Limited şirkete ortaksanız yandınız

Güncelleme Tarihi:

Limited şirkete ortaksanız yandınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Vergi Reform Tasarısı'nın 16'ıncı maddesi ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanunun 35'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘‘Limited şirketlerin amme borçları’’

Madde 35- Limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.

Bu değişiklik ne gibi sonuçlar doğuracaktır?

Bilindiği üzere limited şirket ortaklarının sorumluluğu koydukları sermaye ile sınırlıdır. Şirketin adı da esasında, hem uğraşı konularının limitli olmasından hem de ortaklarının sorumluluğunun limitli olmasından gelmektedir. Bu yasa değişikliği ile sorumluluğun sınırlı olması ana ilkesi amme alacakları açısından terkedilmekte, bu güne kadar yasalar zorlanarak yapılan uygulamalar yasal hale getirilmektedir.

Kötü niyetli mükellefler açısından hukuka aykırı fakat kamu yararı bulunan bu değişiklik, iyi niyetli mükellefler açısından hukukun ana ilkelerine aykırı olup, limited şirket ortağını kollektif şirket ortağı ya da komandit şirketin komandite ortağı statüsüne sokmaktadır. Bu da T. Ticaret Kanunumuzda yer alan şirket çeşitlerinin varlık nedenini ortadan kaldırmaktadır.

Bunu bir örnekle açıklayalım: Bugün bir limited şirket 500 milyon lira sermaye ile kurulabilmektedir. Bu şirkete yüzde 10 sermaye payı olarak 50 milyon lira ile ortak olan kişi var. Örneğin 1995 yılı dönemi ile ilgili bir vergi incelemesi sonunda şirkette 10 milyar lira matrah farkı tesbit edilse, kaçakçılık cezaları, gecikme faizleri ile birlikte 1999 yılında amme alacağı 80 milyar liraya ulaşabilecektir. Bunun yüzde 10'u olan 8 milyar liradan 50 milyon lira sermaye koymuş, hiçbirşeyden haberi olmayan, büyük bir ihtimalle şirkete ortak olduğunu bile bilmeyen küçük ortak sorumludur.

Uygulamada biliyoruz ki bu şirketler genelde bir kişi tarafından kurulmakta, yasal mecburiyet olarak ortaklığa da bir akraba, arkadaş, eş dost bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı hiç şüphe yok, hem piyasa çevrelerini hem de kamu maliyesini zarara sokan bu şirketler ve sorumlu yöneticilerini takip edebilmeli ve kişisel mal varlıklarına müracaat edebilmelidir. Fakat şirketi bilfiil yönetmeyen, şirkette bilfiil çalışmayan, belge düzenlemeyen, alım satımını yapmayan dolgu maddesi günahsız ortakların (!) canları fena halde yanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!