Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2009 00:00
Babasının 1963 yılında kurduğu şirketin başına geçen ‘lüksün yeni kralı’ François-Henri Pinault ekonomik krizde kendini kanıtlamaya çalışıyor. Gucci, Yves Saint Laurent ve Puma gibi markaların sahibi, 28 milyar dolar ciroya sahip Pinault-Printemps-Redoute (PPR) Başkanı François-Henri Pinault, “Kriz lükse olan ilgiyi azaltmadı” dedi.
LİSEYİ yarıda bırakarak kereste işi ile ticarete başlayan François Pinault 40 yıl yönettiği şirketi Artemis’in yönetimini 2003 yılında oğlu 47 yaşındaki François-Henri Pinault’ya bıraktı. Kişisel mal varlığı 6 milyar doları geçen Pinault, Christie’s Müzayede evi, Bordeaux’da şarap bağı, Gucci, Puma, FNAC gibi modadan finansa kadar değişik sektörlerde 28 milyar dolarlık Pinault-Printemps-Redoute (PPR) şirketler grubunu yönetiyor.
Az kayıpla kurtardıAncak Pinault 2005 yılından beri kendisini kanıtlaması gereken iki konuyla karşı karşıya geldi: Ekonomik kriz karşısında grubun göstereceği performans ve Pinault’nun babasından devraldığı şirketleri yönetme kabiliyeti. Ancak her iki konu da Pinault’nun lehine sonuçlanmış görünüyor. Lüks markaların yanı sıra değişik sektörlerde de şirketleri bulunan PPR grubu krizde beklenenin üstünde performans gösterdi. Yaşanan ekonomik krizlerde ilk vazgeçilenin lüks harcamalar olmasına karşın yürütülen akıllıca politikalar şirketin kârda yüzde 4.8, gelirde yüzde 3.6 gibi az miktarda küçülmesini sağladı. 2003 yılında şirketin başına geçip 2005’te şirket grubu PPR’ın CEO’su olan Pinault ilk büyük sınavı başarıyla geçti. Pinault krizin lükse yönelik ilgiyi azaltmadığını söylüyor.
Arabasında mahsur kaldı
Başarıda yürütülen politikaların rolü çok büyük. Şirketleri krize karşı aldığı seri önlemler ile ayakta durmayı başardı. Ancak kapatılan mağazalar, işten çıkarmalar ve artırılan kesintilerle maliyetleri kontrol altıra alan Pinault, çalışanlardan büyük tepki gördü. Geçtiğimiz mart ayında sendika görevlileri ile yaptığı toplantının ardından, kendisini çevreleyen çalışanlar yüzünden arabasında 1 saat mahsur kaldı. Polis müdahalesiyle kurtarılan Pinault’nun görüntüleri Youtube’a bile düştü.
Savaş dönemi bütçesi
Lüks harcamaların yüzde 15-20 arasında düştüğü bir dönemde, Christian Lacroix ve Escada gibi lüks markaların iflasın eşiğine gelmesine karşılık Pinault, 2007’de krizin gelişini görerek ‘savaş dönemi bütçesi’ uyguladı ve şirketi düzlüğe çıkarmayı bildi. François-Henri Pinault ile grup yeni sektörlere de açıldı. 13 yıl boyunca şirketlerin değişik departmanlarında çalışarak kendisini kanıtlamaya çalışan Pinault, 90’lı yılların başında kitap ve elektronik eşya mağazası ve internet sitesi FNAC’ı açarak ilk büyük stratejik adımı attı. FNAC bugün Fransa’da Amazon’dan daha büyük satış rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Şirket gelirlerinin yüzde 8’i e-ticaret ile sağlanıyor.
Stratejist gibi düşün, hayvan gibi harekete geçGRUBUN bazı markaları şöyle: Gucci Group, Puma, Redcats, FNAC, Conforama, CFAO, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Boucheron. Ayrıca Stella McCartney, Alexander McQueen ve Sergio Rossi gibi tasarımcılar Pinault ile çalışıyor. Kriz nedeniyle geçtiğimiz eylülden beri şirket işe alımları durdurdu, maaşlar ve ikramiyeleri dondurdu. Tasarımcılar stokta kalan kumaşlar ile yeni koleksyionu hazırlamaya çalıştı. Ancak önlemler tüm bölgeleri kapsamadı. Öyle ki Gucci, Bottega Veneta gibi markalar Çin’de ve Asya’nın diğer bölgelerinde yeni mağazalar açmaya devam etti. Şirket geçen seneki kaybın yüzde 57’sini geri kazanmış durumda. Şirketerin kurucusu 72 yaşındaki baba François Pinault’nun meslek ilkesi ‘Stratejist gibi düşün, hayvan gibi harekete geç’. Ailenin holdinginin adı olan Artemis de av tanrıçası olarak biliniyor.
|
Pinault geçen Sevgililer Günü’nde Hollywood yıldızı Salma Hayek ile evlendi. Paris’teki törenin ardından Edward Norton, Bono, Penelope Cruz ve Charlize Theron gibi ünlülerin bulunduğu davetlilerle Venedik’te maskeli balo düzenlendi. Çiftin 2 yaşında Valentina isimli bir kızları var. |
ABD’de Yeşil Kart alamadı Fransa’ya geri döndüEĞİTİMİNİ Fransa’da tamamlayan Pinault daha sonra gittiği ABD’de işletme eğitimi gördü. Yeşil kart alamayınca Fransa’ya geri döndü. Kendisi de lüksten hoşlanan Pinault uzun süre Aston Martin marka araba kullandıktan sonra bunu Lexus Hyrid ile değiştirdi. Ayrıca Pinault’nun 60’tan fazla pahalı saatten oluşan bir koleksiyonu var.
Şirketlerle duygusal bağ kurmuyorPINAULT ailesi, diğer gruplardan farklı olarak şirketlerle duygusal bağ kurmuyor. Gruba adını veren Printemps mağazalar zincirinin satılması bunun bir göstergesi. Printemps’ı satıp mal varlığını 1 milyar
dolar artıran grubun bir başka radikal kararı 4.7 milyar dolara Puma’yı alması oldu. Şu anda Puma’nın yüzde 70’ine sahip olan PPR lüks harcamalardaki düşüşü bu şekilde karşılamayı başardı. Printemps’ı satan Pinault Puma ile şirket grubunun adını da korudu. Printemps’in satışının ardından alınan Puma, PPR’da ikinci P oldu.