Güncelleme Tarihi:
ÖNCEKİ gün Diyarbakır-Bursaspor maçı sırasında olayların yaşandığı Diyarbakır’da TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği ‘Kadın Emeği Etkinliği’ dayanışmaya sahne oldu. 70 ilden 500 kadının katıldığı etkinliğe en çok Bursalı kadınların katılması dikkat çekti. 25 kişilik heyet oluşturan Bursalı kadınlar olaylı gecede Diyarbakırlı kadın girişimcilerle eğlendi. Maçın olduğu gece sokakta ‘şiddet’ olayları yaşanırken, iş kadınları Kervan Restoran’da buluştu. Kadınlar, gece boyunca Kürtçe şarkılarla halay çekip, Bursa türküleri söyledi. Bursa ve Diyarbakırlı kadınlar futbolda şiddete ‘hayır’ diyerek, ‘kardeşlik’ mesajı verdi. Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nezahat Barutçuoğlu, “Maçın gerginliği bizi etkilemedi. Futbolu geceye sokmadık. Futbolda şiddete karşıyız” dedi.
35 ilden 500 kadın
8 mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun Diyarbakır’da düzenlediği kadın etkinliğine Türkiye’nin dört bir yanından 500’ü aşkın kadın katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’ın katıldığı etkinlikte 35 ilden kadın girişimciler 50 stant kurarak, el emeği ürünlerini sergiledi.
Bursalılara stant jesti
Sergide Bursa standının boş olması dikkat çekti. Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Selma Çetinkaya Türker, kendilerine sergide bir stant ayrıldığından son anda haberdar olduklarını belirterek, “Biz aslında ürünlerimizi sergilemek için değil, alım yapmak için geldik. Anadolu Girişimci İşkadınları Dernekleri Federasyonu’nun (AGİFED) stantında yer alacaktık. Bize stand ayrıldığından sabah haberimiz oldu” dedi. Apar topar kurulan stantta kadınlar Bursa’dan kestane şekerlerini sergiledi.
Diyarbakır’da mikro kredi rolü
Mikro kredi alıp, ürettikleri el emeği ürünlerini sergileyen Diyarbakırlı kadınlar serginin ilgi odağı oldu. Mikro kredi ile hediyelik süs eşyaları üretimine başlayan Diyarbakırlı Birsen Gökçe, Diyarbakır’da 5 bin 700 kadının kendi işini kurduğunu ve 10 binden fazla ev kadınının iş sahibi yapıldığını söyledi. Kadınların özellikle tuhafiye, gıda ve kuaförlük üzerine iş kurduklarını belirten Gökçe, “Kadınlarımızın yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeterki, çalışmak ve üretmek için imkan bulalım” dedi.
Sergide Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi de stant açtı. 2 bayan polisin bulunduğu stantta, Orhan Kemal’in ‘Tersine Dünya’ romanından esinlenerek hazırlanılan film gösterildi. Kadınların erkek, erkeklerin kadın rolüne girdiği film ile kadınların yaşadığı şiddete karşı empati yapılması sağlandı.
Maça biz gitsek kavga çıkmazdı
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, maçta yaşanan olayların Diyarbakır ve Bursa halkına mal edilmemesi gerektiğini söyledi. Maçın olduğu gece kadınların bir araya gelerek eğlendiklerini anımsatan Bektaş, “Diyarbakır demek, Bursa demek, Bursa demek Diyarbakır demek. Biz kadınlar bu konuya el attık. Bana göre bu bir barış harekatıdır. Biz kadınlar olarak maça daha çok gidersek, bu tip olaylar olmaz” dedi. Diyarbakır TSO Başkanı Galip Ensarioğlu da Bursa’da 85 bin Diyarbakırlının yaşadığına dikkat çekerek, “Olay iyi yönetilemedi. Tasvip etmiyoruz. Kardeşliği hedeflemeliyiz. Bu olayların bir daha yaşanmaması için ilişkilerin tedavi edilmesi lazım” diye konuştu.
Tunceli’de Bal Birliği kurdu
DİYARBAKIR’ daki yer alan Tuncelili Fidan Aydın, Zazaca ‘Senin başının hakkı için’ anlamına gelen Servato markasını tanıttı. 4 yılda 100 üyeli kooperatiften 360 üyeli Bal Birliği’ne dönüştüklerini anlatan Aydın, bal üretimlerinin 250 tonu bulduğunu söyledi.
Erkekler kaybetti kadınlar kazandı
DİYARBAKIR’ daki Kadın Emeği Etkinliği’nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakırspor-Bursaspor maçında yaşanan olayları hatrlatarak, “Maçta istenmeyen olaylar yaşandı. Ancak burada Bursa’dan 25 kadın var, iki gündür Diyarbakır’dalar. Sokaklarda geziyorlar, alışveriş yapıyorlar. Bu olayda erkekler kaybetti, kadınlar kazandı. Bu tablonun oluşmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için kavgayı bir tarafa bırakması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kavganın olduğu yerde akıl olmaz. Birbirimizi farklı görüşte diye, örtünüyor örtünmüyor diye dışlarsak kaybederiz. Oturup tartışıp doğru yolu birlikte bulacağız. Kavga oldu mu hiçbir zaman buna da alet olmayın, her zaman güçlünün değil; hak ve adaletin yanında olun. Hak ve adaletin yanındaysanız kısa günde zarar etmiş gibi olabilirsiniz uzun günde muhakkak kârlı siz çıkarsınız” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bir an önce yapısal reformlara başlamasını gerektiğini belirterek yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Kaliteli demokrasi olmazsa güçlü ekonomi de olmaz” vurgusu yaptı.
Kadın başkan kick boks ve dans öğretiyor
SERGİDE Türkiye’nin ilk kadın spor kulubü başkanlığını yapan Siirtli Kamile Balcı da yer aldı. Beron Spor Kulubü’nün başkanlığını yapan, milli takım antrenörü Balcı, 4 yıl önce kurduğu kulüpte, kadınlara kick boksun yanısıra Latin dansları öğrettiğini belirtti. Balcı, “Spor okul-larını zincir haline getirip, öncelikle Doğu’da büyümek istiyoruz” dedi.
70 ülkeye organik bebek ürünü satıyor
SAKARYA’da kanserojen içermeyen bebek ürünleri üreten N. Y. Babies’in sahibi Nurhay Demoen, Demoen, Belçika ofisi aracılığıyla 70 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.
Babaanne nar ekşisi ile dünyaya açıldı
HATAY’da Şifanur ve Gold Drop markasıyla narekşisi ve zeytinyağı üreten Tuna Dönmez, “Babaennemin üretiği nar sularını şişeleyip pazarlıyoruz ” dedi. Ürünleri Ortadoğu başta olmak üzere ABD, Avrupa ve Rusya’ya sattıklarını vurgulayan Dönmez, tamamen organik bu ürünlerle marka olmayı hedeflediklerini söyledi.