Ozan ERMİŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00
Ergani Çimento’dan sonra Van Çimento Fabrikası da Limak’ın oldu. İhaleyi 54 milyon 250 bin dolara kazanan Limak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 50 milyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olan tesisi İran’a ihracat için aldıklarını söyledi.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Van Çimento Fabrikası’nın satışı için düzenlediği ihaleyi, 54 milyon 250 bin dolarlık teklifiyle Limak Kurtalan Çimento kazandı. Böylece Limak, önceki gün kazandığı Ergani İran pazarına yakınlığı sebebiyle önem kazanan fabrika için verilen fiyat, 22 milyon dolarlık muhammen bedelinin de 2.5 katını oluşturdu.
EN YÜKSEK TEKLİF LİMAK’TAN: Sepetçiler Kasrı’nda yapılan ihaleye, idari belgelerini teslim eden 14 kuruluş katıldı. İhale, katılımcıların yazılı tekliflerinin yer aldığı zarfların konulduğu şeffaf kutunun açılmasının ardından, teklifler incelendi ve en yüksek rakamın 51 milyon 200 bin dolarla Limak Kurtalan Çimento’dan geldiği belirlendi. Limak’ın yanı sıra 50 milyon 300 bin dolarla Oci Çimento, 49 milyon 900 bin dolarla Kur İnşaat, 49 milyon 500 bin dolarla K-L Çimento ve 46 milyon dolarla Tek İnşaat’tan oluşan 4 şirket de açık artırmaya katılmaya hak kazandı.
ÇİMENTAŞ VE HEIDELBERG ELENDİ: Teklifleri ilk 5 içine giremeyen firmalar arasında ise, önceki ihalelerde açık artırma masasında sık sık görülen Çimentaş ve Heidelberg de yer aldı. Lalapaşa Çimento Fabrikası ihalesini 166.5 milyon dolara kazanan Çimentaş, 36 milyon 110 bin
dolar, Sabancı Grubu’nun Akçansa’daki Alman ortağı Heidelberg de 35 milyon 750 bin dolarlık teklifiyle Van Çimento Fabrikası ihalesinde açık artırmaya kalamadı. Bu iki firmanın yanı sıra, BÇG Çimento, Kiler Alışveriş Hizmetleri ve Gıda Sanayi, Kadoğlu Petrolculük, Tümad Madencilik, Serka Turizm, Van Gölü Çimento ve Aşkale Çimento’da kapalı zarfların açılmasıyla elendi.
10 DAKİKA SÜRDÜ: Açık artırmaya başlanırken, Limak’ın verdiği teklif, İhale Komisyonu tarafından ABD doları cinsinden artırmanın 250
dolarlık artırımlarla yapılması nedeniyle 51 milyon 250 bin dolara çıkarıldı. Yaklaşık 10 dakika süren açık artırmada Oci Çimento 54 milyon dolara, K-L Çimento 53 milyon 750 bin dolara, Kur İnşaat ise 52 milyon dolara kadar yükselen teklifler verdi. Ancak Limak Kurtalan Çimento’nun sunduğu 54 milyon 250 bin dolarlık teklifin üzerine çıkan olmadı. Böylece ihalede oluşan 54 milyon 250 bin dolarlık en yüksek teklifin, Fon Kurulu’nun onayına sunulmasına karar verildi.
50 milyon dolar yatırıp İran’a ihracat yapacağızLİMAK İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 54 milyon 250 bin dolar ile en yüksek teklifi verdikleri Van Çimento Fabrikası’nı, İran pazarına ihracat yapmak için aldıklarını söyledi. Yine kendilerine ait olan Kurtalan Çimento’ya İran’dan yılda 300 bin ton civarında talep geldiğini, ancak kapasiteleri dolu olduğu için bu talebe bir türlü cevap veremediklerini belirten Özdemir, pazar payı hesabına göre değil, ihtiyaçlarına göre fabrika aldıklarını ifade etti. Özdemir, ‘Van’a önemli derecede yatırım yapacağız. Bu fabrikanın daha düzgün bir kapasiteye ulaşabilmesi ve ihracata yönelik çalışabilmesi için 50 milyon dolarlık bir yatırıma ihtiyacı var. Bunu da 2 yılda yapmayı planlıyoruz’ dedi. Özdemir İran’daki çimento üretiminin büyük bir kısmının Kuzey Irak’ı beslediğini ve bu ülkedeki fabrikaların önemli bir bölümünün de Afganistan’a çimento yolladığını belirtti.
Kızım bu işlere çok meraklıNİHAT Özdemir, ihalelere kendisiyle birlikte katılan Ebru Özdemir’in, bu fabrikaların alınmasındaki payını ise şöyle değerlendirdi: ‘Kızım finansman işlerine bakıyor ama mühendis kökenli. İşletme master’ı yapıp ABD’deki okulunu bitirdikten sonra şirketimizde finansman ve yeni proje geliştirme bölümünde çalıştı. Bu işlere çok meraklı ve çok seviyor. Özelleştirme projelerine gerçekten ilgi duyuyor. Hazine garantili yürüttüğümüz projeler var. Onların uluslararası kredileriyle uğraşıyor. Mali finansman analizleri de dahil olmak üzere bu projelerde çalışıyor.’ Ebru Özdemir’in 158.5 milyon dolara Türkerler İnşaat’ın olan Şanlıurfa Çimento’yu almalarını da çok istediğini söyleyen Nihat Özdemir, ‘Ama benim kafamda bir rakam vardı, orada o rakama kadar ancak gelebildim (158 milyon dolar). Biz ise Ergani’de agresiftik. Ergani’yi almak istiyorduk’ diye konuştu.
Doğu Anadolu’da lider Oyak
DOĞU Anadolu Bölgesi’nde dört ayrı gruba ait dört çimento fabrikası bulunuyor. Bunlar içinde Elazığ Çimento’nun sahibi Oyak Grubu, toplam üretimdeki yüzde 37’ye yakın payıyla ilk sırada bulunuyor. Van Çimento ihalesini kazanan Limak Grubu ise, açıkladığı gibi kapasiteyi 1 milyon tonun üzerine çıkarması halinde, liderliği Oyak’tan alabiliyor.
Bölgeye hidroenerji yatırımı
LİMAK Grubu’nun Doğu Anadolu bölgesinde şu anda ortakları Bilgin Elektrik’le birlikte hidroenerji yatırımı yaptığını anlatan Nihat Özdemir, 1 milyar kilovat saat enerji üretecek baraj inşaatına başladıklarını söyledi. Kendilerinin de enerjiye ihtiyacı olduğunu, ayrıca ürettikleri enerjiyi sattıklarını kaydeden Özdemir, 300 milyon dolarlık yatırımda Bingöl, Elazığ ve Tunceli’den 300 kişiyi çalıştıracaklarını söyledi.
TRABZON CAZİP DEĞİL
Özdemir, bugün ihalesi yapılacak Trabzon Çimento Fabrikası’nın çok önemli bir handikabı olduğunu belirttti. Özdemir: ‘Fabrika şehrin göbeğinde, ve 10 yıl çalıştırma şartı var. Bizim fabrikalarımız 30-40 yıllık olmalı’ diye konuştu.