Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2002 01:48
40 bin ‘taşımacılık ve lojistik’ şirketinin üye olduğu Uluslararası Lojistikçiler Federasyonu (FIATA) Kongresi eylülde İstanbul'da yapılacak.
UTİKAD'ın Başkan Yardımcısı Ayşe Nur Esin, ‘‘Bu kongreyi İstanbul'a kaydırmak, olimpiyat yarışı gibiydi’’ dedi.
TÜRK lojistikçilerin çabası meyvesini verdi. Dünyanın büyük sivil toplum örgütleri arasında yer alan Uluslararası Lojistikçiler Federasyonu'nu (FIATA) Kongresi 8-12 Eylül'de İstanbul'da yapılacak.
Bin civarında meslektaşını ağırlayacak Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkan Yardımcısı Ayşe Nur Esin, ‘‘Bu kongre olimpiyat alma yarışı gibidir. Türkiye olarak İstanbul'da yapmak için 4-5 senedir lobi yapıyoruz. Hem ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını hem de başta ABD ve AB olmak üzere gelişmiş ülkelerde geleceğin en stratejik sektörü seçilen lojistik'in sorunlarını dünya çapında bir katılımla İstanbul'da tartışma imkanı bulacağız’’ dedi.
Son yıllarda Türk lojistik sektörüne yabancı sermaye girişinin hızlandığını belirten Esin, Türkiye'nin övünülen ‘‘köprü’’ konumunun ticari açıdan lojistik sektörü ile realize olacağını, yabancı lojistik şirketlerinin de bu yüzden Türkiye'de yatırıma büyük ilgi duyduklarını vurguladı. Ayşe Nur Esin şöyle konuştu:
‘‘Ülkemizdeki krize rağmen sektörümüz çok hızlı büyüyor. Yabancı yatırımların artışı ve sektörü tamamlayan bazı alanların da rekabete açılması maliyetleri düşürecek. Ekonomimizdeki makro sorunlar da çözümlerin ve istikrar kazanırsa çok büyük istihdam ve katma değer yaratabiliriz. Türk lojistik sektörünün büyüme hızı dünya ortalamasının üzerinde seyrebilir. Bu yüzden FIATA üyeleri iş açısından da ülkemizi her açıdan çok ilginç buluyorlar.’’
Esin, FİATA hakkında da şu bilgileri verdi:
‘‘Federation Internationale des Associations de Transitaires et Assimiles'in ksaltılmışı olan FİATA, 1926'da Viyana'da kuruldu. 150 ülkeden 40 bin firmanın üye olduğu FİATA, ‘‘uluslararası taşımacığılın mimarı’’ olarak adlandırılıyor. Tamamen özel sektörün kurduğu bir sivil toplum örgütü konumundaki FİATA'ya üye firmalarda 8 ila 10 milyon insanın çalıştığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, Dünya Bankası, Avrupa Birliği gibi kurumlarla sektörel ilişkileri yürüten FİATA, Uluslararası Ticaret Odası, Uluslararası Hava, Kara, Demiryolu ve Deniz Taşımacılığı örgütleriyle ve Dünya Gümrük Organizasyonu ile yine sektör için birlikte çalışmalar yapıyor.’’