Lisans sınırı 500 kilovat oldu isteyen evde elektrik üretecek

Güncelleme Tarihi:

Lisans sınırı 500 kilovat oldu isteyen evde elektrik üretecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı düzenlemeyle artık herkes şirket kurup lisans almadan küçük ölçekli su, güneş, rüzgar gibi enerji kaynaklarından elektrik üretilmesinin önü açıldı. Buna göre yaklaşık 700 kadar konutun elektriğine karşılık gelen 500 kilovata kadar üretim tesisi kuranların lisans alması gerekmeyecek.

Haberin Devamı

Para kazanabilecek
EPDK tarafından Türkiye çapındaki küçük çaplı yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilip sistemine bağlanmasına yönelik düzenleme yapıldı. Kurumun “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami 500 kilovatlık üretim tesisi ve mikro kojenerasyon tesisi kuran tüzel kişilerin ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde uygulanacak teknik ve mali usul ve esaslar da yer alıyor. Artık herkes şirket kurup lisans almadan Türkiye’nin her yerindeki küçük ölçekli su, güneş, rüzgar gibi enerji kaynaklarından elektrik üretip ihtiyacını karşılayabilecek ve tüzel kişiler fazla üretimini de piyasaya satarak para kazanabilecek.
Bürokrasi azalacak
Bu düzenlemeyle dağınık şekildeki enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok kişinin en az bürokratik işlemle elektrik üretimi yapmasını bununla öncelikle kendi ihtiyacını karşılanmasına, üretilen fazla elektrik enerjisinin dağıtım sistemde en yakın noktada tüketilmesine imkan verdiklerini anlatan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, şöyle konuştu: “Bir yandan her yıl serbest tüketici limitini azaltarak piyasada elektrik alım satım alanını genişletiyoruz, tüketicinin rekabetten faydalanıp daha ucuza enerji tüketmesini sağlıyoruz. Diğer yandan üretim cephesinde kendi bölgesinde enerji kaynakları olan herkesin de bunları ekonomiye kazandırmalarını sağlıyoruz. Böylece enerji kaynaklarının azami ölçüde sisteme katılması, tüketim noktasına en yakın yerde üretimin gerçekleştirilmesi sonucu iletim ve dağıtım kayıplarının azaltılması, sürdürülebilir, kesintisiz ve kaliteli enerji sağlanması gibi faydalar sağlanacak.”

Haberin Devamı

Süreç nasıl işleyecek

DÜZENLEMEYE göre, tesis kuracak gerçek veya tüzel kişi, üretim tesisinin kurulacağı yerin kullanım hakkına sahip olunduğuna, rüzgar ve güneş hariç olmak üzere kaynağın kullanım hakkına sahip olunduğuna, kojenerasyon tesisleri için tesis verimliliğine ilişkin bilgiler ve bağlantı başvuru formu ile birlikte bölgesindeki dağıtım şirketine başvuracak. Dağıtım şirketi, bir ay içerisinde yapılan başvuruları toplu olarak değerlendirecek. Uygun başvurular için dağıtım şirketince ilgili kişiye bildirimde bulunacak. İlgili kişi, kullanılacak tesisata ilişkin tip test raporlarını dağıtım şirketine 60 gün içinde sunacak. ilgili kişiyle sistem kullanım anlaşmalarını 30 gün içinde imzalanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!