Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 00:00
M.D Anderson Kanser Merkezi ile işbirliği yapan Amerikan Hastanesi, “M.D. Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi”ni açtı. Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Evren Keleş, “Kanser tedavisinde ne yazık ki North Carolina’da ya da Minnesota’da kızım var gibi gerekçelerle ABD’de sağlık hizmeti alınacak yer belirleniyor. Radyoterapiyi ABD’de yaptırmayı düşünenlere hizmeti planlıyoruz” dedi.
VEHBİ
Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nin kanser tedavisinde ABD’nin önde gelen hastaneleri arasında yer alan M. D. Anderson Kanser Merkezi ile Amerikan Hastanesi - M. D. Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi açıldı. Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Evren Keleş, bir dönem İtalyan Hastanesi’ni kapatıp Amerikan Hastanesi bünyesine almayı planladıklarını belirterek, “2007’de 1000 metrekarenin üzerinde bir alanı bu amaçla ayırmış, yapımını planlamıştık. O dönemde M.D. Anderson da yurtdışı açılımı planlaması içindeydi. Bizim de kanser hastalarının cerrahi ve medikal tedavisindeki bakım kısımlarına ek olarak radyasyon terapisi ünitesine ihtiyacımız vardı. Bunun için ABD’deki en iyi kurumla işbirliği yapmayı tercih ettik” dedi.
15 milyon dolarSağlık hizmetinin düzeyini yüksek tutan bir partner bulduklarını vurgulayan Evren Keleş, şöyle konuştu: “M.D. Anderson’un ABD’de Houston çevresinde 7 uydu merkezi var. Bu merkezlerde verdikleri sağlık hizmetinin aynısını bu 8’inci merkezde verecekler. Merkeze teknoloji ve iletişim altyapısını kurmak için 15 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Bu merkezdeki tedavi ücreti de ABD’deki merkeze göre 3’te bir hatta 4’te bir daha ucuz olacak. Merkezde çalışacak ekibimiz hemşiresinden, doktoruna, fizik mühendisinden teknisyenine M.D. Anderson’da eğitildi. Buna ek olarak tüm hasta tedavisinin planlanması, izleme aşamasında da M.D. Anderson’daki prosedürler, protokoller geçerli olacak. Tüm hastaların ABD’deki merkezle tartışıldığı, tedavisinin planlandığı ve izlenmesinin de aynı yapıldığı bir sistem kuruldu.”
Evren Keleş, Türkiye’de kanser tedavisinde hastaların cerrahi sonrasındaki aşamada radyoterapi almadan önce yurtdışına gitmek arzusunda olduğunu belirtti. “Radyoterapimi nerede alayım” diye soran hastaların ‘bilimsel olmayan kriterlerle’ ABD’ye yöneldiğini söyleyen Keleş, “North Carolina’da ya da Minnesota’da kızım var, kuzenim var gibi kişisel gerekçelerle ABD’de bu sağlık hizmetinin alınacağı yer belirleniyor ve o zaman ABD’ye gidip Türkiye’de alınacak hizmetin daha düşük kalitesinin alındığı sık oluyor. ABD’nin en iyisini hizmet standardından ödün vermeksizin radyoterapi aşamasını ABD’de yapıtrmayı düşünen gruba hizmet etmeyi planlıyoruz” dedi.
Koç: Türkiye’de kanser hastası sayısı artıyorKOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, hastanenin hizmet verdiği alanları son dönemde 20 kat artırdıklarını belirterek, “Türkiye’de kanser hastaları arttığı için bu merkeze büyük ihtiyaç vardı. Türkiye’deki hastalara, ailelerinin onlara destek vereceği bir sağlık hizmetini vermek gerekiyor. M.D Anderson Kanser Merkezi ilk kez ABD dışına çıkıyor” diye konuştu.
Güçlerimizi birleştirdik
M. D. Anderson Kanser Merkezi Başkanı John Mendelsohn, Türkiye’deki kanser hastalarına en iyi radyoterapiyi sunmak için Amerikan Hastanesi ile güçlerini birleştirdiklerini söyledi. Türkiye’deki hastalar için en iyi tedavi standartlarını uygulamaya çalıştıklarını anlatan Mendelsohn, kanserin ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de ölümcül bir sağlık sorunu olduğunu anımsattı. Mendelsohn, “ABD dışında ilk merkezinizi İstanbul’da açmanızın özel bir nedeni var mı?” sorusuna, “Türkiye’de meme ve akciğer kanserinde ciddi oranda artış var. Dünya Sağlık Örgütü verilerin göre kanser bu yıl kalp hastalıklarını da geçerek ölüm nedeni olarak birinci sıraya yükselecek” karşılığını verdi.