Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 00:00
Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelge de, sigara yasağında açık hava için de bazı düzenlemeler belirlendi. Buna göre tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler ‘kapalı alan’ olarak değerlendirilecek. Kafe, lokanta bahçesinde sigara içenlere de, “Sigara içmeyeni rahatsız etmeyin” düzeni sağlanacak.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, sigara yasağı kapsamının 19 Temmuz’dan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve aksaklık yaşanmaması için genelge yayımladı. Bu genelge ile kesinlikle sigara içilemeyecek yerler hatırlatılırken, açık havaya ilişkin bazı kurallar da belirlendi. Kafe, lotanta, lokal gibi eğlence hizmeti veren işlemlerin bahçesinde sigara içilse bile, içmeyenlerin dumandan etkilenmemesine özel gösterilecek. Seyyar bile olsa tavanı kapalı, yanlarının da yarısından az fazlası kapalı olan yerler ‘kapalı alan’dan sayılacak. Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun Hükümlerinin Uygulanması” genelgesi özetle şöyle:
Açık havada içmeyeni koru
Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda, diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için gerekli tedbirler alınacak.
Tavan ve yan yüzeyi
Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik gibi) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar la, aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler ‘kapalı alan’ olarak değerlendirilecek.
Okul bahçesi yasak
Özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Güverteye özel bölüm
Şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde toplam alanın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlar diğer yolcuların etkilenmesini önleyecek şekilde tecrit edilecek ve girişlerine gerekli uyarı yazıları asılacak. 18 yaşını doldurmamış kişilerin bu alanlara girmesine izin verilmeyecek.
Stadyumlara ‘yüzde 50’ esnekliği geldi
SİGARA yasağının stadyumları kapsayıp kapsamayacağı konusu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın genelgesiyle netliğe kavuştu. Buna göre, stadyumlarda sigara içilmesi prensipte yasak. Ancak tribünlerin yüzde 50’si kadar bir alanda sigara içilmesine izin de verildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konudaki düşünceleri iletmek vekulüp başkanlarının kararlarını öğrenmek için başkanlarla bir araya geleceklerini açıkladı. Genelgede bu durum, şöyle yer aldı: “Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50’sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.”
Reuters: Artık ‘Türk gibi sigara içmek’ bitti
REUTERS, Türkiye’deki sigara yasağını “feature” yaptı. “Türk gibi sigara içmek mi? Artık değil” başlıklı yazıda, “Erdoğan’ın bu alışkanlıktan şahsen nefret etmesi, dünyanın en büyük yedinci sigara pazarı olan ülkedeki bu yasağa gereken ivmeyi kazandırabilir” yorumu yapıldı. Reuters, İstanbul’dan geçtiği haberde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sigara ve tütün ürünlerine karşı güçlü bir nefret besleği belirtilerek, “Erdoğan, sigarayı teröre benzetiyor” denildi. Dünyada en eski sigara yasaklarından birinin Osmanlı İmparatorluğu’nda 4’üncü Murat tarafından uygulandığı hatırlatılan haberde, Erdoğan’ın da sigaraya karşı benzer bir savaş verdiği belirtildi. Haberde şu yorum da yer aldı: “4’üncü Murat, bu savaşta başarılı olamadı ve sigaranın popülaritesi arttı., Avrupa’daki birçok dile ‘Türk gibi sigara içmek’ deyimi bile yerleşti.”
Sigara içenler otelde aynı katta kalacak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın genelgesine göre, otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat ve koridor gibi müstakil bölümlerde yer alması sağlanacak.