Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği Rusya’nın Macaristan’da kurmayı planladığı 12 milyar dolar değerindeki nükleer santral projesini reddetti. Kararın Kremlin ile Brüksel arasındaki gergin ilişkilerden dolayı alındığı da ifade ediliyor. Projenin onaylanmamasına neden olarak Macaristan’ın ‘nükleer yakıtı sadece Rusya’dan alması’ gösterildi. Rusya ve Macaristan geçer sene 1.200 megawatt’lık iki nükleer reaktörün inşaası için anlaşma imzalamışlardı. Macaristan’ın Paks şehrine yapılması planlanan santral Budapeşte’nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde.
Söz konusu Nükleer santral Rus kamu şirketi Rosatom tarafından yapılacaktı. Rosatom Türkiye’de ise Mersin Akkuyu’ya nükleer santral yapacak olan şirket. Avrupa Atom Enerjisi Kurumu (EURATOM) projeyi reddederken Macaristan’ın kararı itiraz edeceği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu’nun Macar Yeşiller üyesi Javor Bedenek, “Eğer Rusya nükleer santral anlaşmasını değiştirmek istemezse bu proje için yolun sonu olur” diye konuştu.
AVRUPA’NIN ÇIKARINA OLMAZ
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Özel Kalem Müdürü Janos Lazar da devlet radyosuna yaptığı açıklamalarda, 'Bu yatırımı engellemek Avrupa'nın çıkarına değil. Macaristan'ın nükleer enerjiye ihtiyacı var. Avrupa Komisyonu bunu anlıyor ve kabul ediyor, bu sebeple Rusya ile Macaristan arasındaki anlaşmayı kabul etti. ESA, diğer tedarikçilerin de nükleer santrale yakıt sağlama imkanına sahip olmasını istediklerini bildirdi. Bu, Rusları seçmeyeceğimiz anlamına gelmiyor' dedi.