Likidite nedir? Merkez Bankası'ndan likidite açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Likidite nedir Merkez Bankasından likidite açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2020 10:42

Likidite nedir, ne demek sorusu araştırılıyor. En hızlı şekilde nakde dönüşme yeteneği likidite kelimesini ifade etmektedir. Likidite, satışın hızı ile satılabileceği fiyat arasındaki değişimin ne kadar büyük olduğu ile ilgili bir kavramdır. Para en likit varlıktır. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 10 Ağustos'tan itibaren piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitleri yarıya düşürüldüğü duyuruldu. Peki likidite nedir, ne demek? En hızlı şekilde nakde dönüşme yeteneği likidite kelimesini ifade etmektedir. Likit ürünler, nakde kolayca çevirebileceğiniz ve bu işlemi uygularken talep eksikliğiyle karşılaşmayacağınız, kolay alıcı bulan ürünlerdir. İşte detaylar…

LİKİDİTE NEDİR?

Merkez bankaları, rezervlerini kendi ülkelerine özgü koşullar gereğince farklı anlayışlar çerçevesinde yönetmektedir. Bununla birlikte, merkez bankalarının birçoğu tarafından benimsenen genel rezerv yönetim ilkeleri bulunmaktadır. Bu ilkeler öncelik sırasıyla ana paranın korunması, likidite ve getiri olarak sıralanabilir

Haberin Devamı

Likidite İlkesi: Merkez bankaları, rezervlerin tutulma amaçlarına hizmet edebilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda piyasada fiyat oynaklığına yol açmadan ve en az değer kaybı ile hızla satılabilmesi için rezerv yönetim sürecinde nakde çevrilebilir yatırım araçlarını tercih etmektedir.

Likit ürünler, nakde kolayca çevirebileceğiniz ve bu işlemi uygularken talep eksikliğiyle karşılaşmayacağınız, kolay alıcı bulan ürünlerdir.Para en likit varlıktır. Günlük hayatta en çok kullanılan değişim aracının para olması, hizmet ve mal alım satımı yapmak için dönüştürülmesine gerek olmaması parayı likiditesi yüksek kılar. Konut, otomobil, tahvil gibi varlıkların nakde dönüştürülmesi zordur. Bu tür varlıkların kağıt üzerinde sahip olduğu ve satıldığı fiyatlar arasındaki fark fazladır. Varlıkları likidite bakımından sıralamak gerekirse; çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar olarak sıralayabiliriz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!