Maden suyunda Ramazan bereketi

Güncelleme Tarihi:

Maden suyunda Ramazan bereketi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2010 16:22

Ramazan ayının, sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle maden suyu satışlarında yüzde 10-15 oranında artış olduğu bildirildi.

Türkiye Madensuyu Üreticileri Derneği (TÜRKMASUDER) Genel Sekreteri Nizamettin Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden suyunun insanların sağlıkları açısından tüketmeleri gereken bir içecek olduğunu söyledi.

Özellikle Ramazan ayında insan bünyesinde eksilen suyun karşılanması ve birtakım minerallerin yerine konulması için maden suyunun tüketilmesinde önemli faydalar olduğunu ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:

“Özellikle, bu yıl Ramazan ayının başladığı günlerde ülkemizde aşırı sıcakların olması nedeniyle maden suyu tüketiminde önemli artışlar olmuştur. Artış oranını tam belirlenememiştir. Ancak yüzde 10-15 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi durumunda maden suyu tüketiminde önemli artışlar görülmektedir. Bu durum geçmiş yıllarda da görülmüştür. Ancak ramazan ayı sonbahar ve kış dönemine denk geldiğinde maden suyu tüketiminde azalma olur.”

Türkiye'de, jeolojik yapısı nedeniyle dünyanın en kaliteli ve yüksek potansiyele sahip maden suyu kaynakları bulunduğunu ifade eden Şentürk, çok kaliteli ve zengin kaynaklara sahip olunmasına karşın tüketim rakamlarının olması gerekenin çok altında kaldığına dikkati çekti.

Şentürk, maden suyunun tüketiminde 2000'li yıllardan itibaren önemli bir artış gözlendiğini vurgulayarak, 2002 ve 2009 yıllarındaki ekonomik krizlerin dışında yıllık tüketim artışlarının yüzde 10'un üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bu yılın başlangıç aylarında önemli bir artış olmamasına karşın 5, 6 ve 7. aylarda hızlı bir tüketim artışı izlendiğini anlatan Şentürk, şu bilgileri verdi:
“Ülkemizde 2000'li yılların başına kadar sadece bildiğimiz klasik maden suyu üretilmekteydi. 2000'li yıllardan itibaren meyve aromalı maden suları üretilmeye başlanmıştır ve şu anda ulusal boyutta faaliyet gösteren 12 maden suyu işletmesi meyve aromalı maden suyu da üretmektedir. Aromalı maden suları maden suyu pazarı içerisinde yüzde 30'a yakın paya sahiptir. Dolayısıyla en çok tüketilen maden suyu çeşidi sade maden suyudur.”

Şentürk, son yıllara kadar Türklerin maden suyunu hazmı kolaylaştırıcı bir ürün olarak gördüğünü ve sadece yemeklerden sonra içmeyi tercih ettiğini söyledi.
Madensuyu Üreticileri Derneği'nin kuruluşu olan 1999'dan itibaren ilk hedef olarak ülke insanına maden suyunun faydalarını aktarmayı gördüğünü, bu doğrultuda sempozyumlar, bilimsel konferanslar, eğitim çalışmaları, yazılı ve görsel basında yayınlanan yazılar gibi tüketiciyi bilinçlendiren çalışmalar yaptığını anlatan Şentürk, sonuç olarak insanların maden suyunun faydaları konusunda kısmen de olsa bilinçlendiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!