Macaristan hamburger ve köpek vergisiyle krizi aşmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Macaristan hamburger ve köpek vergisiyle krizi aşmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00

MACARİSTAN hükümeti tarafından hazırlıkları sürdürülen ve halk arasında ‘hamburger vergisi’ olarak bilinen yeni vergi taslağı, son şeklini alıyor.

Yakında parlamentoya sunulması beklenen bu yeni yasa tasarısı, sağlıksız olarak tanımlanan gıda maddelerine ek vergi yükü getiriyor. Hamburgerden kızarmış patatese, hatta cipsten gazoza kadar doktorların sağlığa zararlı olarak adlandırdıkları gıda maddelerini tüketenler bir tür ek vergi, yani yaygınlaşan adıyla, hamburger vergisi ödeyecek.
Çikolataya ek vergi
Macaristan basınına göre, taslağın son metnine ek vergiye çikolata ve şekerlemeler de dahil edilecek. Gıda Üreticileri Birliği vergiye şiddetle karşı çıkarken firmalar bunun, yükselen KDV’yle birlikte piyasayı vuracağını ve düşen tüketim nedeniyle üreticilerin ödeyecekleri diğer vergilerde de düşüş olacağını öngörüyor.  Hükümete kaynak açısından ek verginin bir anlamının kalmayacağını ileri sürüyorlar.
Köpek vergisi var
Hükümetin hazırladığı ikinci ilginç yasa ise köpek vergisi. Taslağın yasalaşmasıyla birlikte, evlerinde köpek besleyenler yıllık bir köpek vergisi ödemek zorunda kalacak. Vergilerle, ülkedeki tüm köpeklerin kayıt altına alınacağı bir sistem yaratacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!