Güncelleme Tarihi:
Hükümetle yapılacak ilk toplu sözleşme masasında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile Kamu İşveren Heyeti adına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bulunuyor.
Bugün başlayan ve uzlaşma sağlanması halinde 21 Mayıs’ta bitecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününde konfederasyonlar hükümet tarafına genel zam taleplerini ilettiler. Hükümet tarafının teklifini açıklamadığı ilk güne memur maaşlarındaki artış hesabı damga vurdu. Hükümet tarafı, 2002 yılından beri memur maaşlarının enflasyonun iki katı oranında arttığını, memurun alım gücünün yükseldiğini göstermek için peynir, ekmek, et, süt, yumurta, benzin gibi temel tüketim maddelerinden oluşan bir tablo sundu.
Tabloda 2002 yılında en düşük memur maaşı ile 386 kg ekmek alınırken, bugün 690 kg; 45 kg dana eti alınırken bugün 69 kg; 304 litre süt alınırken bugün 742 litre; 73 kg. beyaz peynir alınırken bugün 115 kg; 507 kg domates alınırken bugün 955 kg. alınabildiği yer aldı.
Ancak 2002’de 2 bin 914 adet yumurta alınabilirken bu rakamın 2010’da 6 bin 190’a yükseldiği; bugün ise 5 bin 151’e düşmesi dikkat çekti.
2002’de en düşük memur maaşı ile 310 litre mazot 2 bin 438 kwh elektrik, 19 tüp alınırken; bugün 421 litre mazot, 5487 kwh elektrik ve 12 kg’lık 26 adet tüp alınabildiği ortaya kondu.
YÜZDE 50 İLA 70 ORANINDA DÜŞTÜ
Memur-Sen adına masada yer alan Mevzuat ve Toplusözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul ise hükümetin iddiasına karşı çıkarak, memurun alım gücünün yükselmediğini aksine yüzde 70 ila yüzde 50 oranında düştüğünü söyledi. Tonbul iddiasını kanıtlamak için memur maaşlarını altın fiyatlarıyla karşılaştırdı.
2002 yılında aile yardımı dahil 392 lira olan en düşük memur maaşı ile 31 gram altın alınabilirken; bugün 1632 lira olan en düşük memur maaşı ile sadece 19 gram altın alınabildiğine dikkat çekti.
EN BÜYÜK ERİME YÖNETİCİLERDE
Tonbul, o zaman 578 lira olan ortalama devlet memuru aylığı ile 46 gram altın alınırken, bugün 1894 lira olan aylıkla sadece 22 gram altın alınabildiğini ortaya koydu. Tonbul, en büyük erimenin ise yüksek düzeyli memur maaşlarında olduğunu belirterek, 2002’de en yüksek aylıkla 23 gram altın alınırken, bugün 7.4 gram altın alınabildiğini vurguladı.
Tonbul, ilk gün görüşmesinde tansiyonun normal olduğunu belirtirken, bakanın 10 yılda memur maaşlarının arttığına ilişkin hesabına karşılık kendilerinin maaşların artmadığını, aksine ne kadar azaldığını altın hesabıyla anlattıklarını söyledi.
HÜKÜMET TEKLİFİ 9 MAYIS’TA
Konfederasyonların, zam taleplerini ilettiği ilk görüşmede hükümet tarafı herhangi bir teklif sunmadı. Tarafların yaptığı konuşmaların ardından toplusözleşme sürecinin takvimi belli oldu. Buna göre hizmet kolları ile görüşmeler 2 Mayıs’ta başlayıp 7 Mayıs’ta sona erecek. 2 Mayıs’ta yerel yönetim ve Diyanet hizmet kolu; 3 Mayıs’ta eğitim-öğretim ile kültür ve sanat kolu; 4 Mayıs’ta Ulaştırma ve Basın-Yayın kolu; 5 Mayıs’ta sağlık ile büro hizmet kolu; 7 Mayıs’ta tarım orman ile bayındırlık ve enerji kolları ile görüşmeler tamamlanacak.
7 Mayıs’ta hizmet kollarının tekliflerini görüşecek olan komisyon oluşturulacak.
8-9 Mayıs’ta hizmet kollarının teklifleri görüşülecek. Aynı gün genel taleplerle ilgili komisyon oluşturulacak.
Hükümet tarafı 9 Mayıs’ta teklifini konfederasyonlara sunacak.
9-14 Mayıs arasında zam oranı, taban, kıdem aylık oranı, aile ve çocuk yardımı gibi genel konularda pazarlıklar yürüyecek.
14, 16, 17 Mayıs’Ta görüşmeler devam edecek.
21 Mayıs’ta taraflar son sözünü söyleyecek toplu sözleşme imzalanacak ya da imzalanmayacak. İmzalanamazsa uyuşmazlık tutanağı tutulacak.
MASADA KİMLER VAR?
Toplu sözleşme masasında konfederasyon başkanlarının yanı sıra Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar bulunuyor.
NE İSTİYORLAR?
Memur-Sen maaşlara 2012 için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 oranında zam yapılmasını istiyor. Ayrıca taban aylığa ilk yıl için 120, ikinci yıl için 80 lira artış talep ediyor.
Türkiye Kamu-Sen ilk yıl yüzde 10+10; KESK de yüzde 30 zam istiyor.
1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacak toplu sözleşme ile 2012 ve 2013 yılları için geçerli olacak zam oranları belirlenecek. Zam oranları, 6 aylık dönemler için ayrı ayrı tespit edilecek. Maaş artışlarının yanı sıra memur maaşlarına uygulanacak katsayı ve göstergeler, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, aile ve çocuk yardımı, fazla çalışma, harcırah gibi diğer mali ve sosyal haklar belirlenecek.
ZAMLI MAAŞ HAZİRAN’DA
Hükümetin 29 Mayıs’ta görüşmeleri tamamlamayı hedeflediği göz önüne alındığında memur zamlı maaşını ve 5 aylık farkını en erken Haziran ayında alabilecek.
http://www.twitter.com/ayselalp