Lüks otoya ‘mali şube’ operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Lüks otoya ‘mali şube’ operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 00:00

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılının ocak ayında Tilki Selim lakaplı Selim Işık’ın (55) çetesine düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ele geçirirken, Hummer H3 markalı 4x4 aracına el koydu.

Haberin Devamı

Aracın, emniyet kayıtlarında 98 bin, vergi dairesinde 75 bin lira olarak değerinin çok altında gösterilmesi üzerine mali soruşturma başlatıldı. Narkotik Şube, ciple ilgili soruşturmayı Mali Suçlarla Mücadele’ye devretti. Mali Şube, olayın ABD bağlantısı nedeniyle DEA ile koordineli çalışma başlattı.

50 ŞİRKETİ KAPSADI

ABD’li bir şirketin lüks araçları Türkiye’deki yaklaşık 50 şirkete sattığı, şirketlerin de Hummer gibi lüks araçları Türkiye’ye sokarken, sahte belgelerle fiyatlarını düşük gösterdiği belirlendi. Değeri düşük gösterilen araçlar üzerinden vergi dairelerine düşük vergi ödendiği ve gümrük kaçakçılığı yapıldığı saptandı. 300-400 bin liralık araçların 70-100 bin lira arasında gösterildiği tespit edildi.

ABD’DE BASKIN

DEA ekipleri ABD’de, Türk şirketlerine araçları satan şirkete baskın düzenledi. Türkiye’de savcılık, 50 ithalatçı şirkette görevli üst düzey yetkililerin de arasında bulunduğu 300 kişinin şüpheli olarak ifadelerinin alınmasını kararlaştırdı. Operasyonun yaz aylarına denk gelmesi, lüks araç sahibi ünlülerin tatilde olmaları nedeniyle operasyon için tatil dönüşleri beklendi.

Haberin Devamı

İFADEYE ÇAĞRILDILAR

Soruşturmada, Çiftkurtlar Otomotiv’in sahibi Mehmet Çelik’in de aynı yöntemle lüks araç sokarak piyasaya sürdüğü belirlendi. Mali Şube ekipleri, Sibel Turnagöl’le geçtiğimiz Temmuz’da Atina’da dünyaevine giren Çelik’i gözaltına almak için çiftin tatilden dönmesini bekledi. Çelik, dün ofisinde çalışırken saat 20.00’da gözaltına alındı. Çelik’in talimatıyla hareket eden şirket çalışanı 5 kişi de evlerinde yakalanarak sorgulanmak üzere emniyete getirildi. Soruşturma kapsamında, işadamı, sanatçı ve futbolcuların arasında bulunduğu çok sayıda kişinin de şüpheli ya da mağdur olarak ifadeye çağrıldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!