Libya ve Mısır’da rekor kırıldı, şubatta ihracat 11 milyar doları aştı

Güncelleme Tarihi:

Libya ve Mısır’da rekor kırıldı, şubatta ihracat 11 milyar doları aştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Şubat ayında ihracat yüzde 10.4 artarak 11 milyar 156 milyon 148 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı da yüzde 16.59 artarak 136 milyar 873 milyon 899 bin dolar oldu.

Haberin Devamı

Şubat ayında en dikkat çekici pazarlar ise Arap baharı yaşanan Libya, Mısır ve Fas oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Libya’ya yaptığımız ihracat şubat ayında yüzde 169, Mısır’a yaptığımız ihracat yüzde 159, Fas’a yaptığımız ihracat yüzde 135 artış gösterdi. Lübnan’a şubat ayıda yüzde 58 ihracat artışı yakalarken, Cezayir’e ihracatımız yüzde 33, Tunus’a ihracatımız ise yüzde 71 arttı” dedi.

Irak yüzde 33 arttı

Şubat ayı ihracat rakamlarını Manisa’da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şubat ayında ihracatımızı en fazla artırdığımız ülkeler arasında Irak, ABD, Suudi Arabistan, Libya, Mısır, Azerbaycan, Cezayir ve Fas öne çıktı. Irak’a ihracatımız şubat ayında yüzde 52, ABD’ye yüzde 33, Suudi Arabistan’a yüzde 34, Hollanda’ya yüzde 24 artış gösterdi. Ancak en önemli artış Arap baharı nedeniyle geçen yıl sıkıntı yaşanan pazarlarda yaşandı.”

Haberin Devamı

AB’ye ihracat düştü

Şubatta Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın yüzde 4 gerilediğini söyleyen Büyükekşi, şu bilgileri verdi: “Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 96, Ortadoğu bölgesine ise ihracatımız 6 artış gösterdi. Dolayısıyla Avrupa’da yaşadığımız kayıpları alternatif pazarlardaki büyüme ile kapatmış olduk. Türkiye, ihracatta yakaladığı eksen genişlemesiyle krize karşı daha dayanıklı.”

İthalatın sadece yüzde 28’i ihracata yöneliyor

İHRACATÇILAR olarak Türkiye’nin imajını her zaman yüksek tutmaya çalıştıklarını anlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Türkiye’nin ihracatçıları şevkle çalışırken,‘İthalatın sebebi ihracattır’ şeklindeki yanlış bir şehir efsanesi şevkimizi kırıyor. İthalatın sadece yüzde 28’i ihracata yönlendirilmektedir. Türkiye’de ithalatın yüzde 72’si iç tüketime gidiyor. Bu veri, her şeye rağmen ihracat yapanlara koca bir alkışı, takdiri gerektirmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!