Güncelleme Tarihi:
Nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, kimyon, kırmızıbiber ve zeytinyağından yapılan “humus”u tescil etmek için iki ülke kıyasıya mücadele ediyor. Kısa süre önce 300 Lübnanlı aşçı, iki tonluk humusu dev bir güveçte pişirerek Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştı. İtalyan Corriere della Sera Gazetesi’nin Kudüs çıkışlı haberine göre, Hazreti Musa ile Hazreti İsa’nın çok sevdiği humusun geçmişi peygamberlerden de öncesine gidiyor. İsrailliler Ortadoğu’da 40 nohut çeşidinin mevcut olduğunu ve en kaliteli nohutun İsrail’de yetiştirildiğini öne sürüyor. Bu nedenle en lezzetli humusun İsrail’de yapıldığı iddiasındalar. Lübnanlı aşçılara göre ise nohut kadar, tahin de önemli. Ayrıca humusun toprak güveçte ve odun fırınında pişirileni makbül. Bu nedenle humusun anavatanının Lübnan olduğu görüşünde birleşiyorlar. Son kararı ise Ortadoğu tatlarını çok iyi bilen gurmeler verecek.
Lübnan mezesi
İsrail ile Lübnan arasında tescil krizi çıkaran “Humus”u, İstanbul’daki ustalara da sorduk. Ustaların tereddütsüz verdiği yanıt, “Humus Lübnan mezesidir” oldu. Aksaray’daki Hatay Has Kral Sofrası’nın sahibi 25 yıllık kebapçı Mesrur Kurt, Humus’un Lübnan’da doğduğunu ve Ortadoğu’ya yayıldığını belirterek, “Humus genellikle sabah kahvaltılarında yenen bir mezedir” dedi. Suadiye’deki Mardin Cercis Murat Konağı’nın Mutfak Şefi 27 yaşındaki Mustafa Öztürk de Humus denince akla Lübnan’ın geldiğini söyledi. Mesrur Kurt, Lübnan’ın dünyada meze kültürünün en üst düzeyde bulunduğu yer olduğunu belirterek, “Lübnan’da yaklaşık 300 çeşit meze vardır. Humus da Lübnan’da doğmuştur. Tüm Ortadoğu’ya ve Arap dünyasına yayılmıştır. En iyi humus Lübnan’da yapılır. İsrail de gerçekten humus yemek istiyorsa, Lübnan’a gitmelidir. Lübnan’dan da Hatay’a taşınmıştır. Hatay’da her köşe başında bir Humusçu görebilirsiniz. Arap kültüründe humus sofraların olmazsa olmazıdır” dedi. Humus denince, Lübnan mutfağının akla geldiğini anlatan Mustafa Öztürk ise “Kökeni Araplar’dan geliyor. Humus ülkemizde Arap nüfusunun yoğun yaşadığı Güneydoğu illeri ile Doğu Akdeniz’de bolca tüketiliyor. Bu bile Humusun Arap kökenli bir meze olduğunu pekiştirir” dedi.
Humus nasıl yapılır
YAZ aylarında kabukları soyulup güneşte kurutulmuş nohut, bir gece önceden ıslatıp, ardından 3 saat kadar haşlanır. Suyla haşlanan nohutlar bir kaba alınır, üzerine tahin, tuz, limon suyu, sızma zeytinyağı ve az miktarda kimyon ile mikserde püre haline getirilir. Sonra üzerine sızma zeytinyağı ve maydanoz konularak servis edilir.