Güncelleme Tarihi:
TEKNOLOJİ dünyasında yeni bir devrin kapısını açan blockchain (blok zincir), ticarette kullanılmaya başlanıyor. Merkezi bir sistem olmadan, yani tüm aracıların ortadan kaldırıldığı ve noktadan noktaya işlemlerin yapılabildiği blockchain altyapısının ilk pilot uygulaması, Lyon’dan Manisa’ya gönderilecek olan bir ürün ile gerçekleştirilecek. IBM’in Blockchain Platformu kullanılarak gerçekleştirilecek bu ticari işlemde ürünün tüm ticari ve finansal takibi blokchain ağı üzerinden yapılacak. IBM’in yanı sıra Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği şirketiyle oluşturulan konsorsiyumula gerçekleştirilecek işlemle Türkiye’de bir ilk ve dünyada ise sayılı olan bir ticaret hayata geçirilecek.
TAMAMI DİJİTAL
Yapılacak işlem şu şekilde gerçekleşecek; Buna göre, tedarikçiler tarafından üretilen bir ürün öncelikle Schenker Lyon Dağıtım Merkezi’ne gelecek. Gerekli ithalat ve ihracat evrakları blockchain ağı üzerine yüklenerek şifrelenecek. Türkiye’ye varan ürün ile ilgili özet beyanının verilmesi, gümrüklü antrepoya alınması, antrepo beyannamesinin verilmesi, ithalat beyannamesinin verilmesi gibi birçok gümrük adımlarının hepsi blockchain üzerinden gerçekleşecek. Yani süreçle ilgili bütün ticari ve teknik evraklar blockchain teknolojisi ile korunacak ve izlenerek dijitalleşecek.
Proje fikrini ortaya koyan ve bu konsorsiyuma liderlik eden Güler Dinamik’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Gümrük Müşaviri Kenan Güler, “Malın dolaşımıyla ilgili sadece bir sayfalık bir belgenin yurtdışından 80 dolar gibi rakamlara geliyor. Bazı durumlarda ülkelerarası belge transferinin mevcut yollarla 1-1.5 günü alıyor. Blockchain ile bunun dakikalar içerisinde gerçekleşiyor” dedi. Projeye teknoloji desteği ve danışmanlık hizmeti veren IBM Türkiye Ülke Genel Müdürü Defne Tozan ise, blockchain teknolojisinin tedarik zincirindeki 13-14 güne varan kesintileri 1 güne kadar düşürebildiğine dikkat çekerek, şunları ifade etti: “Blockchain ile şirketler lojistikte milyar dolarlara varan tasarruf sağlayabilir. Bu da küresel ticaret hacmini yüzde 15’e kadar arttıracak ciddi bir potansiyel yaratıyor.”