Lojmandan çıkana zam

Güncelleme Tarihi:

Lojmandan çıkana zam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Şehriban OĞHAN, Nuray BABACAN, Süleyman DEMİRKAN / ANKARA
Haberin Devamı

Hükümet, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında tasarruf tedbirlerini belirledi. Buna göre lojmandan çıkan kamu görevlisinin maaşına yüzde 50 oranında zam yapılacak. Böylece her ay 2 milyar 175 milyon liralık tasarruf sağlanmış olacak.

Bakanlar Kurulu, ekonomik krizin içinden çıkmak için alınması gereken ‘‘tasarruf tedbirlerini’’ belirledi. Çok ayrıntılı bir çok madde içeren tasarruf raporunda en önemli gelir kalemi olarak kamu lojmanları ve araçları yer aldı.

Rapora göre, lojmandan çıkan kamu görevlisinin maaşına yüzde 50 oranında zam yapılacak. Devlet, bir genel müdür yardımcısının oturduğu lojmandan böylece her ay 2 milyar 175 milyon liralık tasarruf sağlamış olacak. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'ın sunduğu raporun ‘‘Lojmanlarla İlgili Olarak Alınabilecek Önlemler’’ başlığını taşıyan bölümünde ‘‘Devletin, görev, sıra ve hizmet tahsisli’’ olmak üzere 3 çeşit lojmanının bulunduğu belirtildi. Sınır kapılarında ve şehir dışındaki bir KİT'in fabrikasının bahçesindeki hizmet tahsisli lojmanların satılmaması gerektiği de vurgulanan raporda, ‘‘Oysa, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve il müdürü gibi üst ve orta düzey yönetici memurlara verilen görev tahsisli lojmanlar ile memurlara belirli esaslara göre 5 yıl süreyle verilen sıra tahsisli lojmanlara devletin gereksinimi bulunmamaktadır. Esasen bu lojmanlar herkese verilmediği için adaletsizlik kaynağı da olmaktadır’’ denildi.

AYDA 2 MİLYAR 175 MİLYON KÁR

Raporun bundan sonraki bölümünde yönetici durumundaki memurlara lojman verilmesinin nedeni olarak, ‘‘aylıklarının düşük olması’’ gösterildi ve şu hesap yapıldı:

‘‘Örneğin, 650 milyon lira net aylık alan ve Ankara'da görev yapan bir genel müdür yardımcısına tahsis edilen lojmanın değeri 50 milyar liradan az değildir. Bu lojmanın satışı halinde aylık yüzde 5'ten hesaplanacak faiz getirisi her ay için 2,5 milyar liradır. Eğer söz konusu genel müdür yardımsına net aylığının örneğin yüzde 50'si tutarında, yani 325 milyon lira konut ödeneği verilse, bakım ve onarımdan sağlanacaklar dışında ayda 25 milyar-325 milyon=2 milyar 175 milyon lira tasarruf sağlanmış olacaktır.’’

Lojmanların satışına dönük çabaların geçmişte sonuç vermediği de anımsatılan raporda, üst ve orta derecedeki memurların maaşlarına yapılacak yüzde 50'lik zammın lojmanların gönüllü tahliyesini de beraberinde getireceği vurgulandı. Raporda ayrıca kamuda kemer sıkma politikasının temel taşları için birçok öneri yer aldı.

Makam araçları satılacak

650 milyon aylıklı genel müdür yardımcısının makam aracının devlete maliyeti ayda 800 milyon lira. Oysa bu Genel Müdür yardımcısına maaşının yüzde 25'i olan 160 milyon lira ulaşım ödeneği verilse devlet ayda 640 milyon lira tasarruf sağlamış olacak. Bu doğrultuda Taşıt Kanunu kapsamı dışında kalan tüm binek otomobiller satılacak. Taşıt kullanan yönetici ve diğer personele ulaşım ödeneği verilecek. Emniyet, asayiş, sağlık ve benzeri zorunlu hizmetler dışında hiçbir şekilde yeni taşıt alınmayacak. Dış temsilciliklerde ömrünü dolduran araçlar satılarak sigorta giderlerinden tasarruf sağlanacak. İhtiyaç kiralama yoluyla karşılanacak.

Yasal düzenleme hemen yapılacak

10 yıldan yaşlı araçların satılması için yasal düzenleme yapılacak

Ulaşım ödeneği için yasal düzenleme yapılacak.

Lojman satılması ile konut ödeneği verilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılacak

Alınan bütün bu önlemler ‘‘kamu kaynaklarının kullanımında etkinliği sağlamak ve kamu giderlerini azaltmak için kısa süreli’’ olarak nitelendi. Bunun dışında AB müktesebatı da dikkate alınarak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yaptıkları hizmetlerin sorgulanıp etkin, verimli, hızlı ve tasarruflu bir şekilde yerine getirecek ‘kamu yönetimi reformu’nun hızla yürürlüğe konulması da benimsendi.

Meclis lojmanları pahalı

Tasarruf önlemleri içinde satışı düşünülen TBMM lojmanları için yapılan araştırmada, Meclis ve Maliye yetkililerinin saptadığı 450 bin dolarlık satış bedeli emlak komisyoncuları tarafından ‘‘pahalı’’ bulundu. Ankara'nın emlak kralı olarak tanınan Salim Taşçı, meclis lojmanlarının üçüncü kalite olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Villa konutlar için taban 200 bin, tavan 250 bin dolar olabilir. MESA tarafından yaptırılan çok katlı lüks daireler de taban 150, tavan 170 bin dolara satışa konabilir. Aksi halde, villalar için 450 bin dolar, çok katlı apartmanlardaki daireler için de 250 bin dolar bedel konursa, bunların hiç satışı istenmiyor demektir. Yine de, bir bilirkişi heyeti ile değerlendirme yapmak, devletin zarara uğratılmaması için en kestirme yoldur.’’

Yurtdışı kıyak gezi artık yok

Başbakanlık, Maliye, Hazine ve DPT Müsteşarlarınca son şekli verilen ve Bakanlar Kurulu'nda benimsenmesi için ilke kararı alınan tasarruf önlemleri özetle şöyle:

Lojman satışları ‘‘ilk aşamada’’ güvenlik mensupları, TSK ve akademik personeli ile hakim ve savcıları kapsamayacak.

Norm kadro uygulamasına gidilerek, fazla personel, ihtiyacı olan kurumlara kaydırılacak.

Kar ve yangınla mücadele ile enerji üretimi ve dağıtımıyla görevli olanlar dışında işçi personele fazla mesai yaptırılmayacak.

Emekli olanlar ve son 5 yıl öncesine kadar ayrılmış olanlar dışında, istifa ederek ayrılanlar (ek ders ücreti karşılığı çalışan öğretmenler ile öğretim üyeleri ve nitelikli personel dışında) yeniden görevlerine dönemeyecek.

Zorunlu haller dışında yurtdışındaki konferans, seminer, sempozyum, kurs vb. etkinliklere personel görevlendirilmeyecek, temsil zorunluluğu bulunan toplantılara dış

temsilciliklerden katılım sağlanacak.

Belediyeler dahil, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yurtdışı ve yurtiçi geçici görevlendirmeler zorunlu haller dışında durdurulacak. Denetim elemanı görevlendirmeleri süreli olacak ve ilke olarak denetim bir defada tamamlanacak.

Bütün kamu ve kamusal nitelikli kuruluşlar personel kadro ve pozisyonlarına açıktan atama durduruldu. Ancak, daha önce mevzuata uygun atama izinleri ile DMS sınavına kazananların atanması yapılabilecek. Ancak, bunlar 1 Eylül 2001'den sonra göreve başlatılacak. Devlet İşçi Sınavı ile izni alınanlar dışında kamuya işçi alınmayacak. İzni alınanlar da yine 1 Eylül 2001'den sonra göreve başlatılacak.

Mahalli idarelerden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen personel atanamayacak, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan diğer kuruluş ve KİT'lere işçi nakli yapılmayacak.

Hiçbir şekilde kuruluşlar münferit maaş artışı talebinde bulunamayacak.

Telefona kısıtlama

Şehirlerarası ve milletlerarası telefon görüşmeleri kısıtlanacak, konuşmalar 3 dakika ile sınırlanacak, mobil araç telefonları tümüyle kaldırılacak.

Kamudaki dinlenme tesisleri zamlanacak

Yeni bina alınmayacak, ihtiyaç fazlaları tasfiye edilecek. Su tesisatları gözden geçirilerek, su israfı önlenecek. Elektrik tasarruflu kullanılacak. Makine ve teçhizatın periyodik bakımlarla ömürleri uzatılacak, yakın birimlerde havuz sistemine gidilecek.

Kamu dinlenme tesislerinden yararlanma ücretleri piyasa koşullarına göre yeniden belirlenecek, sübvanse edilmeyecek.

Vakıf, dernek, sandık gibi kuruluşların faaliyetlerinin kamu binalarında yapılmasına izin verilmeyecek, kamu personeli çalışmayacak.

Ağırlama giderleri azaltılacak

Resmi Gazete aboneliği azaltılacak, İnternet'ten yararlanılacak.

Maliye Bakanlığı'nın hazırlayacağı tasarruf kılavuzu tüm kamu personeline dağıtılarak tasarruf felsefesi öğretilecek.

Kamuda ziyaret ve iş takiplerine zaman sınırlaması getirilecek.

İlaçlar kutuyla değil taneyle verilecek

Sağlık karnelerinin sahipleri dışında kullanılması önlenecek, karne ve reçeteler yeniden düzenlenecek.

Kamu kesiminde ilaçların tane ile satılması da dahil çeşitli önlemlerle sağlık giderlerinden azami tasarruf sağlanacak.

Tüm ambulanslar 112 Acil Servis hizmetine verilecek

Zorunlu haller dışında hiçbir kurum yıl içinde yeni proje teklif etmeyecek.

Zorunlu ek ödenek ihtiyaçları projeler arası aktarma yoluyla karşılanacak, 2001 yılında tamamlanarak ekonomiye kısa sürede katkı sağlayabilecek, yapım düzeyi yüzde 75 ve üzerindeki projelere öncelik verilecek.

Yurtiçi ve yurtdışında hiçbir suretle lojman, memurevi, kamp, kreş, eğitim ve dinlenme tesisi, sosyal tesis ve hizmet binası satın alınmayacak, kiralanmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni inşaata da izin verilmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!