Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2010 11:37
Türk damak tadına uygun olarak üretilerek piyasaya sürülen ve yaz aylarının serinleten içeceği konumuna kavuşan limonatanın meyve suyu pazarındaki payının geçen yıla göre yüzde 15 oranında arttığı bildirildi. Hasat sırasında ya da doğa koşulları gereği dışı zarar gören limonlar artık limonata üretiminde kullanılarak üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) ve Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Platforma Başkanı Cemalettin Kurt, yörenin narenciye üretim merkezi olduğunu ve sadece Erdemli'de 80 bin dönüm arazide limon üretimi yapıldığını söyledi.
Türkiye limon üretiminin yüzde 75'inin Mersin'de karşılandığını belirten Kurt, narenciye sektöründe üretim miktarını kalite ve rekolte anlamında daha iyi seviyeye getirerek kullanım alanlarını yaygınlaştırmanın gayretinde olduklarını ifade etti.
Kurt, meyve suyu sektöründeki bazı firmaların “klasik damak tadı” formatıyla piyasaya sürdüğü limonatanın tüketiminin özellikle yaz aylarında arttığını belirterek, “2008 yılı rakamlarına göre 2009'da yüzde 38 olan limonatanın meyve suyu sektöründeki payı, bu yıl yüzde 15 oranında arttı. Bu artış narenciye üreticilerini hayli sevindirdi” dedi.
KABUK ÖZÜRLÜ LİMONLAR ARTIK ÇÖPE GİTMİYOR;
İçecek sektörünün diğer sektörlere oranla da büyüme gösterdiğini anlatan Kurt, şöyle konuştu:
“2008'de sektörde daha çok ithal limon konsantresi kullanılırken, sonraki yıllarda yüzde 90'ı kabuk özürlü olan yerli limon kullanımı artı. Bu artış özellikle limonun değerlendirilmesine yaradı. Geçmiş yıllarda değerlendirilemeyince ürün zaman zaman dalında kalıyordu. Daha çok kış koşullarında fırtınadan kaynaklanan, hasat sırasında ürüne makas temasıyla zarar verilmesi veya yere düşürülmesi sonucu kabukta oluşan zedelenmelere maruz kalan, bu nedenle de 'kabuk özürlü' olarak adlandırılan limon, artık çöpe değil tüketiciyi serinletirken para olarak da üreticinin cebine gidiyor.
Hava sıcaklığındaki artış ve sağlıklı beslenme konusunda hassas olan annelerin gazlı içecekler yerine meyve suyunu tercih etmesi de artışta önemli rol oynadı. 40'ın üzerindeki firmanın limonata üretimi, geçen yıl ve bu yılın haziran ayları arasında 60 milyon litreyi buldu. Bu rakamın, yurt dışı pazarlarıyla her geçen yıl artacağını umut ediyoruz.”
Kurt, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilerin oluşabilecek suni spekülasyonlara karşı tedbirli olmalarını, kendileriyle bağlantı halinde bulunmalarını ve MERTUB'un kamuoyuyla paylaştığı bilgilere itibar etmelerini istedi.