Lübnan’la 450 milyon dolarlık iş yapıyoruz, savaşla duracak

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’la 450 milyon dolarlık iş yapıyoruz, savaşla duracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2006 00:00

DEİK Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, İsrail’in Lübnan’a girmesinin Türkiye ile 450 milyon dolar civarında olan ticaret hacmini olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Lübnan’dan her yıl Türkiye’ye 150 bin turist gelir, Türkiye’den de 25 bin kadar gider. Turizm bu yıl için bitti" dedi.

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) bağlı Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, İsrail’in Lübnan’a girmesinin ülke ekonomisini çok olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Lübnan-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler de bundan zarar görür. Ağırlıklı olarak Türkiye lehine yürüyen 450 milyon dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Türkiye’ye değil ama Lübnan’ı çok olumsuz etkiler" dedi.

LÜBNAN’A BÜYÜK DARBE:

400 milyon dolar ciroya ulaşan Delta Petrol ve Transteknik Holding’in sahibi Lübnan kökenli Mehmet Habbab, İsrail’in müdahalesinin Lübnan için büyük bir ekonomik darbe olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye’nin Lübnan’a ihracatı 250-300 milyon dolar civarında. İthalatı ise 150 milyon kadar. Aksamalar mutlaka olacaktır. Bu durum Türkiye’yi biraz Lübnan’ı ise çok etikler."

MAL SEVKİYATI DURDU:

Havalimanının bombalandığını limanların abluka altına alındığını belirten Habbab, mal sevkiyatının tamamen durduğunu söyledi. THY ve Middeleast’in uçuşlarını durdurduğunu da hatırlatan Habbab, bölgedeki istikrarın bozulmamasını umduğunu söyledi. Habbab durumun böyle devam edemeyeceğini, ülkelerin müdahale etmesi gerektiğini de kaydetti.

TURİZM BİTTİ:

Habbab, Türkiye ve Lübnan arasındaki turizmin ise bu yıl bittiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Ortada küçük bir savaş var. Umarım büyümez. Türkiye’ye yılda ortalama 150 bin Lübnanlı turist geliyor. Türkiye’den Lübnan’a gidenlerin sayısı ise 25 bin kadar. Bunlar artık gerçekleşmez."

BANKACILIK ETKİLENMEZ:

Habbab, Türkiye’nin Lübnan’a daha çok bisküvi, şekerleme gibi gıda ürünleri, tekstil, hazır giyim, ilaç hammaddesi ve demir çelik ihraç ettiğini vurguladı. Habbab, ithalat kalemlerini ise çimento, demir-çelik, bankacılık hizmetleri olarak sıraladı. Habbab, daha çok e-posta yoluyla iletişimin sürdürülebildiği bankacılık sektöründe ise etkilenmeyebileceğine dikkat çekti.

TÜRK MAĞAZALARI:

Lübnan’da Türk perakendecilerin mağazaları olduğuna da değinen Habbab, "Şu anda çok büyük bir panik var. İnsanlar tedirgin. Savaş zamanı insanlar alım yapmazlar. Gıda stoklamasına giderler. Oradaki mağazaların satışları da düşer. İsrail’in müdahalesi Lübnan’a mağaza açmak isteyen diğer Türk şirketlerini de olumsuz etkileyebilir" diye konuştu.

Türk Telekom’u Lübnanlı Hariri Ailesi yönetiyor


TÜRK Telekom’un yüzde 55’ini 6 milyar 550 milyon dolara alan konsorsiyumun ana hissedarının Lübnanlı Hariri Ailesi’ne ait Oger Telecom olduğunu hatırlatan Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, şu değerlendirmeyi yaptı: "İsrail, Lübnan’da havalimanını bombalayınca, birçok yönetici orada mahsur kaldı. Lübnan’a İsrail’in müdahalesi, ülkenin yurtdışındaki yatırımlarını da etkiler. Savaş uzun sürerse, bu etki daha fazla olur."

Step Halı’nın Lübnan’daki açılışına savaş engeli

LÜBNAN’da 2 mağazası bulunan Step Halı’nın sahibi Cem Şengör dün üçüncü satış noktalarını açma planları olduğunu ancak gelişmeler yüzünden askıya aldıklarını söyledi. Şengör şöyle devam etti: "Lübnan’da iki mağazamız var. Üçüncü satış noktasını dün açacaktık. Gelişmeler yüzünden askıya aldık. Aslında Lübnan’da bu tür şeyler çok oluyor. İnsanlar kanıksamış durumda. Orada mağazalar açık, hayat devam ediyor ama özellikle havalimanının bombalanması moralleri bözdu. Bizim oradaki partnerlerimizle Ortadoğu’ya yönelik daha büyük planlarımız var. Bu durumun böyle devam etmeyeceğini umuyorum."

Demet CENGİZ BİLGİN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!