV desteğini istiyoruz. ‘1 yıl izleyin ihracat yapalım verin. Sadece kesilmiş ürün ihracatına verin, ona da razıyız’ diyoruz. 3 milyar dolar ihracat yapsak vereceğiniz destek 240 milyon dolar olur. Bu size 2 misli döner.”
Çevreciler abartıyor
Ali Kahyaoğlu, başta altın olmak üzere madencilerin çevrecilerle yaşadığı sorunları da eleştirdi. Kahyaoğlu, şöyle konuştu: “Bir madenin oluşması için milyonlarca yıl geçmesi gerekiyor. Madenci kestiği her ağaç için ağaç dikim bedeli ödüyor. Çevreciler her şeyi abartıyor. Biz tamamen yerliyiz, tamamen ihracatçıyız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!