London calling*

Güncelleme Tarihi:

London calling*
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 01:17

BCCT Başkanı Gaunt’tan hazır giyim üreticilerine çağrı.

Haberin Devamı

* The Clash’ın ‘Londra çağırıyor’ anlamına gelen şarkısı

İNGİLTERE’den Türk hazır giyim üreticilerine ve markalarına açık çek. İngiltere-Türkiye Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, “26 milyar dolarlık hazır giyim ithalatımızdan Türkiye yüzde 8.5 pay alıyor. Markalarınızı da bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE ve İngiltere (Birleşik Krallık) arasındaki ticaret, hazır giyim ve konfeksiyon başta olmak üzere, çarpıcı büyüme rakamları gösteriyor. İngiltere-Türkiye Ticaret Odası (BCCT) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) hem üretim hem de perakende alanında işbirliğini artırmak için Londra’da geniş kapsamlı bir etkinlik düzenledi ve iyi niyet anlaşlası imzaladı. BCCT ve TGSD’nin davetlisi olarak takip ettiğimiz etkinlikte, önemli işbirlikleri için ilk temaslar kuruldu. BCCT Başkanı Chris Gaunt, “Bizim 26 milyar dolarlık hazır giyim ithalatımızdan Türkiye yüzde 8.5 pay alıyor. Daha fazlası mümkün” dedi.

ALMANYA’YI İNDİRECEK

TGSD Başkanı Cem Negrin ise şöyle konuştu: “Bizim hazır giyim ihracatında en büyük pazarımız 3.7 milyar dolar ile Almanya. Almanya uzun süredir yerinde sayıyor. Hızlı büyüme gösteren İngiltere 2.2 milyar dolara ulaştı. Bunun 5 yılda 3 milyar dolara çıkmasını ve kısa sürede Almanya’yı geçmesini bekliyoruz. İngiltere ekonomisi, diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha hızlı toparlanıyor.”
Chris Gaunt, Türkiye ile İngiltere arasında 12 milyar sterlin (19 milyar dolar) tutarında bir dış ticaret olduğuna değinerek, bunun yüzde 70’ini Türkiye’nin gerçekleştirdiğini söyledi. 2020 yılına kadar iki ülke arasındaki dış ticareti en az yüzde 25 büyütmek istediklerini belirten Gaunt şunları söyledi: “Biz tekstil, alt yapı, teknoloji, otomotiv ve eğitim sektörlerine odaklanmak istiyoruz. Türkiye’den hem hazır giyim ithalatını artırmak, hem Türk markaların gelip İngiltere’de mağaza açmasını sağlamak hem de Türkiye’ye gitmeye gecikmiş İngiliz markalarını gitmeye teşvik ediyoruz. Debenhams, Harvey Nichols, M&S gibi bazı markalarımız gitti Türkiye’ye ama birkaç marka daha niyetli. Türkiye marka üretebilen bir ülke. Sizi Çin’den ayıran da bu. Geleceğiniz markalarda!”

33 fİrmaya yakın markaj

Haberin Devamı

İNGİLTERE’den Debenhams, Harrods, Arcadia (Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge, Topshop Topman, Burton, Mansoon) gibi önemli gruplar 33 Türk firmayı, Londra’da yakın markaja aldı. TGSD Başkanı Cem Negrin, bire bir görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirterek “Debenhams Dilek Hanif ve D’S’e (Orka grubun markası) yer vermek istiyor” dedi. Damat’ın yurtdışı operasyonlarından sorumlu Morris Erginbaş, Harrods’ta satışı için bir araya geleceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Güvenli liman krizden hızlı çıktı

2008 global ekonomik krizinden İnglitere’nin hızla çıkmasının nedenlerini Chris Gaunt şöyle açıkladı: “Eurozone’da olmamak, ekonomiyi yönetme biçimi, iyi kontrol edilen bankacılık sistemi, ihracata yatırım ve farklı sektörlere odaklı ekonomi ile üretimden vazgeçmemek. İnsanlar, iş dünyası İngiltere’ye güvenir. Hukukun üstünlüğünün değeri çok büyüktür. Kriz zamanı Avrupa’nın zenginleri (İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz’den) paralarını güvendikleri için İngiltere’ye getirdi. Öte yandan Rusya ve Körfez’den de çok para akışı var İngiltere’ye.”

Bizi üretimden çıkarmaya çalışıyorlar

CEM Negrin, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Türkiye’ye tekstilden çıkıp başka alanlara girmesini öneren Dünya Bankası raporunu da eleştirerek, “Avrupalı uyanıklar bize tekstilden çıkın diyor ama kendileri giriyorlar. İnceledik, pek çok ülke üretimi artırmanın derdinde ve teşvik veriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!