Güncelleme Tarihi:
RUS petrol devi Lukoil’in Dünya Başkan Yardımcısı Vadim Vorobyev, Türkiye’de her bin kişiye 150 araç düştüğüne işaret ederek, “Mesela ABD’de bin kişiye 950 araç, Norveç’te 700 araç düşüyor. Türkiye, kişi başına düşen araç konusunda daha çok yol kat edecek. Araçlanma potansiyeli çok yüksek. Bu da Türk pazarı hakkında bizi cezbeden faktörlerden biri” dedi.
Türkiye’de akaryakıt dağıtım sektöründe bugün yüzde 5 pazar payına sahip olan Lukoil, Rusya’nın Perm bölgesindeki petrol üretim tesislerini Türk gazetecilere tanıttı. Lukoil’in Türkiye’deki yatırımlarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Vorobyev, “Türkiye, büyüyen bir pazar olduğu için memnunuz. Ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar bayilik operasyonu yok. Bu çalışma modeli bizim için çok ilginç” diye konuştu.
Türkiye’de 300 bin ton depolama kapasiteleri olduğuna dikkat çeken Vorobyev, pazar paylarını artırmak için bunun önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Vorobyev, şöyle konuştu: “Türk piyasası gaz tüketimi açısından önemli. Gaz satışı ile ilgili önemli projeleri önümüzdeki dönemde geliştireceğiz. Bizim Türkiye hedefimiz orta vadede konumu arttırmaktansa, şimdiki konumumuzu korumaktan ibaret olacak. Gereken şartlar oluştuğu her yer için Lukoil değerlendirme yapıyor, Türkiye de bunun kapsamı içinde.”
Fiyatlar inmez
Lukoil’in 150 milyon ton petrol ve petrol ürünleri olduğunu kaydeden Vorobyev, şöyle konuştu: “Bir piyasada kıtlık varsa kimse fiyat indirimine gitmez. Saat başı üretilen bir metreküp gaz ve bir ton petrolle, rezervler azalıyor. Aslında önümüzdeki orta ve uzun vadede petrol fiyatlarının ineceğini umut etmek biraz naif olur. ‘Lukoil veya herhangi başka şirket piyasaya girip damping yapacak’ beklentisi naif olur.”
Ana hedeflerinin tüketicilerin kalbine girmek olduğunu kaydeden Vorobyev, şunları söyledi: “Petrol ürünlerinin kalitesi üzerinde durmadan çalışıyoruz. Bize sadık olan, bize sürekli gelen müşterilere sadakat kartları ile birçok avantaj sağlayacağız. Bunun üzerine çok çalışıyoruz.”
Parayı Irak’a yatıracağız
Lukoil’in en çok para kazandıran projelere yatırım yapmayı planladığını, şu anda dünya enerji piyasasında en çok parayı petrol üretim projelerinin kazandırdığını ifade eden Vorobyev, şöyle konuştu: “Lukoil parayı nereye yatıracak derseniz, ilk olarak Irak, Batı Afrika ve Hazar petrol sahalarının geliştirilmesine yatıracak.”
‘Yetenek Sizsiniz’ istasyonları
LUKOIL yetkilileri Rusya’daki promosyon yöntemini şöyle anlattı: “Buradaki istasyonumuzda bazen müşterilerden yaratıcılıklarını kullanarak, yeteneklerini gösterdikleri bir aktivite yapmalarını istiyoruz. Örneğin bir müşteri benzin aldığı sırada arabasından inip şiir okuyor veya şarkı söylüyor, bu sayede çeşitli promosyonlar kazanabiliyor.”
Rafineri avantajımız var
LUKOIL Perm Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Vladimir Dmitriev ise, Lukoil şirketler grubuna ait en büyük dağıtım ağlarından birinin Türkiye’de olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Türkiye bölgesine ikmal yapabilecek dört tane rafinerimiz var. Türkiye’de çok güçlü bir dağıtım zinciri kurabileceğimize inanıyorum.”
Kuzey Irak yönetimi petrol ihracını kesti
IRAK’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, merkezi Bağdat hükümetiyle mali anlaşmazlık dolayısıyla petrol ihracatını durdurdu. Bölgesel yönetimden yapılan açıklamada, petrol ihracatının, “Federal Bağdat hükümetinin mali yükümlülüklerini yerine getirmemesi” nedeniyle durdurulduğu belirtildi. Açıklamada, 10 aydır hiçbir ödeme yapılmadığı ve federal makamların bu konuda niyet göstermedikleri belirtilerek, “Bunun geçici bir durum olmasını umuyoruz. Şimdiden itibaren, şirketler için alternatif gelir kaynağı yaratmak amacıyla, işlenmesi ve rafine edilmesi için üretim yerel pazara yönlendirilecek” denildi. Bölgesel yönetim geçen pazartesi, Bağdat’ın 1.5 milyar dolar civarındaki borçlarını ödememesi durumunda ham petrol ihracını durdurma tehdidinde bulunmuştu.