’Lider okulu’na 4.5 milyon dolarlık Türk kürsüsü

Güncelleme Tarihi:

’Lider okulu’na 4.5 milyon dolarlık Türk kürsüsü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2006 00:00

London School of Economics’teki (LSE) Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü, Aydın Doğan Vakfı, Merkez Bankası, TOBB ve Akfen Holding’in toplam 4.5 milyon dolarlık bağışıyla faaliyete geçiyor. LSE Direktörü Howard Davies, "Bu kürsünün Türkiye’ye katma değeri çok olacak" dedi.

SOSYAL, siyasi ve ekonomi bilimi alanında dünyanın ikinci, Avrupa’nın en iyi üniversitesi olan ve ’lider yetiştiren üniversite’ olarak bilinen İngiliz London School of Economics’te (LSE), Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü faaliyete geçiyor. Üniversitede Avrupa Enstitüsü bünyesinde geçen yıl ekim ayında kurulan kürsü, burslu özelliğiyle aynı enstitüde yer alan Yunan kürsüsüyle birlikte faaliyet gösterecek. Kürsünün kuruluşunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nin katkıları oldu. Kürsünün kurulması için Aydın Doğan Vakfı, Merkez Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Akfen Holding toplam 4.5 milyon dolar bağışta bulundu.

TÜRKİYE DIŞINDA İLK:

Kürsünün faaliyete geçmesi dolayısıyla İstanbul Modern’de düzenlenen toplantıda konuşan London School of Economics (LSE) Direktörü Sir Howard Davies, Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü’nün beş kurumun 4.5 milyon dolarlık bağışıyla kurulduğunu belirterek, "Çağdaş Türk çalışmalarıyla ilgili bir kürsü Türkiye dışında ilk defa kuruluyor. Bu kürsünün özellikle Avrupa Enstitüsü içinde oluşturulması Türkiye, AB ilişkileri ele alındığında çok uygun oldu" dedi.

ÖZEL SEKTÖR-DEVLET İŞBİRLİĞİ:

Kürsünün kurulmasının devletle özel sektör ortaklığına çok güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Davies, yurtdışında bu tür bir kürsü bulunmasının Türkiye’ye katma değerinin çok olacağına işaret etti. Davies, kürsünün Avrupa’nın sınırlarının ne olacağı, İslam’ın ne olacağı gibi konularda uzmanlık yaratacağına değinerek, Londra’nın ardından İstanbul’da ilan vererek kürsü için yetkili bir profesör aradıklarını aktardı.

AB’YLE MÜZAKERELERE YARDIM:
/images/100/0x0/55ea31ecf018fbb8f870b542


Devlet Bakanı Beşir Atalay ise, 110 yıllık üniversitede Türkiye ile ilgili bir kürsü kurulmasının önemine değinerek, "LSE’de Türkiye kürsüsünün kurulması 1990’dan beri gündemde. Kürsüyü, Türkiye ve Avrupa arasındaki güçlü akademik bağların bir göstergesi olarak görmek gerekir. Bu hafta içinde AB ile müzakerelere başlanacak. LSE bünyesinde Türkiye konusundaki çalışmalar bu yönde katkı sağlayacak. Referans kaynağı olacak. Türkiye ile ilgili araştırmalar yapılmasına aracılık edecek. Mutluluk duyulacak bir proje" diye konuştu.

DEĞERLİ BİR YATIRIM:

Türkiye’nin temel amacının ülkeyle ilgili yüksek nitelikli araştırmaları teşvik olduğunu aktaran Atalay, LSE’de Türkiye kürsüsünün kurulmasını değerli bir yatırım olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin önemini anlamamızı sağlayacak

AVRUPA Enstitüsü Müdürü Profesör Kevin Featherstone, Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü’nün kuruluşuyla ilgili şunları söyledi: "LSE için bu bir kazanç. Kürsü, Türkiye’ye geleneksel çerçevenin dışına taşan uzmanlaşmış bir bakışla bakabilmemizi sağlayıp LSE’yi zenginleştirecek. Türkiye’nin Avrupa’nın geri kalanı için giderek artan önemini anlamamıza ve kamuoyunun Avrupa ile İslam Dünyası’nın derinleşen ilişkisini anlamasına katkıda bulunacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ekim 2005’te kürsüyle ilgili çalışmaları Londra’da duyurmuştu. Abdullah Gül ve Süreyya Serdengeçti de üniversitede ders ve konferans verdi. Bunların tekrarlanmasına çok ihtiyacımız var."

450 Türk, London School of Economics mezunu

İNGİLTERE’de bulunan London School of Economics’te (LSE) öğrenim gören Türk öğrenci sayısı son 10 yılda iki kat arttı. Yılda 60 Türk öğrenci bu üniversiteye devam ediyor. Okulun Türkiye’de 450 mezunu var. Okulun mezunları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Dışişleri eski Bakanı Prof. Emre Gönensay, AB Genel Sekreterliği Ulusal Program Direktörü Nilgün Arıkan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Erol Manisalı, Koç Üniversitesi Uluslarası İlişkiler Direktörü Prof. Ziya Öniş, Devlet eski Bakanı Tayyibe Gülek, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ile Doğan Yayın Holding Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, Altay Cengizer, Orhan Eralp gibi isimler bulunuyor. LSE Avrupa Entitüsü’nde Çağdaş Türkiye Araştırmaları alanında Bilgi-LSE Burs Programı bulunuyor. Bu program, genç akademisyenlerin Türkiye Araştırmaları’nda uzmanlaşmasını sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!